Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρκαγιά σε δάσος στο Μαυροβούνι

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2021 15:11

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Καθημερινό πλέον φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι πυρκαγιές στα δάση του Δήμου Αγιάς

που προκαλούνται από αμέλεια στην προσπάθεια καστανοπαραγωγών να καθαρίσουν τα κασταναριά τους καίγοντας κλαδιά, τζούνες, φύλλα και αγριόχορτα. Σειρά χθες, μετά από τις δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο και την Τετάρτη αντίστοιχα σε δάση του ανατολικού Κισσάβου, είχε το Μαυροβούνι, όπου, λίγο πριν το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση από απροσεξία 50χρονου αγρότη που κι αυτός καθάριζε το καστανοπερίβολό του.
Αμέσως κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς και των 1ου και 3ου Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρισας υπό τις οδηγίες και τη φυσική παρουσία του Διευθυντή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Λάρισας κ. Σάββα Τσολάκη. Η πυρκαγιά αργά το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο κι ο υπαίτιος αυτής, που συνέδραμε είναι η αλήθεια στην κατάσβεσή της, συνελήφθη, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για τη μη λήψη μέτρων κατά την καύση δενδροκομικών υπολειμμάτων και με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Λάρισας αφέθηκε ελεύθερος.
Οι συστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε οι αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ή ακόμη και επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους πρακτικές όπως είναι το κάψιμο, φαίνεται τελικά ότι αγνοούνται από πολλούς, με άσχημες συνέπειες.
Όπως επισημαίνεται από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς, μετά τις απανωτές στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα πυρκαγιές από αμέλεια, καλούνται όλοι να τηρούν τις απαιτήσεις των πυροσβεστικών διατάξεων για την καύση υπολειμμάτων και να δείχνουν μεγάλη υπευθυνότητα όταν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, που μπορούν, από τη μία, να προκαλέσουν οικονομική και περιβαλλοντική ζημία, και, από την άλλη, να βάλουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Τα πρόστιμα είναι υψηλά και προβλέπονται αξιόλογες ποινές φυλάκισης σε ειδικότερες περιπτώσεις.