Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα όριά της η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 21:21

Της Νατάσας Πολυγένη
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει φτάσει στα όριά της. Οι μαθητές δεν μπορούν να αφομοιώσουν πια αυτά που τους λέμε. Υπάρχει πισωγύρισμα ακόμη και σε κατεκτημένη ήδη γνώση». Την επισήμανση αυτή έκανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε

χθες το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου, ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Αθανάσιος Φούντας. Μια συνέντευξη -κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα μέτρα που εφάρμοσε για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών από την πανδημία και με ζητούμενο ακόμη και την ύστατη ώρα να παρθούν πίσω νομοθετήματα που πάρθηκαν χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ειδικότερα ο κ. Φούντας σημείωσε: ««Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση θα πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρώτα όμως πρέπει να δώσει τον τόνο η κυβέρνηση. Ο κλάδος μας έγκαιρα και υπεύθυνα είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ζητήσαμε την αραίωση των μαθητών στα τμήματα για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί, να γίνονται τεστ συχνά και επαναλαμβανόμενα με ευθύνη του κράτους και να γίνει πρόσληψη τόσο εκπαιδευτικού όσο και βοηθητικού προσωπικού. Η κυβέρνηση από την άλλη, μέσα στην πανδημία αύξησε με νόμο τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, δεν εμβολίασε εκπαιδευτικούς, οι περισσότεροι θα εμβολιαστούν αφού τελειώσει η σχολική χρονιά, δεν προσέλαβε επαρκές προσωπικό και μας συνέστησε προκειμένου να είμαστε ασφαλείς να ανοιγοκλείνουμε τα παράθυρα και να κάνουμε διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για πολύ μεγάλο διάστημα οι μαθητές στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Σαν κλάδος στηρίξαμε αυτή τη διαδικασία από ανάγκη, τη στηρίξαμε υπεύθυνα δουλεύοντας πάρα πολλές ώρες αποκλειστικά και μόνο με δικά μας μέσα χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Η σχετική επιμόρφωση που ζητούσαμε άρχισε μόλις πριν λίγες μέρες. Επίσης, η κυβέρνηση φρόντισε ακροβατώντας νομικά, ηθικά και δημοκρατικά να κάνει εκλογές χωρίς να το επιθυμούμε. Δώσαμε ηχηρή απάντηση απέχοντας σε ποσοστό 95%. Για πρώτη φορά δυστυχώς μετά τη μεταπολίτευση δεν έχουμε εκλεγμένους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια που να μας υπηρετούν. Μέσα στην αναμπουμπούλα της πανδημίας, επίσης η κυβέρνηση χωρίς κανένα διάλογο φρόντισε να μας βομβαρδίσει με αλλεπάλληλα νομοθετήματα και τροπολογίες οι οποίες κινούνταν ξεκάθαρα σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση όπως το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις για την τεχνική εκπαίδευση, ο νόμος για τα ΑΕΙ, η αυτοξιαολόγηση, η τράπεζα θεμάτων».
Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και στο θέμα των επιθέσεων που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι εκπαιδευτικοί, με αφορμή τα self test, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Τον τελευταίο καιρό οι αντιφατικές απόψεις τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και επιστημόνων έχουν δώσει χώρο στο να δημιουργηθούν διάφορες παράλογες θεωρίες συνωμοσίες. Γονείς-ευτυχώς ελάχιστοι- μας επιτίθενται και μας μηνύουν επειδή απλά εφαρμόζουμε τον νόμο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προφυλάξει και να προστατέψει τους εκπαιδευτικούς που πληρώνουν τις δικές της ανεπάρκειες. Λειτουργούμε κάτω από πολεμικές συνθήκες, σε ένα υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπου γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται νυχθημερόν, συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι και παλεύουν για τη ζωή τους, χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους. Θεωρούμε ότι μέσα σε όλο αυτό δεν έχει θέση ο παραλογισμός. Θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να στηρίξουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και κάθε μέσο αυτοδιάγνωσης που βοηθά στην ανάσχεση της πανδημίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο πολυπόθητο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας».
Τοποθετήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική έκανε το μέλος από τις ΣΥΝΕΚ Ερμίνα Μαγαλιού και από την ΠΕΚ η κ. Παρασκευή Τασιοπούλου. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης από τις Παρεμβάσεις οι κ. Δ. Παπαδόπουλος και Π. Ρεμπάπης.