Ζήτησαν έγκαιρες αποζημιώσεις και φθηνό νερό για άρδευση

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2021 15:02

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Δίκαιο Ε.Λ.Γ.Α. με σωστές και έγκαιρες αποζημιώσεις για τον παγετό, αλλά και φθηνό νερό για

την άρδευση των καλλιεργειών τους ζήτησαν, ανάμεσα στα άλλα, δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που πήραν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Ελασσόνας με τη συνεργασία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ.).
Αρχικά, στο «βήμα» της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ανέβηκε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σαρανταπόρου Γιάννης Παπαδημητρίου, που έκανε αναφορά στο ζοφερό «τοπίο» που διαμορφώνεται στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο.
«Δεν έχουμε άλλον δρόμο - άλλη διέξοδο για να εκφράσουμε το δίκιο που μας πνίγει. Εμάς και τις οικογένειές μας. Φωνάζουμε, με όση δύναμη έχουμε: Φτάνει πια! Φέτος λόγω των επαναλαμβανόμενων παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου και της παρατεταμένης κακοκαιρίας την άνοιξη, ολοσχερή καταστροφή έχουν υποστεί οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες. Στην περιοχή μας χτυπήθηκε κυρίως η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, της ελιάς, των αμπελιών και οι πρώιμες ποικιλίες της ροδακινιάς. Το ποσοστό της ζημιάς αρχίζει από το 60% - 70% και στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνει το 100%, ενώ μεγάλες ζημιές λόγω παγετού και μυκητολογικών παρατηρούνται σε χειμερινά σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους συνάδερφους παραγωγούς που βλέπουν τον μόχθο και τα χρήματά τους να χάνονται. Μένουνε χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα. Απαιτούμε: Να δοθούν άμεσα προκαταβολές και ταυτόχρονα να αλλάξει ο αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, διαθέτοντας μια σειρά από «κόφτες», οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα διαχρονικά οι αποζημιώσεις να απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών.
Τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε έρχεται να επιδεινώσει μια σειρά από μέτρα που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας. Παρά τα μεγάλα λόγια για τον προσωρινό χαρακτήρα της, που ακούσαμε πέρυσι συνεχίζουν και φέτος την άδικη τιμολογιακή πολιτική της προηγούμενης αρδευτικής περιόδου χρεώνοντας τον παραγωγό όχι με βάση τα κυβικά του αρδευτικού νερού που κατανάλωσε στο χωράφι, άλλα με τη στρεμματική επιφάνεια της καλλιέργειάς του. Κάποιες μικροαλλαγές που έγιναν φέτος προκειμένου να «διορθώσουν» όπως λένε το τιμολόγιο, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Το κόστος της άρδευσης παραμένει βαρύ και αποτρεπτικό για τους αγρότες της επαρχίας μας που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το Δημοτικό Δίκτυο Άρδευσης. Η συνέχιση και φέτος της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής για πολλούς συναδέλφους θα είναι καταστροφική…», επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα, ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παπαδημητρίου. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου Στέλιος Καραμούλας αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, επικεντρώνοντας ανάμεσα στα άλλα στον παγετό, στις τιμές των αμνοεριφίων και στις τιμές των ζωοτροφών. Όπως τόνισε ο ομιλητής, όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στους ίδιους και στις οικογένειές του. Ακόμη, ο ομιλητής έκανε αποσπασματικές αναφορές και στα χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία, στη στέγαση, στην παιδεία και στην εκπαίδευση των λαϊκών στρωμάτων. Μετά τη συγκέντρωση, οι αγρότες κτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε το σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass