Ο παγετός έπληξε και τους Κονσερβοποιούς

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ *ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2021 15:10

Συνάντηση με τον αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λαρίσης κ. Χρήστο Κέλλα είχαν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων κονσερβοποιείων του νομού κ. Αστέριος Τσαγκούλης (δ/νων Σύμβουλος Intercomm Foods), Χαράλαμπος Σαμολαδάς (δ/ντής Παραγωγής Εταιρείας Del Monte) και Νίκος Ποδαράς (οικονομικός δ/ντής ΕΛΒΑΚ).


Οι εκπρόσωποι των Κονσερβοποιών ενημέρωσαν τον Λαρισαίο πολιτικό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μετά και τις καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες, από τον παγετό της 9ης Απριλίου. Τόνισαν μάλιστα, ότι «οι επιπτώσεις πιθανόν να αποδειχτούν εφιαλτικές, τόσο για τον τοπική όσο και για την εθνική οικονομία, με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας». Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση οι εκτιμώμενες ζημιές για το ροδάκινο υπολογίζονται στον νομό Λαρίσης στο 60-70%, στον νομό Ημαθίας στο 60% και στον νομό Πέλλας στο 80%, ενώ ανάλογες είναι οι ζημιές και στο βερίκοκο.
Ως εκ τούτου, όπως επισήμαναν οι κ. Τσαγκούλης, Σαμολαδάς, Ποδαράς «οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με μειωμένη δυναμικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον ενός κλάδου από τα μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία αποφέρουν στη χώρα πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», ζητώντας από την Πολιτεία τη στήριξη των επιχειρήσεών τους, αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτές.
Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση, την περίοδο της πανδημίας προχώρησε σε γενναίο πακέτο-μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και το ίδιο θα πράξει και τώρα, με αφορμή τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό» και δεσμεύτηκε να μεταφέρει αρμοδίως, τα αιτήματα των εκπροσώπων των κονσερβοποιείων του νομού.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Συγκεκριμένα τα αιτήματα των Κονσερβοποιών είναι:
1) Κάλυψη του κόστους των μόνιμων εργαζομένων, μέσω επιδοτήσεων.
2) Επιδότηση των παγίων δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4772 του 2021.
3) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-2022 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31 Μαρτίου 2023.
4) Διετή τουλάχιστον αναστολή καταβολής φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτές (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη), καθώς οι εταιρείες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας, ως χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.
5) Διετή τουλάχιστον παράταση υλοποίησης επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, μετά και την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών, που θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους.
6) Στήριξη των εξαγωγών με χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης.
7) Αυστηρούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους στη διακίνηση, ιδιαίτερα στο ροδάκινο και το βερίκοκο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass