«Εκοιμήθη» η καθηγουμένη της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2021 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση απλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας, στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, στην Ελασσόνα και όχι μόνο από την «προς Κύριον εκδημία» - «κοίμηση» της καθηγουμένης της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ευλογίας μοναχής, που έχασε τη «μάχη» με τη μάστιγα της εποχής μας σε ηλικία 78 ετών.


Η καθηγουμένη της Παναγίας Ολυμπιώτισσας το τελευταίο διάστημα είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και για αρκετές μέρες νοσηλευόταν στη Μ.Α.Φ. και στη Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς και φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών της γνωστής Μονάδας, κατέληξε χθες το πρωί.
Η καθηγουμένη της ιστορικής Μονής της Ελασσόνας είχε συνδέσει την παρουσία της στην περιοχή και στο φημισμένο μοναστήρι από το 1997, τότε που ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος προχωρούσε στην εγκατάσταση γυναικείας μοναστικής αδελφότητας στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας και βέβαια στην ανασυγκρότηση όλων των Ι. Μονών της Ι. Μητρόπολης.
Όλα αυτά τα χρόνια, η γερόντισσα Ευλογία - που καταγόταν από τη Μαγνησία -μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας βρέθηκε κοντά στα προβλήματα, τις αγωνίες, τον πόνο, τις δοκιμασίες των ανθρώπων, προσπαθώντας να τους ενισχύσει πνευματικά με τις προσευχές, τις ευλογίες, τις σκέψεις της και τις πολύτιμες συμβουλές της. Βοήθησε αθόρυβα πολύ κόσμο, ενώ ξεχωριστή ήταν η εγκαρδιότητα του χαρακτήρα της προς τους πιστούς, τους προσκυνητές και προς τους επισκέπτες της Μονής. Πριν 2 χρόνια, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, έγινε η ενθρόνισή της, όταν κληρικοί και λαϊκοί φώναξαν τη λέξη «άξια» και ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων της παρέδωσε τον Σταυρό και τη Βακτηρία της ηγουμένης. Τότε, η ενθρονισθείσα γερόντισσα Ευλογία συγκινημένη αναφέρθηκε στον γέροντά της π. Εφραίμ Φιλοθεΐτη (της Αριζόνας των Η.Π.Α.) και στον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο.
Όπως έγινε γνωστό από την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, η Εξόδιος Ακολουθία της εκλιπούσης γερόντισσας Ευλογίας θα τελεσθεί σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στο Καθολικό της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός στο Κοιμητήριο της Μονής.
Να σημειωθεί ότι η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας κατά του ιού Covid-19.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
*»Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιωτισσας, της Γερόντισσας Ευλογίας», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου σε συλλυπητήρια δήλωση, στην οποία προσθέτει:
«Η εγκατάστασή της, με την περί αυτήν αδελφότητα, στην Ολυμπιώτισσα το 1997, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την ιστορία της Μονής της Ελασσόνας που γίνεται πλέον γυναικεία.
Έκτοτε, με συνέπεια στα μοναχικά της καθήκοντα και στις ακολουθίες, με αυστηρό ήθος και πατερικό φρόνημα, υπηρέτησε το μοναχικό ιδεώδες, την Παναγία και το Μοναστήρι της προς δόξαν Θεού. Σύμφωνα με το κήρυγμα του Ευαγγελίου και ακολουθώντας την παράδοση των μεγάλων φωτισμένων γερόντων της Μονής (Άνθιμον Ολυμπιώτη κ.λπ.) σκόρπιζε απλόχερα σε όλους τους προσκυνητές αγάπη και αθόρυβα βοηθούσε τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας. Με το όνομά της συνδέεται το ανακαινιστικό έργο του Καθολικού, η διαφύλαξη των κειμήλιων και των καλλιτεχνικών θησαυρών, η συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, η λειτουργεία του Κειμηλιαρχείου και η έκδοση του ιστορικού της Μονής.
Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί της και τη γνωρίσαμε από κοντά δεν θα ξεχάσουμε την καλοσύνη της, τη θερμή φιλοξενία της και το χαρούμενο βλέμμα της.
Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της».

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass