Πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων με ασφάλεια

ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ ΖΗΤΑ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2021 15:40

Την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων με ασφάλεια και από τις 10 Μαΐου, ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως ενόψει και της αναμενόμενης, κυβερνητικής απόφασης και με δεδομένο ότι από βδομάδα ανοίγει, μεταξύ άλλων, η εστίαση.


Η ολομέλεια των προέδρων συνεδρίασε εξετάζοντας τα νεότερα δεδομένα ζητώντας, «επαρκή χρόνο προετοιμασίας σε όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης και να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος αιφνιδιασμού και απώλειας δικαιωμάτων», με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη, να διευκρινίζει στην «Ε» την ανάγκη «η σχετική ΚΥΑ να εκδοθεί έγκαιρα και να μην αιφνιδιασθούμε».
Ο δικηγορικός κόσμος ζητά την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων «ειδικά μετά την επαναλειτουργία της εστίασης», ενώ εστιάζοντας στην ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων η Ολομέλεια «προβαίνει σε ισχυρή σύσταση προς όλους τους συναδέλφους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού», με δεδομένο ότι «πλέον είναι δυνατός ο προγραμματισμός του εμβολιασμού όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων».
Η Ολομέλεια εκφράζει ωστόσο την ανησυχία το πώς πραγματικά θα ξεκινήσει η λειτουργία των δικαστηρίων και σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη για να αποτιμήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Ολομέλειας και στο σκέλος της λειτουργίας των δικαστηρίων σημειώνεται πως «η άμεση και πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος , καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί βασική λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνα του κράτους δικαίου. Δεν νοείται αναστολή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον, όταν κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν.
Η λειτουργία των Δικαστηρίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα της εστίασης, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού. Η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη ώστε να δίδεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης και να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος αιφνιδιασμού και απώλειας δικαιωμάτων.
Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια απαιτεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άμεση και επίσημη ενημέρωση των συναδέλφων. Αλλως, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 5.5.2021 για να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να αποφασίσουν συγκεκριμένες δράσεις, στοχευμένου χαρακτήρα και κινητοποιήσεις».

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας ανακοινώθηκε τέλος ότι το Πρωτοδικείο Λάρισας απέκτησε και λειτουργεί πλέον επίσημο ιστότοπο στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστότοπου είναι https://protodikeio-larisas.gov.gr/ και ήδη έχουν αναρτηθεί σε αυτόν μεταξύ άλλων και οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις επαναπροσδιορισμού συζήτησης υποθέσεων που αποσύρθηκαν λόγω των μέτρων προστασίας απο τον Covid-19.
Επίσης, η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Λάρισας δήλωσε την επιθυμία να συμμετάσχει άμεσα στην εφαρμογή για χορήγηση ηλεκτρονικού αντιγράφου των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται από όλα του τα τμήματα.
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης (σκαναρίσματος) των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί το τρέχον έτος 2021 και επίκειται η προσθήκη αυτών στη σχετική εφαρμογή https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/dikasteria/ elektronikes-dikastikes-apophaseis.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας «συγχαίρει τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου Λάρισας για τις ενέργειες αυτές, οι οποίες συμβάλλουν άμεσα και καίρια στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, στην αποσυμφόρηση των γραμματειών του Πρωτοδικείου, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass