Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Για τη μεταφορά αμιάντου υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες»

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΖΑΟΥΤΣΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΘΑΝ. ΔΡΙΣΤΕΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2021 15:50

«Η χρήση αμιάντου σε πάσης φύσεως κατασκευές έχει καθολικά απαγορευθεί από το 2003. Αποκλειστικά υπόχρεοι για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα απόβλητα αμιάντου ή και υλικών που περιέχουν αμίαντο είναι οι παραγωγοί αυτών, ιδιοκτήτες ή νομείς των κτιρίων όπου γίνονται πάσης φύσεως εργασίες αποξήλωσης» τονίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, Γιώργος Ζαούτσος.


Απαντώντας έτσι σε ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Καραλαριώτου, Θαν. Δρυστέλλα, αλλά και σε δημοσίευμα στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, για την ύπαρξη υλικών αμιάντου, αλλά και κλαδιών στην περιοχή του ναού του Αγίου Αθανασίου.
Ο κ. Δρυστέλλας «χωρίς καμία επιθυμία άρθρωσης αντιπολιτευτικού λόγου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κάλεσε δημόσια τη Δημοτική Αρχή και δη τον κ. Ζαούτσο, «έστω και μετά από μήνες παραινέσεων και αιτημάτων να φροντίσουν να απομακρυνθούν τα καρκινογόνα ελενίτ από τον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου».
Αναλυτικότερα ο κ. Ζαούτσος στην απάντησή του σημειώνει τα εξής:
«Αξιότιμε κε Δρυστέλλα, σχετικά με την από 28/04/2021 ανάρτησή σας στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο ως προς την απομάκρυνση επικινδύνων αποβλήτων αμιάντου σας γνωρίζουμε τα εξής: Η χρήση αμιάντου σε πάσης φύσεως κατασκευές έχει καθολικά απαγορευθεί από το 2003 (ΑΧΣ 82/2003, ΦΕΚ 1045Β’). Αποκλειστικά υπόχρεοι για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα απόβλητα αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο είναι οι παραγωγοί αυτών, ιδιοκτήτες ή νομείς των κτιρίων όπου γίνονται πάσης φύσεως εργασίες αποξήλωσης.
 Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων έχει ως αρμοδιότητα τη συλλογή εντός των διοικητικών του ορίων αποκλειστικά των στερεών μη επικίνδυνων απορριμμάτων. Επίσης, ο ΧΥΤΑ Λάρισας απαγορεύεται να υποδεχτεί αμίαντο ή αμιαντούχα υλικά (σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους λειτουργίας του).
 Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. 13315/20/14-04-2021) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε περίπτωση ρύπανσης χερσαίου χώρου με επικίνδυνα απόβλητα (όπως η ανεξέλεγκτη απόθεση υλικών άγνωστης προέλευσης) γίνεται με μέριμνα του υπόχρεου φορέα/κατόχου των επικίνδυνων αποβλήτων ή από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ.) της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του παραγωγού ή κατόχου αυτών.
Πέραν των ανωτέρω, το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι εργασίες συλλογής και μεταφοράς πάσης φύσεως επικίνδυνων στερεών αποβλήτων απαιτούν πέραν την Ειδικής Κρατικής Άδειας και εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό για την ασφαλή συλλογή και κατάλληλα οχήματα για τη μεταφορά. Είναι προφανές ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν προτίθεται να εκθέσει τους εργαζόμενούς του σε τέτοιου είδους επικίνδυνες εργασίες (Ελπίζουμε να συμφωνείτε σε αυτό).  
 Φυσικά τα περί πολύμηνης ενόχλησης τής υπηρεσίας για το συγκεκριμένο θέμα δεν ισχύουν αφού ή υπηρεσία ενημερώθηκε τηλεφωνικώς την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα στις 21 Απριλίου.
Παρόλα αυτά, μετά το χθεσινό τηλεφώνημά σας, και αφού ενημερώθηκε η Δημοτική Αστυνομία από εμένα τον ίδιο, Επόπτης Καθαριότητας μετέβη στη διεύθυνση της καταγγελίας όπου όμως τα επίμαχα υλικά είχαν απομακρυνθεί, άγνωστο από ποιους.
Τέλος, όσον αφορά τα κλαδιά πίσω από την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου που ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση ο κύριος Αγορίτσας, σας ενημερώνουμε ότι το όχημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας προσπάθησε δύο φορές να τα συλλέξει, αλλά αυτό ήταν αδύνατον λόγω σταθμευμένων οχημάτων. Τελικά, απομακρύνθηκαν με την τρίτη προσπάθεια, όταν έγινε δυνατή η προσέγγιση του οχήματος αποκομιδής» καταλήγει ο κ. Ζαούτσος.

Σχετικά Άρθρα