Με θρησκευτική κατάνυξη η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2021 15:32

Μεγαλύτερη ήταν η προσέλευση των πιστών χθες Μεγάλη Πέμπτη στους ιερούς ναούς της πόλης, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας στους προαύλειους χώρους, καθώς βοηθούσαν και οι καιρικές συνθήκες.


Η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση. Το πρωί τελέσθηκε ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και το βράδυ ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαραστάθηκε το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάστηκαν τα 12 Ευαγγέλια, τα οποία περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού. Ιδιαίτερη συγκίνηση ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο, όταν ψάλθηκε το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…” και ο Εσταυρωμένος λιτανεύθηκε εντός των ναών από τους ιερείς. Σήμερα το πρωί (Μεγάλη Παρασκευή) γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός και οι πιστοί θα αρχίσουν να προσκυνούν τον στολισμένο από άνθη Επιτάφιο. Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.
ΤΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ...
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων Λαρίσης τέλεσε τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην παράδοση του Ιερού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Κύριο Ιησού Χριστό στον Μυστικό Δείπνο και τις προϋποθέσεις που βάζει η Εκκλησία σε όποιον θέλει να το προσεγγίσει.
ΜΥΣΤΑΓΩΓΩΝ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος μετέβη, αρχικά, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Παλαιού Κοιμητηρίου Λαρίσης, όπου και τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου. Ακολούθως, μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λαρίσης και χοροστάτησε στον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στην Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο του Ευχελαίου, το οποίο τελείται τη Μεγάλη Τετάρτη και συνδέεται με τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου της Μεγάλης Πέμπτης. Τόνισε δε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο κάθε χριστιανός ώστε να προσέλθει ”Μετὰ φόβου Θεοῦ, πίστεως καὶ ἀγάπης” στο Ποτήριο της Ζωής ώστε να μεταλάβει «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν» και «μὴ εἰς κρῖμα ἢ εἰς κατάκριμα».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στις 10:00, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Στις 16:00, θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Νέο Κοιμητήριο της πόλεως. Στις 18:30, θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης. Το βράδυ, θα προεξάρχει της Ακολουθίας της Αναστάσεως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass