Στη Βουλή ζημιές από παγετό σε αρακά και βιομηχανική ντομάτα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2021 18:05

Ερώτηση για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και αρακά, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας και πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυρ. Βελόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών της Λάρισας υπάρχει πρόβλημα με τα συμβόλαια των παραγωγών αρακά σε Λάρισα και Φάρσαλα. Το πρόβλημα προέκυψε, μετά τη ζημιά που προκάλεσε η παγωνιά στις 8 Απριλίου, σε 3.500 στρέμματα με αρακά, στην περιοχή της Χάλκης, όπου κάηκαν οι βλαστοί και τα άνθη. Επίσης, σοβαρές ζημιές υπέστησαν 4.500, περίπου, στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα, κατά την διάρκεια του ιδίου φαινομένου, στις προαναφερόμενες περιοχές. Αν και οι εν λόγω εκτάσεις καλύπτονται με ασφαλιστήρια συμβόλαια (και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχεται θέμα ανωτέρας βίας, οπότε δεν έχει επίπτωση εις βάρος του ο αγρότης), εντούτοις, τίθενται ζητήματα αποζημιώσεων των αγροτών, όσον αφορά στα έξοδα επαναφύτευσης, καθώς και απόδοσης των σχετικών προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι άνω παραγωγοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα που τους προκάλεσε η εν λόγω ζημιά στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε, να προβείτε άμεσα σε δίκαιες εκτιμήσεις της ως άνω ζημιάς από το έντονο καιρικό φαινόμενο του παγετού, ώστε αφενός, να αποζημιωθούν όσοι αγρότες υπέστησαν ζημιές στις άνω αναφερόμενες εκτάσεις των περιοχών Χάλκης της Λάρισας και των Φαρσάλων, και αφετέρου, να δοθούν έγκαιρα οι σχετικές προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι άνω ζημιωθέντες παραγωγοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν, κατόπιν της ζημιάς που υπέστησαν, στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass