Ετσι θα μπει φρένο στις «ελληνοποιήσεις» και στη νοθεία της φέτας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2021 17:00

Πρωτοβουλίες με τις οποίες θα προτείνουν–απαιτήσουν άμεσα τις λύσεις, οι οποίες θα αντιστρέψουν την κατάσταση και θα στηρίξουν τη γαλακτοπαραγωγή και την κτηνοτροφία αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία που πουλούσε σαν φέτα ΠΟΠ, λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα στο εξωτερικό.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν εξηγούν πώς θα μπει φρένο στις «ελληνοποιήσεις» και στη νοθεία της φέτας, ενώ επικρίνουν τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες «ενώ στα λόγια υπόσχονταν πάταξη, στην πράξη έκαναν τις πλάτες στους γαλακτοβιομήχανους».
Αναλυτικότερα η ανακοίνωσή τους: Η υπόθεση που βρίσκεται στην επικαιρότητα για γνωστή γαλακτοβιομηχανία που πουλούσε σαν φέτα ΠΟΠ, λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα περιστατικά παραβίασης της νομοθεσίας από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Ίσως κάποιοι να έχουν σοκαριστεί με το μέγεθος της νοθείας (στα δείγματα «φέτας» ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 60-90%), αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ατιμωρησίας που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει ασυδοσία στην παραγωγική διαδικασία γαλακτοκομικών προϊόντων από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για τα προϊόντα ΠΟΠ. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για την «κατάκτηση» των αγορών, με την πώληση ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στο εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές και τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, στην πράξη σημαίνει αφενός μείωση του κόστους παραγωγής, άρα μείωση της τιμής του γάλακτος με συνέπεια την «εξαφάνιση» των μικρών και μεσαίων παραγωγών και αφετέρου την ποιοτική υποβάθμιση ακόμη και νοθεία του ΠΟΠ προϊόντος με τη χρήση συμπυκνωμένου ή νωπού εισαγομένου γάλακτος και την εφαρμογή των παράνομων τεχνικών, όπως της υπερδιήθησης στην παραγωγική διαδικασία. Η καπιταλιστική ασυδοσία είχε διαχρονικά την ανοχή των πράσινων, μπλε και ροζ κυβερνήσεων, οι οποίες δεν δίσταζαν, όταν το επέτρεπαν οι συγκυρίες, να τη νομιμοποιήσουν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η ψήφιση της ΚΥΑ Μπόλαρη – Αλεξιάδη (υιοθέτηση «εργαλειοθήκης» ΟΟΣΑ και τροποποίηση Κώδικα Τροφίμων και Ποτών τον Αύγουστο του 2016, όταν και επέτρεψαν τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στο γιαούρτι. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά που, ενώ ο κώδικας τροφίμων δεν επιτρέπει τη χρήση συμπυκνωμένου για την παραγωγή τους και παρά τις παραπομπές των ελεγκτών μας για αυτό, υπάρχει σιωπηρή αποδοχή της χρήσης του. Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων αφενός έχει νομιμοποιήσει επί της ουσίας την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δυνατότητα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και αφετέρου έχει επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην εγχώρια γαλακτοπαραγωγή και την κτηνοτροφία.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές των γεγονότων και απλώς να προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο καλά μπορούμε τη δουλειά μας. Δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να αναδείξουμε το πρόβλημα. Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για συμπόρευση με τους κτηνοτρόφους στη βάση (αποφεύγοντας τους κάθε λογής δήθεν εκπροσώπους τους, που στην ουσία στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές). Θα προτείνουμε–απαιτήσουμε άμεσα τις λύσεις που θα αντιστρέψουν την κατάσταση και θα στηρίξουν τη γαλακτοπαραγωγή και την κτηνοτροφία. Διαχρονικά ο Σύλλογός μας και ο αιρετός εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν στηλιτεύσει αυτήν την κατάσταση ατιμωρησίας και έχουν κάνει προτάσεις για να μπει φρένο στις «ελληνοποιήσεις» και στη νοθεία, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ στα λόγια υπόσχονταν πάταξη στην πράξη έκαναν τις πλάτες στους γαλακτοβιομήχανους.
Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να μπει φρένο στην ασυδοσία στην παραγωγική διαδικασία γαλακτοκομικών προϊόντων. Να καθοριστεί μια ξεκάθαρη διαδικασία που θα διασφαλίζει ουσιαστικούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες), χωρίς επικαλύψεις και «γκρίζες» ζώνες για το έργο και τις αρμοδιότητές τους (γεγονός που χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ατιμωρησία και ως κλείσιμο του ματιού προς τις γαλακτοβιομηχανίες για μη τήρηση της νομοθεσίας). Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, που κινδυνεύουν με «εξαφάνιση» από την κυβερνητική πολιτική και την τακτική των γαλακτοβιομηχανιών.
Προτείνουμε – απαιτούμε:
1. Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο υποστελεχωμένος ελεγκτικός μηχανισμός (ειδικότερα για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που η υποστελέχωση τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις).
2. Να συμπεριληφθεί ο ΕΛΓΟ στον επίσημο σχεδιασμό των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις, γιατί ενώ είναι ο κύριος μηχανισμός ελέγχου των ελληνοποιήσεων απουσιάζει από τον νόμο 4691/20.
3. Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία παραγωγής φέτας και ΠΟΠ προϊόντων. Στον βαθμό που η διεπαγγελματική είναι ανύπαρκτη, η Πολιτεία πρέπει να βάζει τους κανόνες.
4. Να εξουσιοδοτηθεί το εμπορικό τμήμα των πρεσβειών μας για τακτικούς και αιφνιδιαστικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους αγοράς με τους απαραίτητους κανόνες δειγματοληψίας.
5. Να μη δίνεται πιστοποίηση για την παραγωγή φέτας και ΠΟΠ προϊόντων σε γαλακτοβιομηχανίες που έχουν μηχανήματα εφαρμογής της μεθόδου της υπερδιήθησης, αλλά ούτε να επιτρέπεται η παραγωγή φέτας στην ίδια γραμμή παραγωγής με άλλα προϊόντα.
6. Ο ΕΛΓΟ έχει την οικονομική δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για τη συνεχή καταγραφή των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις τους στα ισοζύγια.
7. Το ΥΠΑΑΤ να αναθέσει σε επιστημονικούς φορείς σε συνεργασία με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, αν δεν έχει ήδη έτοιμη, σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής του γάλακτος και τη βιωσιμότητα της αιγοπροβατοτροφίας.
8. Να θεσμοθετηθεί άμεσα η μοναδική αποτελεσματική λύση στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας και γαλακτοπαραγωγής, που είναι η κατάργηση της ΚΥΑ Μπολάρη – Αλεξιάδη και η απαγόρευση χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass