Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα χωρίς ρευστό και γκρίνια

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6,5 ΜΗΝΕΣ LOCKDOWN Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ - ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2021 21:00

Για τη μεγάλη «πρεμιέρα» έπειτα από σχεδόν 6,5 μήνες αναστολής της λειτουργίας τους, ετοιμάζεται για αύριο

ο κλάδος του επισιτισμού στη Λάρισα. Έχοντας ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τις απαραίτητες εργασίες, συντηρήσεις και ανακαινίσεις στα καταστήματά τους, οι περισσότεροι επιχειρηματίες δηλώνουν πανέτοιμοι να υποδεχτούν κόσμο στον εξωτερικό τους και μόνο χώρο...
Αν στη μεγαλύτερη μερίδα των επιχειρηματιών του κλάδου επικρατεί ικανοποίηση και αδημονία για την επανεκκίνηση, αρκετοί είναι και εκείνοι που φοβούνται την επανάληψη των περσινών δυσλειτουργιών στην εφαρμογή και τήρηση των πρωτοκόλλων, που φέτος ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις. «Ο κλάδος επιστρέφει με πολύ προσεκτικά βήματα σε μία «νέα κανονικότητα», η οποία ελάχιστα θα προσομοιάζει στην πρότερη κατάσταση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, Νίκος Αθανασούλης, με τους επιχειρηματίες να έχουν πολλές προσδοκίες, αλλά και αρκετές επιφυλάξεις. Η παροχή του ενός από τα δύο υποχρεωτικά και εβδομαδιαία self tests στους εργαζομένους τους, το κόστος των οποίων θα προστεθεί στα πάγια έξοδα, η αποκλειστική δυνατότητα αξιοποίησης εξωτερικού ή κοινόχρηστου χώρου, η λήξη του ωραρίου στις 22.45, οι καθήμενοι πελάτες, η απαγόρευση αναπαραγωγής της μουσικής είναι μερικά από τα «αγκάθια» της επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Αν και έπειτα από διαβουλεύσεις του κλάδου με την Κυβέρνηση, τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν και τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού επαναπροσδιορίστηκαν ελαστικότερα, γεγονός που χαιρέτισε ο κλάδος της εστίασης, ωστόσο τα μέτρα που θα ισχύσουν δεν επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Για αυτό άλλωστε ζητούν επιμόνως και πιεστικά επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ
Να σημειώσουμε πως η ελαστικοποίηση των μέτρων αφορά στη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των πελατών, στην αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών ανά κατάστημα, στην αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι και στην ευελιξία στη χρήση εξωτερικών χώρων. Συγκεκριμένα:
* Προβλέπεται συγκεκριμένα παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου από τους αρμόδιους Δήμους μέχρι και τον διπλασιασμό αυτών, όπου αυτό είναι δυνατόν, με την ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης.
* Όπου δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, προβλέπεται η μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων που μπορεί να φτάσει έως το 50%.
* Επιτρέπεται η χρήση εσωτερικού ημιυπαίθριου χώρου όταν η μία τουλάχιστον πλευρά του χώρου βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό ή αίθριο χώρο. Σε περίπτωση που η οροφή ενός χώρου ανοίγει ή μπορεί να αφαιρεθεί, τότε όλος αυτός ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κλειστοί χώροι των καταστημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
* Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών στο κατάστημα εστίασης προσδιορίζεται βάσει της αναλογίας ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. αντί 3 τ.μ., όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
* Ο επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ανά τραπέζι αυξάνεται στα έξι άτομα, αντί του αρχικού αριθμού των τεσσάρων ατόμων και χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός όταν πρόκειται για τα μέλη οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
* Η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, όταν στον ενδιάμεσο χώρο δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα από τα δύο, ορίζεται σε 0,70 μ. Όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα από τα δύο, τότε η απόσταση ορίζεται σε 1,10 μ. και όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο τραπέζια τότε η ελάχιστη απόσταση αυξάνεται σε 1,70 μ., αντί 2 μ. όπως είχε τεθεί αρχικά.

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟ
Πάντως η πολυπόθητη επανεκκίνηση της εστίασης, μία μέρα μετά το Πάσχα, αν και έχει έναν θετικό συμβολισμό λόγω της Ανάστασης, συνδέεται με μια σειρά από δυσκολίες που αποτελούν τροχοπέδη στη δίκαιη και ομαλή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα. Ο εφοδιασμός των καταστημάτων, η έλλειψη ρευστότητας και το ωράριο λειτουργίας είναι θέματα που προκαλούν προβληματισμό. Μάλιστα οι άνθρωποι της εστίασης επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης για ένα διάστημα μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων σε σχέση και με τα ενοίκια, την αναστολή εργαζομένων, αλλά και τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Ωστόσο η πιο μεγάλη δυσκολία φαίνεται να είναι η έλλειψη ρευστότητας μιας και ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τη διάθεση των 330 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα τη στιγμή που οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν προμηθευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κριθεί ποιες εταιρείες είναι επιλέξιμες και τι χρήματα θα λάβει η καθεμία θα ενεργοποιηθεί στις 5 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδοτείται το 7% του τζίρου του 2019, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και στα βασικά κριτήρια είναι η μείωση ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 πάνω από 30%. Αν και η εκταμίευση απαιτεί χρόνο, είναι σαφές ότι εάν η πλατφόρμα ήταν ενεργή, οι επιχειρήσεις εστίασης θα ήξεραν το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν και θα είχαν μια εγγύηση έναντι δυνητικών προμηθευτών, προκειμένου να διαπραγματευτούν πιστώσεις.ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα εστίασης στη Λάρισα θα λειτουργήσουν από αύριο με ωράριο λειτουργίας από τις 5 το πρωί έως τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Αυτό ισχύει τουλάχιστον μέχρι και τη επόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου στις 6 το πρωί. Μετά το ωράριο αυτό εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πάντως την παραμονή των πελατών στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων.
* Για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
* Θα λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
- Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
* Τέλος θυμίζουμε πως οι πολίτες εφόσον θέλουν να επισκεφτούν τα καταστήματα εστίασης, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ


Τι ισχύει για τη λειτουργία εστιατορίων σε ξενοδοχεία

Οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την εστίαση ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή, μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 50% της δυναμικότητας, όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ 23.3.2017 απόφασης του υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ.). Πληρότητα 40% της δυναμικότητας, όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παο. Α του άρθρου 14 τικ υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ 23.3.2017 απόφασης του υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ.). Απαγόρευση ζωντανής μουσικής και απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/ συναθροίσεων /δεξιώσεων.