Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία μολότοφ, 4 πυροβολισμοί και ένα επτασφράγιστο μυστικό

ΣΤΑ «ΜΑΛΑΚΑ» ΕΠΕΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΜΕΤΕΒΑΛΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2021 21:02

Στα «μαλακά» έπεσαν τρεις Λαρισαίοι μετά και την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού

Εφετείου (ΜΟΕ) Λάρισας, όπου οι ποινές πολυετούς κάθειρξης, στις οποίες είχαν καταδικαστεί αρχικά, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης, αφού νωρίτερα μεταβλήθηκαν κάποιες από τις κατηγορίες σε συνδυασμό με την αναγνώριση ελαφρυντικών με βάση και τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Οι τρεις Λαρισαίοι εμπλέκονται σε μία υπόθεση που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2013, όταν ένας 53χρονος μαζί με έναν 44χρονο φίλο του, μετέβησαν σε χωριό του Δήμου Λαρισαίων όπου πέταξαν αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ στο σπίτι ενός τρίτου, ενός 45χρονου. Ο 45χρονος αντιδρώντας στην επίθεση που δέχθηκε τους πυροβόλησε τέσσερις φορές με κυνηγετική καραμπίνα, τραυματίζοντας με σκάγια τους δύο Λαρισαίους ενώ έφευγαν. Τα σημάδια από τα σκάγια στο αυτοκίνητο, αλλά, και τα αίματα που έφεραν στο σώμα τους, τους «πρόδωσαν» όταν ελέγχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., δηλώνοντας μάλιστα αρχικά, πως βρίσκονταν σε άλλο χωριό και πως γνώριζαν τι είχε προηγηθεί.
Μία υπόθεση όπου το πραγματικό κίνητρο παραμένει ακόμη επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δεν το αποκάλυψαν ποτέ οι κατηγορούμενοι. Υπόνοιες υπάρχουν με αφορμή... αόριστες αναφορές περί ερωτικής αντιζηλίας και λόγους εκδίκησης, αλλά οικονομικό κίνητρο δεν υπήρξε, δοσοληψίες μεταξύ των τριών κατηγορουμένων δεν αποδείχθηκαν, ενώ το κίνητρο, έχοντας μάλιστα προηγηθεί η δίκη στο ΜΟΔ Καρδίτσας το 2015, δεν απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του ΜΟΕ Λάρισας. Έτσι ο πραγματικός λόγος της παρ’ ολίγον αιματηρής έκβασης της επίθεσης με μολότοφ και των πυροβολισμών με κυνηγετική καραμπίνα, δεν έγινε ποτέ γνωστός, επισήμως τουλάχιστον. ΜΕ ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Ο 53χρονος Λαρισαίος, μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε για έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, για την κατασκευή της αυτοσχέδιας εκρηκτικής βόμβας μολότοφ και για διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας. Ο 44χρονος φίλος του κατηγορήθηκε επίσης με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ ο 45χρονος κάτοικος του χωριού, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, κατηγορία που μεταβλήθηκε προχθές σε επικίνδυνη βλάβη κατά συρροή.
Σύμφωνα και με το κατηγορητήριο, ο 53χρονος με τον 44χρονο φίλο του, περασμένα μεσάνυχτα της 11ης Αυγούστου 2013 μετέβησαν στο χωριό του Δήμου Λαρισαίων, όπου «εντόπισαν την οικία» του 45χρονου και τρίτου κατηγορουμένου. «Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν εκρηκτικό μηχανισμό και δη μία βόμβα «μολότοφ» με τα υλικά που κατείχαν από κοινού, την πυροδότησαν και την εκσφενδόνισαν από κοινού προς το εξωτερικό παράθυρο της μονοκατοικίας του τρίτου κατηγορουμένου», με την έκρηξη να προκαλεί υλικές ζημιές.
Ο 45χρονος ακούγοντας την έκρηξη, «άρπαξε την καραμπίνα και βγήκε από την οικία του, όπου αντίκρισε φλόγες» και βλέποντας το Ι.Χ., «το οποίο, διερχόταν έμπροσθεν της οικίας του, καθώς οι δράστες επεχείρησαν αμέσως μετά το πέταγμα της «μολότοφ» να τραπούν σε φυγή», «τότε, αυτομάτως στρέφει το όπλο κατά των αγνώστων, γι’ αυτόν μέχρι τότε, επιβατών του αυτοκινήτου, και πυροβολεί, τουλάχιστον 4 φορές, από απόσταση 5 μέτρων, γαζώνοντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, του οποίου έσπασε όλο το πίσω παρμπρίζ και το πίσω παράθυρο του συνοδηγού», «τραυματίζοντας επικίνδυνα τους δύο πρώτους κατηγορούμενους».
Μάλιστα στο κατηγορητήριο, γίνεται αναλυτική αναφορά στα τραύματα που προκλήθηκαν στους δύο φίλους από τα σκάγια. Ο 45χρονος ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. πως δέχθηκε επίθεση και πυροβόλησε κατά ενός αυτοκινήτου, το οποίο περιέγραψε, με αστυνομικούς του Α.Τ. Περιφέρειας να εντοπίζουν το Ι.Χ. στον δρόμο προς Λάρισα. Παρότι οι ίδιοι έφεραν αίματα από τα σκάγια και παρότι στο αυτοκίνητο ήταν εμφανή τα σημάδια από τα σκάγια, ο 53χρονος και ο 44χρονος δεν έδιναν πειστικές εξηγήσεις για το τι είχε προηγηθεί.
Μάλιστα εξεταζόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. «κατέθεσαν ψευδή περιστατικά», «αφηγούμενοι αμφότεροι ότι βρίσκονταν δήθεν» σε άλλο χωριό, στο οποίο «κάποιο άγνωστο άτομο για άγνωστο λόγο πυροβόλησε το αυτοκίνητο, το οποίο επέβαιναν», ενώ «αρνήθηκαν δε επιμόνως την παρουσία τους» στο χωριό του 45χρονου.
Ωστόσο στη συνέχεια παραδέχθηκαν πως ήταν οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του 45χρονου «αν και επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη για το περιστατικό ο ένας στον άλλο, με ατυχείς αφηγήσεις, γεμάτες αντιφάσεις που, στο ακροατήριο τούς επισημάνθηκαν», «χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν λογικοφανείς εξηγήσεις» γιατί μετέβησαν μαζί στο χωριό «μέσα στα ξημερώματα, γιατί κατείχαν τα απαραίτητα είδη για την αυτοσχέδια βόμβα, γιατί την κατασκεύασαν και την πέταξαν στο παράθυρο ενός απλού γνωστού τους».
Πρωτόδικα, το ΜΟΔ Καρδίτσας επέβαλε ποινές κάθειρξης 17 ετών στον 53χρονο, 11,2 ετών στον 44χρονο και 11,6 ετών στον 45χρονο, ο μοναδικός που παρέστη προχθές στην ακροαματική διαδικασία, καθώς οι άλλοι δυο εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.
Μετά και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, περί ενοχής για κάποιες κατηγορίες και περί απαλλαγής για κάποιες άλλες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, κήρυξε ένοχο τον 53χρονο (σ.σ. απαλλάχθηκε για μία μόνο κατηγορία) επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με 4ετή αναστολή υπό τον όρο της επιμέλειας και επιτήρησης επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Στον 44χρονο που αναγνωρίστηκε το ίδιο ελαφρυντικό και κηρύχθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες (σ.σ. απαλλάχθηκε επίσης για μια κατηγορία) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με 4ετή αναστολή, θέτοντας και αυτόν υπό την επιμέλεια και επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής.
Τέλος για τον 45χρονο, μετά τη μεταβολή της αρχικής κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, την αναγνώριση ελαφρυντικών και την παύση της δίωξης για άλλες κατηγορίες, το ΜΟΕ τον κήρυξε ένοχο επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 9 μηνών, με τριετή αναστολή.  

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ