Αναστάσιμες προσδοκίες για καλύτερες ημέρες

ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2021 21:05

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

«Ότε κατήλθες προς τον θάνατον,


Η ζωή η αθάνατος,
τότε τον Άδην ενέκρωσας,
τη αστραπή της θεότητος,
ότε δε και τους τεθνεώτας
εκ των καταχθονίων ανέστησας,
πάσαι αι Δυνάμεις
των επουρανίων εκραύγαζον.
Ζωοδότα Χριστέ,
ο Θεός ημών, δόξα σοι»,
ψάλλει ο μελωδός της Εκκλησίας μας.Και η πλούσια γραφίδα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, «καταθέτει» για την «Ημέρα της Λαμπρής»:«...Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,
και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες
γλυκόφωνα, κοιτώντας τες ζωγραφισμένες εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες
λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι
από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες
κάθε πρόσωπο λάμπει απ’ τ’ αγιοκέρι,
όπου κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι...». Καλοκαιρινή Πασχαλιά με  υπέροχο καιρό και με Αναστάσιμα μηνύματα αγάπης, ελπίδας, αλληλεγγύης, προσφοράς, με ελπίδες και προσδοκίες για καλύτερες ημέρες και στην επαρχία Ελασσόνας, βέβαια κάτω από τη σκιά της πανδημίας και των πρόσφατων σεισμών.
Κάποτε, πριν την επίθεση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης που ακολούθησαν, γινόταν λόγος για μεγάλη κοσμοσυρροή επισκεπτών και «απόδημων» Ελασσονιτών. Φέτος, όλα ήταν διαφορετικά και οι Ελασσονίτες γιόρτασαν «σε στενό οικογενειακό κύκλο», με συγγενείς και κάποιους φίλους. Η κεντρική τελετή της Ανάστασης πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των αρχών, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στην Κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων. Αναστάσιμες εικόνες και σε όλους τους ναούς της Ελασσόνας και της περιοχής.
Αισθητή η «απουσία» του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος που φρόντισε να λειτουργήσει στο Δαμάσι (υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ελασσώνος), κοντά στους σεισμόπληκτους της περιοχής.
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, αφού «μοίρασε το Άγιο Φως, ανήγγειλε το «Χριστός Ανέστη» και στη συνέχεια ανέγνωσε το Πασχαλινό μήνυμα του μητροπολίτη, που, ανάμεσα στα άλλα, «καταθέτει»:
«Η Ανάσταση του Χριστού είναι το επαναλαμβανόμενο και βιούμενο θαύμα στις καρδιές των πιστών, η ανακαινιστική και ζωοποιός δύναμη της Εκκλησίας, το πάντοτε νέο και ευχάριστο μήνυμα του Ευαγγελίου, ο συνεχής ύμνος της θείας Λατρείας.
Ταυτόχρονα όμως η Ανάσταση είναι η ζωντανή ελπίδα για να σηκώνουμε τα λυπηρά του βίου και για να νικούμε στον αγώνα της ζωής σ΄ αυτόν τον κόσμον.
Η εφετινή Ανάσταση μας βρίσκει και πάλι υπό τη σκιά της σοβούσης πανδημίας, που για ένα και πλέον τώρα χρόνο ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, και μας έχει στερήσει προσφιλή μας πρόσωπα. Στην Επαρχία μας, επιπλέον είναι πρόσφατες οι μνήμες από την τρομακτική εμπειρία των σεισμών, που έχουν δημιουργήσει φόβο, ταραχή και αγωνία στις ψυχές και τη ζωή των συνανθρώπων μας.
Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, η Ανάσταση του Χριστού γεννά την ελπίδα, ενισχύει το θάρρος, ενδυναμώνει την πίστη αλλά και μας υπενθυμίζει τους λόγους του Χριστού που είπε στους μαθητές του μετά την Ανάσταση...
Καμία άλλη δύναμη και πίστη δεν γεννά την υπομονή και την καρτερία στη ζωή των πιστών, που στενάζουν από το βάρος των κοσμικών δεινών, παρά μόνον η αδιάψευστη διαβεβαίωση, ότι ο αναστημένος Κύριος είναι μαζί μας, κοντά μας, στις καρδιές μας, όχι μόνο για να μας ενδυναμώσει και να μας στηρίζει αλλά για να εννοούμε συνεχώς και να ζούμε την Ανάσταση ως δύναμη και ως γεγονός στην πορεία της πνευματικής μας ζωής, για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο Χριστός και η δύναμη της Αναστάσεώς Του...».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΗΣΙΜΟ
Ανήμερα του Πάσχα, ο καλοκαιρινός καιρός στάθηκε σύμμαχος στο παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και σε οικογενειακές στιγμές με συγγενείς και λίγους φίλους σε μια καθαρά οικογενειακή γιορτή, έστω και σ΄ αυτή τη διαφορετική και περίεργη συγκυρία.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, το «Χριστός Ανέστη» ξανακούστηκε στην Ελασσόνα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας, με εμφανώς μικρή συμμετοχή πιστών, κάτω από τους ψαλμούς κληρικών και ιεροψαλτών (...με τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Λεμονόπουλου) τελέσθηκε ο καθιερωμένος, εδώ και πολλά χρόνια, Εσπερινός της Αγάπης (Δεύτερη Ανάσταση).
Εκεί χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Νικόλαος Πνευματικός και ο διάκονος π. Ιάκωβος Γκασντερίδης.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, στο Πασχαλινό μήνυμά του, που ανέγνωσε προς το εκκλησίασμα ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων:
«Ό,τι πιστεύομεν, ό,τι αγαπώμεν, ό,τι ελπίζομεν ημείς οι Ορθόδοξοι συνδέεται με το Πάσχα, από αυτό αντλεί την ζωτικότητα του, από αυτό ερμηνεύεται και νοηματοδοτείται.
Η Ανάστασις του Χριστού είναι η απάντησις της Θείας αγάπης εις την αγωνίαν και την προσδοκίαν του ανθρώπου, αλλά και εις την «αποκαραδοκίαν» της συστεναζούσης κτίσεως.
Το Άγιον Πάσχα δεν είναι απλώς μία θρησκευτική εορτή, έστω και η μεγίστη δι΄ ημάς τους Ορθοδόξους. Κάθε Θεία Λειτουργία, κάθε προσευχή και δέησις των πιστών, κάθε εορτή και μνήμη Αγίων και Μαρτύρων, η τιμή των ιερών εικόνων, η «περισσεία της χαράς» των Χριστιανών, κάθε πράξις θυσιαστικής αγάπης και αδελφοσύνης, η υπομονή εν ταις θλίψεσιν, η ου καταισχύνουσα ελπίς του λαού του Θεού, είναι πανήγυρις ελευθερίας, εκπέμπουν πασχάλιον φως και αναδίδουν το άρωμα της Αναστάσεως...».
Στο τέλος του Αναστάσιμου Εσπερινού, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, τηρώντας το έθιμο, μοίρασε στον κόσμο δεκάδες κόκκινα αυγά.
Πάντως, στο περσινό Πάσχα γινόταν λόγος για «απόκοσμο, μοναχικό, άδειο» με τον κόσμο «μανταλωμένο» στα σπίτια και με «παγωμένες», άδειες εκκλησίες. Εμφανής η διαφορά προς το καλύτερο, στη φετινή Πασχαλιά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass