Απεργία στη Λάρισα για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΣΤΙΣ 10.30 Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΚΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2021 9:45

Απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς διοργανώνεται σήμερα στις 10.30 στην Κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετά σωματεία και σύλλογοι από διάφορους κλάδους.

Προ ημερών μάλιστα από το ίδιο σημείο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Σκόκα να απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Τόσο πριν όσο και μετά τη συγκέντρωση θα υπάρξει κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, αλλά και σ’ αυτήν του Τάκη Γαργαλιάνου αντίστοιχα.

 

ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της Κυβέρνησης».
Στις 10 το πρωί θα προχωρήσει σε κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στην πλατεία Νομαρχίας και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 στην Κεντρική πλατεία, πίσω από το πανό της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης.

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και οι Λαρισαίοι Μουσικοί. Στην ανακοίνωσή τους τόνιζαν πως «Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και εδώ το μεγαλύτερο κέρδος για το σωματείο μας είναι η μαζική συσπείρωση του κλάδου και αποτελεί ζωντανή παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Τα βήματά μας είναι μεγάλα, όμως και η στιγμή, η περίοδος είναι κρίσιμη για τη συνέχεια».

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΓΝΛ
Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΛ με την εξής ανακοίνωση:
«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

 

ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση απευθύνει και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας. «Σε μια εποχή όπου γίνεται προσπάθεια -με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή η Κυβέρνηση- να καταργηθούν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες και οι εργάτριες στο Σικάγο του 1886, απαιτείται από όλους μας η επαγρύπνηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας».
Στις 10:00 π.μ. στο μνημείο της πλατείας Ρήγα Φεραίου (πρώην Νομαρχίας) θα γίνει κατάθεση στεφάνου για να τιμηθούν οι διαχρονικοί αγώνες του εργατικού κόσμου.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση επισημαίνονται τα εξής:
«Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο με αγώνα για την ποιοτική του αναβάθμιση, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για τους μαθητές και με σταθερή και μόνιμη εργασία για τους εκπαιδευτικούς».
Νωρίτερα θα υπάρξει κατάθεση στεφάνου στις 10:00 π.μ. στο μνημείο της πλατείας Ρήγα Φεραίου (πρώην Νομαρχίας) με το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας για τη σημερινή κινητοποίηση στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Διεκδικούμε: Συμβάσεις εργασίας με όλες τις ώρες εργασίας δηλωμένες, που να περιλαμβάνουν τις ενημερώσεις γονέων, τα meetings και κάθε άλλη ώρα υποχρεωτικής δέσμευσης των εργαζομένων. Αναγνώριση ειδικότητας και προϋπηρεσίας. Αύξηση ωρομισθίου. Ειδικές προσαρμογές σε περίπτωση τηλεργασίας για πρόσθετη αμοιβή και υλικοτεχνική υποστήριξη. Επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μαθητές, καθηγητές και στο υπόλοιπο προσωπικό με βάσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν στις 21 Απριλίου με ανάλογο τρόπο.
Σχέδιο επαναλειτουργίας και ιχνηλάτησης. Μέτρα για την αραίωση των μαθητών, το πολύ 15 μαθητές ανά τάξη στα σχολεία, 5 στα φροντιστήρια».

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Τη συμμετοχή της στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ανακοίνωσε και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων.
«Το Συνταξιουχικό κίνημα της χώρας μας όπου συμμετέχουμε όλες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλο αυτό το διάστημα εν μέσω πανδημίας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί».

 

ΣΕΒΕΠΕΑΘ
Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Ειδικού Βοηθητικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας (ΣΕΒΕΠΕΑΘ).
«135 χρόνια μετά από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η Κυβέρνηση νομοθετεί το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωσή τους.

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η Ένωση Γυναικών Λάρισας – μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) – σε σχετική ανακοίνωση καλεί «να τιμήσουμε αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τον συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα αντεργατικά σχέδια που καταργούν το 8ωρο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω».

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΦΥΛΑΚΩΝ
Οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου τους, και βάσει της απόφασης της ομοσπονδίας τους, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.
Όπως γνωστοποιούν κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα εκτελεστεί καμία μεταγωγή τόσο προς τα δικαστήρια, εκτός κι αν συντρέχει παρέλευση 12μηνου ή 18μηνου, όσο και προς τα νοσοκομεία, εκτός των περιπτώσεων που διακυβεύεται η υγεία των κρατουμένων και συνοδεύονται με ασθενοφόρο. Το προσωπικό ασφαλείας θα διατεθεί αποκλειστικά για τη φρούρηση των κρατουμένων και τους Κατ. Κράτησης Λάρισας.
Τέλος δεν θα επιτραπούν επισκεπτήρια συνηγόρων και συγγενών κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης καθώς και στα νοσοκομεία.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
«Εδώ και έναν χρόνο μέσα στην πανδημία, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου με πρωταγωνιστές αυτές του «Δυτικού, ανεπτυγμένου κόσμου», έδειξαν πόσο πίσω έχουν γυρίσει τον τροχό της ιστορίας, ενώ με τις πολιτικές τους για το μέλλον δείχνουν και πόσο πιο πίσω είναι έτοιμοι να τον πάνε», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση.

 

ΝΑΡ
Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κεντρική πλατεία Λάρισας απευθύνει το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.ΣΥΝΕΚ
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Λάρισας διευκρινίζοντας πως «Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής για τους αγώνες της εργατικής τάξης για κοινωνική δικαιοσύνη, για εργασιακά δικαιώματα, για ασφάλεια στην εργασία».

 

TO Ε.Κ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Το Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας σε ψήφισμά του για τη σημερινή απεργία αναφέρει:
Η 1η Μάη είναι ΑΠΕΡΓΙΑ, ήμερα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, εφαλτήριο νέων αγώνων! Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
* Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
* Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζόμενων μέσω ψευδο-αυταπασχόλησης.
* Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
* Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.
* Αστικοποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
* Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
* Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
* Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
* Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.
* Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
* Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
* Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
* Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
* Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.
* Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
* Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
* Προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.
* Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.
* Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας.
* Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες. * Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass