Ηχηρό «όχι» στα νέα αντεργατικά μέτρα

ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2021 21:00

Ηχηρό και μαζικό ήταν το «όχι» που ακούστηκε από τη Λάρισα για τα νέα αντεργατικά μέτρα

που αφορούν κυρίως στην κατάργηση του οκτάωρου, από δεκάδες σωματεία, συλλόγους, συνδικάτα, φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων. Εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στην Κεντρική πλατεία συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που διοργάνωσε με όλα τα μέτρα λόγω πανδημίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Γιάννης Σκόκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως με τη «μαχητική μας παρουσία, την απεργιακή μας συγκέντρωση τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με ένα τρόπο αντάξιο σε αυτό που πάντα αποτελούσε αυτή η μέρα: σύμβολο αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, σύμβολο αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, σύμβολο πάλης για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας».
Εν συνεχεία διευκρίνισε πως «Σήμερα δίνουμε ένα πρώτο μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μηχανισμούς τους που βάλθηκαν να ξεμπερδέψουν ακόμα και μ’ αυτό που αποτέλεσε την πρωταρχική διεκδίκηση των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο: το 8ωρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο όπως εκφράστηκε 135 χρόνια στην πρώτη Πρωτομαγιά στο Σικάγο, με το 8 ώρες δουλειά-8 ώρες ξεκούραση-8 ώρες ελεύθερο χρόνο.
Έχουμε μπροστά μας τις περίφημες «ανατροπές του αιώνα» που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Αυτές οι νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να ονομαστούν αλλιώς: 100 και πλέον χρόνια από τη θεσμοθέτηση του 8ώρου στην Ελλάδα έρχεται η πλήρη αποκαθήλωσή του με την εφαρμογή της 10ωρης εργασίας, τη σχεδόν πλήρη απελευθέρωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Θέλουν να τελειώνουν και με το τελευταίο ίχνος προστασίας του εργαζόμενου από τη στυγνή εκμετάλλευση. Θέλουν να νομιμοποιήσουν αυτό που σήμερα συμβαίνει ήδη στην πράξη με τις χιλιάδες ώρες απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για τον ίδιο λόγο έχουν βάλει άλλωστε εδώ και καιρό στο στόχαστρο και την Κυριακάτικη Αργία».
Εν κατακλείδι ανέφερε πως «Η μόνη διέξοδος είναι η ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Γιατί τελικά το μήνυμα της 1ης Μάη δεν είναι: αγώνας για να διεκδικήσουμε το σμπαράλιασμα το δικαιωμάτων μας να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο, στο πλαίσιο του περίφημου κοινωνικού διαλόγου ή της συλλογικής διαβούλευσης όπως προβάλλει η ΓΣΕΕ, κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό στο ερώτημα σήμερα τι να κάνουμε, η απάντηση είναι στο δυνάμωμα της συλλογικής οργάνωσης και πάλης με τη συμμετοχή των νέων εργαζομένων, αυτό δηλαδή που φοβάται η κυβέρνηση γι’ αυτό χτυπά τα συνδικάτα. Η απάντηση είναι να απαλλαγεί το εργατικό κίνημα από την κηδεμονία και τον σφιχτό εναγκαλισμό των εργοδοτών και του κράτους. Να απαλλαγούμε από τους ανθρώπους τους μέσα στο κίνημα και κυρίως από τη λογική πως αυτού του είδους η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την ευημερία μας. Να παλέψουμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» είπε ο κ. Σκόκας.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρος του Παραρτήματος Μουσικών Λάρισας ο κ. Λευτέρης Γάλλος, από την ΕΙΝΚΥΛ κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, από τα Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων Λάρισας κ. Άγης Τριγάζης και ο κ. Τζιατζιάς από την ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας. Στην εκδήλωση βρέθηκαν και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης. Πριν τους χαιρετισμούς υπήρξε ένα ξεχωριστό δρώμενο (κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάστηκε μέρος της απολογίας του Αύγουστου Σπάις, ενός από τους κατηγορούμενους –εργάτες, στο Σικάγο το 1886) από μέλη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και το Συντονιστικό Μαθητών με μουσικό «χαλί» τη Μέρα Μαγιού. Στο τέλος της συγκέντρωσης ακούστηκε το τραγούδι «Η διεθνής» από τη Δέσποινα Μαύρου και τον μουσικό Στέλιο Καφρίτσα. Εν συνεχεία ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας όπου και ακούστηκαν συνθήματα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
Πριν τη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας υπήρξε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Ρήγα Φεραίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Κωνσταντίνος Κούμας», τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τον Σύλλογο Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας (ενώ υπήρχαν και εκπρόσωποι των Οργανώσεων Μελών ΣΥΡΙΖΑ Φαλάνης, Αγιάς, Φαρσάλων και Κιλελέρ), τους Οικολόγους Πράσινους και τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΚΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥ
Στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου όπου κατέληξε η πορεία κατατέθηκαν στεφάνια από τους: Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων, Ποτών ν. Λάρισας, Ένωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου ν. Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Λάρισας, Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού ν. Λάρισας, Συνδικάτο Ιματισμού Δέρματος Κλωστοϋφαντουργών ν. Λάρισας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λάρισας, Επιτροπή Ειρήνης ν. Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Λάρισας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παράρτημα Λάρισας, Τομεακή Οργάνωση Λάρισας ΚΚΕ, Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας ΚΝΕ, Συνδικάτο ΟΤΑ ν. Λάρισας, Σωματείο Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων ν. Λάρισας, Μουσικό Σύλλογο παράρτημα Λάρισας, Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών ν. Λάρισας, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών ν. Λάρισας, Σύλλογο Γυναικών Λάρισας – Μέλος ΟΓΕ. Στη συγκέντρωση της Κεντρικής πλατείας ήταν μεταξύ άλλων και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας (ΣΕΒΕΠΕΑ).
Στην πορεία πήραν μέρος και νεαροί από την «Κατάληψη Ντουγρού»
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

«Τα εργασιακά δικαιώματα αφορούν όλους μας»

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

«Είναι επιτακτική ανάγκη, οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα υπεράσπισης κατακτήσεων και δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα» ανέφερε σε μήνυμά του για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Η δήλωσή του είναι η εξής: «Τιμούμε σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά. Η καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως ημέρας των εργαζομένων, ούτε τυπική είναι ούτε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων για το δικαίωμα στην εργασία αλλά και για τα δικαιώματα σε αυτήν τα οποία κάποτε δεν ήταν αυτονόητα, αλλά και σήμερα και πάντα χρειάζονται διαρκή επιβεβαίωση και υπεράσπιση. Η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία και ειδικότερα στον κόσμο της εργασίας. Εργαζόμενοι νόσησαν και κατέληξαν, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για τις επιπτώσεις της ύφεσης, την εξέλιξη της ανεργίας κ.α. Την ίδια ώρα προδιαγράφονται αρνητικές εξελίξεις για ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία πλέον δεν θεωρούνται δεδομένα. Έτσι σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα υπεράσπισης κατακτήσεων και δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα. Τα εργασιακά δικαιώματα, δεν αφορούν μόνο κάποιους, αλλά όλους μας. Είναι αναγκαία συνθήκη δημοκρατίας, προόδου και ανάπτυξης. Σ’ ό,τι μας αφορά, τόσο ο Δήμος Λαρισαίων, όσο κι εγώ προσωπικά θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον ακηδεμόνευτο αγώνα των ανθρώπων της εργασίας να ξαναβάλουν τον κόσμο του μόχθου, της παραγωγής και της εργασίας σε πρώτο πλάνο».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass