Εξαντλούνται τα χρήματα για τους σεισμοπαθείς

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2021 21:00

Ρεπορτάζ Γ. Ρούστας

Μάχη με τον χρόνο και τη γραφειοκρατία δίνουν οι Δήμοι Τυρνάβου και Ελασσόνας για τη χορήγηση

των επιδομάτων στους σεισμοπαθείς, τόσο για την αντιμετώπιση των πρώτων βασικών αναγκών (600 ευρώ), όσο και για την προμήθεια οικοσκευών (το ποσό κυμαίνεται από 1.200 έως 5.000 ευρώ) που καταστράφηκαν από τους ισχυρούς σεισμούς του Μαρτίου.
Στον Δήμο Τυρνάβου 3 τριμελείς επιτροπές συνεχίζουν τον έλεγχο των αιτήσεων για την καταβολή των επιδομάτων, ενώ στον Δήμο Ελασσόνας οι αντίστοιχες επιτροπές είναι 5.
Οι σεισμόπληκτοι δήμοι έχουν επιχορηγηθεί μέχρι τώρα από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά αυτό έχει σχεδόν εξαντληθεί. Και επειδή απομένει η εξέταση και έγκριση αρκετών ακόμη αιτήσεων, θεωρείται επιτακτική ανάγκη η επίσπευση επιπλέον επιχορήγησης.
Ο Δήμος Τυρνάβου έχει αιτηθεί ποσό 300.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Ελασσόνας εκτιμά ότι το σύνολο των επιδομάτων θα ξεπεράσει τις 800 με 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα αλλά και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τυρνάβου Λάσκο Μανδηλά «οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για την καταβολή των επιδομάτων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία, καθώς απαιτείται η ταυτοποίηση στοιχείων των δικαιούχων».
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στους δύο αυτούς δήμους έχουν υποβάλει αίτηση αποζημίωσης, ανεξαρτήτως των ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια τους και κυρίως οι οικοσκευές τους.


ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Στον Δήμο Τυρνάβου όπως είναι φυσικό δόθηκε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην καταβολή επιδομάτων στο πολύπαθο Δαμάσι. Εκεί υποβλήθηκαν 484 αιτήσεις και δόθηκαν επιδόματα σε 375 άτομα (σε 361, ποσό 600 ευρώ και σε 14 περιπτώσεις 1.200 ευρώ), σύνολο 233.400 ευρώ. Στα Πλατανούλια μοιράστηκαν συνολικά 29.000 ευρώ, στα Δέντρα 9.000 ευρώ και στο Αργυροπούλι 8.400 ευρώ, σύνολο 271.800 ευρώ. Κι ενώ οι επιτροπές συνεχίζουν την εξέταση των αιτήσεων των σεισμοπαθών στις πόλεις Τυρνάβου και Αμπελώνα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιπλέον επιχορήγηση από την Πολιτεία.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα «μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 341 επιδόματα των 600 ή 1200 ευρώ που αφορούν πρώτες βιοτικές ανάγκες των σεισμόπληκτων. Αναλυτικά 308 επιδόματα των 600 ευρώ και 33 επιδόματα των 1200 ευρώ (περιπτώσεις πολυτέκνων και ΑμεΑ). Έχουν ήδη κατατεθεί 2.160 αιτήσεις για επιδόματα σεισμόπληκτων. Για τα επιδόματα των απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 6.000 ευρώ) έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αυτοψίες σε 3 χωριά (Πραιτώρι, Αμούρι, Μαγούλα) και εκκρεμούν τα πρακτικά των επιτροπών. Σε Μεσοχώρι - Βλαχογιάννι είναι σε εξέλιξη οι αυτοψίες και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες κοινότητες τις επόμενες εβδομάδες. Ο Δήμος Ελασσόνας έχει λάβει μέχρι σήμερα 300.000 ευρώ, έχει διαθέσει περίπου 260.000 ευρώ και εκτιμά ότι το συνολικό ποσό των επιδομάτων θα ξεπεράσει τις 800-900 χιλιάδες» καταλήγει ο κ. Γάτσας.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass