Κοινές πτήσεις Ελλήνων και Αμερικανών στο Αιγαίο

ΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ F16 ΤΗΣ 337 ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ 110 ΠΜ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ F 15 ΤΗΣ 493 SQN ΤΩΝ ΗΠΑ – ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ «ASTRAL KNIGHT 21»

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2021 21:03

Με μαχητικά F16 της 337 Μοίρας της 110 ΠΜ Λάρισας και της 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου ξεκίνησε

χθες το πρωί η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών πιλότων της 493 SQN των ΗΠΑ (USAFE). Δώδεκα αμερικανικά μαχητικά F 15 προσγειώθηκαν από προχθές στο αεροδρόμιο της Λάρισας (φωτ.) στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης των ΗΠΑ στην Αδριατική με την επωνυμία «ASTRAL KNIGHT 21».
Η πολυεθνική άσκηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου, αλλά νωρίτερα τα αμερικανικά μαχητικά θα πετάξουν μαζί με ελληνικά στο Αιγαίο, συνεκπαίδευση με την επωνυμία «EARLY BIRD» στην οποία θα μετάσχουν διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στη μεταστάθμευση των σύγχρονων αμερικανικών μαχητικών στην 110 ΠΜ της Λάρισας αναφέρεται με ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ σημειώνοντας ότι «στην «EARLY BIRD» η ΠΑ θα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F–16, M–2000, F–4 και με αεροσκάφη Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ κατά τη διάρκεια αυτής έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα».
Για να διευκρινίσει ότι «στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ» ολοκληρώθηκε προχθές «η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F – 15 της USAFE και του προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της USAFE υπό την επωνυμία «EARLY BIRD», και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη».
Το ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει τέλος ότι «η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της MDCA – σύμφωνα με εκτιμήσεις – όλο και περισσότερο θα αξιοποιείται από τις ΗΠΑ η αεροπορική βάση της Λάρισας, με δεδομένο μάλιστα τον «κορεσμό» στην αεροπορική βάση της Σούδας. Υπενθυμίζεται πως η 110 ΠΜ της Λάρισας, μέχρι πρότινος αποτελούσε «έδρα» επιχειρήσεων των αμερικανικών μη επανδρωμένων MQ Reaper, ενώ στο παρελθόν είχε προσγειωθεί ένα «ζευγάρι» αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-22 Raptor της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θεωρείται τέλος ειλημμένη απόφαση για τη δημιουργία υποδομών στην 110 ΠΜ για τη μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ.ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
Η πολυεθνική άσκηση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, «Astral Knight 2021» θα διεξαχθεί στην περιοχή της Αδριατικής και, σύμφωνα με ανακοίνωση της USAFE θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Αβιάνο της Ιταλίας καθώς και σε άλλες περιοχές στην Κροατία, στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Η άσκηση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στοχεύει στην ενίσχυση της ενοποίησης διοίκησης και ελέγχου, του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας των αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων δυνατοτήτων με αλληλοεπικαλυπτόμενες επιχειρήσεις στην ολοκληρωμένη επιχείρηση άμυνας και πυραύλων».

Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass