Αρση της αδικίας με τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου

ΖΗΤΑ Η Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2021 15:15

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη προχώρησε

η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της, σε σχέση με την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας που συντελείται στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, επισημαίνοντας τα εξής:
«Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, επικρατεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα κατά την καταβολή της σύνταξης χηρείας, καθώς στην περίπτωση όπου και οι δύο σύζυγοι είναι συνταξιούχοι δημοσίου και αποβιώσει ο ένας, η σύνταξη χηρείας διαμορφώνεται με τρόπο όχι ανάλογο για όλες τις περιπτώσεις.
Αν πάλι ο θάνατος συνέβη πριν την ισχύ των διατάξεων του Νόμου 4387/2016, δηλαδή πριν τις 13-05-2016, ο επιζών θα λάβει επιπλέον της δικής τους σύνταξης και το 25% της σύνταξης του ή της συζύγου, ως σύνταξη χηρείας, ή διαφορετικά ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας και το 25% της δικής του. Όμως εάν ο θάνατος επέλθει μετά τις 13-05-2016, πλέον της δικής τους σύνταξης λαμβάνουν για μία τριετία, ως σύνταξη χηρείας, το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά το πέρας της τριετίας το 50%...».
Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν η ημερομηνία θανάτου να αποτελεί κριτήριο για την καταβολή της σύνταξης χηρείας, καταδικάζοντας οικογένειες να ζήσουν με λιγότερα χρήματα μετά την απώλεια του δικού τους ανθρώπου, κι επειδή θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των συνταξιούχων, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε κανένα άλλο Ταμείο, που ανήκει στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, δηλαδή τον ΕΦΚΑ, ρωτώ τον υπουργό Εργασίας πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει την αδικία απέναντι στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν χάσει τον ή την συνταξιούχο σύζυγό τους, πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016; Ρωτώ τον κ. Χατζηδάκη επίσης αν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση του Νόμου 4387/2016, ώστε να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα, που είναι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass