Τον Ιούνιο η επιδότηση στην εστίαση

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - TEΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2021 21:12

Τουλάχιστον 500 καταστήματα εστίασης από τα 1.500 περίπου που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά του ν. Λάρισας, αναμένεται να λάβουν το «δώρο» του κράτους για τα «πρώτα έξοδα» που απαιτούνταν για την επανεκκίνηση του κλάδου. Εντός της

εβδομάδας και αφού δοθεί πρώτα η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις της εστίασης να διεκδικήσουν «ζεστό χρήμα» για την αγορά πρώτων υλών. Το συνολικό ποσό του προγράμματος που θα υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της Κυβέρνησης θα ενισχυθούν οι μισές, περίπου 34.000 από τις 77.000 συνολικά επιχειρήσεις του κλάδου, με τους επαγγελματίες του νομού Λάρισας να εκτιμούν πως λόγω των αυστηρών κριτηρίων επιλογής θα ωφεληθούν μόνο μία στις τρεις υφιστάμενες.
Την ίδια στιγμή στα «σκαριά» βρίσκονται και νέα προγράμματα στήριξης επαγγελματικών κλάδων, που θα αγγίζουν όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να έχουν κατεβασμένα ρολά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον προγραμματισμό τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δράσεις ενίσχυσης με ευρωπαϊκό «φρέσκο χρήμα» για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και τον τουρισμό..
Όσον αφορά στο πρόγραμμα της εστίασης, για την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας των καταστημάτων, θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise). Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης στη διεύθυνση www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις, σε επιχειρήσεις και πιστωτές, να αναμένονται μέσα στον Ιούνιο. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:
- Παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
-Είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
-Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
-Επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019, αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
-Επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι τις 31-12-2021. Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα χρήματα ως το τέλος της χρονιάς, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους. Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί από τους ελέγχους ότι:
α) Το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για «αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας», «λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361, 363, 364).
β) Το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ’ το κράτος απ’ τη συγκεκριμένη, αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία, υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ
Στο μεταξύ «ανοίγει η βεντάλια» των επαγγελματικών κλάδων που θα ενισχυθούν με ευρωπαϊκό «φρέσκο χρήμα» προκειμένου να «σταθούν στα πόδια τους» κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους: Στα «σκαριά» βρίσκονται προγράμματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και αγγίζουν σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να έχουν κατεβασμένα ρολά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ειδικότερα μετά την εστίαση ακολουθούν άλλοι τρεις επαγγελματικοί κλάδοι που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από διαφορετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ: Πρόκειται για τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ - ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ
Σε ό,τι αφορά τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, το σχετικό πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης ως ενίσχυση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους. Το κεφάλαιο αυτό δεν θα επιστραφεί καθώς έχει τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις των δύο κλάδων θα κυμαίνεται από 4.000 έως 20.000 ευρώ, αν και τα σχετικά ποσά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης.
Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδότοπων επλήγησαν έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας. Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου. Με τον τρόπο αυτόν, η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας».
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Με «φρέσκο» χρήμα που θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ αναμένεται να ενισχυθούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καθίζηση του τζίρου τους εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού. Το νέο πρόγραμμα θα ακολουθήσει χρονικά της εστίασης και θα έχει τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών και θα είναι διευρυμένο. Ως εκ τούτου, εκτός από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξετάζεται να ενταχθούν και άλλες αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Ωστόσο το πρόγραμμα δεν θα “μοιραστεί” οριζόντια, αλλά θα διορθώσει αδικίες και “κενά” όλων των “εργαλείων” που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι η επιδότηση δαπανών προμηθειών, σε ποσοστό επί του τζίρου του 2019. Επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν, όμως, ότι θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος των αναγκαίων ανακαινίσεων, το οποίο συνήθως καλύπτεται από τις προκαταβολές των tour operators, αλλά φέτος κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι ο ΣΕΤΕ έχει υποβάλει στοιχεία προς επεξεργασία στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία αναδεικνύουν την τεχνική δυσκολία, του εγχειρήματος...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Ο κόφτης που πετά έξω τις επιχειρήσεις
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις επιχειρήσεις εστίασης του ν. Λάρισας εξαιτίας του «κόφτη» του τζίρου που αφήνει εκτός χρηματοδότησης την πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου. Όπως έχουν επισημάνει στο υπόμνημα που έστειλαν προσφάτως 43 σωματεία – σύλλογοι του κλάδου εστίασης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του ν. Λάρισας, που έχουν συστήσει τον φορέα διαλόγου «Estiasi Greece» θα μείνουν εκτός προστασίας περίπου 40.000 επιχειρήσεις, καθώς δεν πιάνουν το κριτήριο του 30%. Όπως επισημαίνουν η πανδημία ουσιαστικά ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου, όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown. Συνεπώς η μείωση του τζίρου θα έπρεπε να υπολογισθεί με βάση τις απώλειες στο 9μηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου, διότι τα έσοδα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς μειώνουν για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων τις απώλειες στο επίπεδο του 21%.

 

Τέλος του μήνα η επιδότηση παγίων

Εξάλλου τέλη Μαΐου αναμένεται να τρέξει το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει από 30.000 έως 50.000 επιχειρήσεις με συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Το μέτρο έχει νομοθετηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η οριστικοποίηση με την Ε.Ε. των όρων και των ορίων ενίσχυσης για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Με βάση όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, οι δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το πρόγραμμα θα έρθει να καλύψει τη ζημιά της επιχείρησης που προκύπτει αν από τις λειτουργικές δαπάνες αφαιρεθούν τα ποσά που έχει λάβει από άλλα μέτρα στήριξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass