Η Ελασσόνα τίμησε τον πολιούχο της Αγιο Αρσένιο

Αλλάζει η ημερομηνία εορτασμού από την επόμενη χρονιά: Θα τιμάται η μνήμη του την «Κυριακή των Μυροφόρων»

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2021 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Ελασσώνος ποιμένα Θετταλίας το κλέισμα και της Μοσχοβίας απάσης περιβόητον άκουσμα. Αρσένιον υμνήσωμεν πιστοί, βοώντες μετά πόθου ευλαβώς· φύλαττε και σκέπε πάτερ αεί τους πίστει σοι κραυγάζοντας· δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστό, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω δωρουμένω διά σου χάριν και έλεος».


Κληρικοί και χορός ιεροψαλτών (...υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Λεμονόπουλου) έψαλλαν τα παραπάνω στη θρησκευτική πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας, όπου με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, και με τα όσα προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο για την παρουσία πιστών στους ναούς, η Ελασσόνα τίμησε τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου, του Αγίου Αρσενίου, Επισκόπου Ελασσόνας, του αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και Δημονίκου (Δομενίκου).
Στις διήμερες Ιερές Ακολουθίες (στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία) χοροστάτησε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Βασίλειος Παπανικολάου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας, ο διάκονος π. Ιάκωβος Γκασντερίδης, ενώ συμπροσευχήθηκε μαζί τους ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου (εφημέριος του Ναού).
Αναφορά στη ζωή, στο έργο, στις αρετές, στη λαμπρή πορεία και στη σημαντική προσφορά του πολιούχου Αγίου της Ελασσόνας, του Αγίου Αρσενίου στην Ορθοδοξία, στα γράμματα και στον πολιτισμό έκαναν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Βασίλειος Παπανικολάου (στον Εσπερινό) και ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
«Οι κάτοικοι της περιοχής μας τιμούν τον τοπικό τους Αγιο, τον Αγιο Αρσένιο, τον θεωρούν δικό τους, χαίρονται που συναναστράφηκε με τους προγόνους τους, θαυμάζουν το έργο του, τη μεγάλη του προσφορά και την αγιότητα του βίου του, πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση, με σεβασμό και αγάπη, έχουν μία όμορφη οικειότητα και συγγένεια μαζί του...», «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, ο αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Παπανικολάου.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ανάμεσα στα άλλα, στο Θείο Κήρυγμα:
«Πέρυσι τιμήσαμε τον Άγιο Αρσένιο, τελώντας τις Ιερές Ακολουθίες χωρίς την παρουσία των πιστών.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φέτος υπάρχει στις Ακολουθίες η συμμετοχή των πιστών, τηρώντας τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα.
Επανερχόμαστε σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς.
Ανατρέχουμε στη ζωή του μεγάλου Αγίου μας, ο οποίος και αυτός έζησε όχι σε εποχές εύκολες για την εποχή του ζωή, όχι σε ανέσεις, όχι σε πολυτέλεια, αλλά έζησε εν μέσω πολλών προβλημάτων που τότε είχε να αντιμετωπίσει και η Εκκλησία μας και το Έθνος μας.
Ο Άγιός μας έζησε μέσα σε κινδύνους. Πορευόμενος εν μέσω πολλών προβλημάτων, δυσκολιών και πειρασμών, ο Άγιος Αρσένιος μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχοντας ακλόνητη πίστη στον Θεό και υπακοή στο θέλημά του ανεδείχθη ισάξιος διάδοχος των Αγίων Αποστόλων, διότι με όλη του τη ζωή και την προσωπικότητά του έγινε ένας μάρτυρας του Σταυρού και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού.
Εμείς σήμερα εδώ, στην επαρχία Ελασσόνας τιμούμε τον επίσκοπο Ελασσώνος Αρσένιο όχι μόνο πνευματικά, αλλά έχουμε την ευλογία να έχουμε τη σωματική παρουσία του, έχοντες τα ιερά Λείψανα, με τις πολλές προσπάθειες που κατέβαλε ο μακαριστός και αοίδιμος προκάτοχός μου Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος.
Η συνεχής παρουσία του Αγίου Αρσενίου στην πόλη της Ελασσόνας και στη Μητρόπολη μας δίνει σε όλους μας τη δύναμη και το σθένος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε...».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος προχώρησε σε μία σημαντική ανακοίνωση που έχει να κάνει με την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού του πολιούχου της Ελασσόνας Αγίου Αρσενίου. Όπως έκανε γνωστό, στο εκκλησίασμα, από την επόμενη χρονιά, για πρακτικούς λόγους, η μνήμη του Αγίου Αρσενίου θα τιμάται ημέρα αργία, την «Κυριακή των Μυροφόρων» (...την επόμενη Κυριακή μετά την «Κυριακή του Θωμά»).
Στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Γιάννης Νάνος, Γιώργος Κατσιούρας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Παπαδημόπουλος και Βάια Αργύρη – Μουτζίκου κι η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass