Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στα θρανία με βεβαιώσεις αρνητικού τεστ

Ποια σχολεία στον Δήμο Λαρισαίων λειτουργούν με βάρδιες λόγω ακατάλληλων αιθουσών στα κτίριά τους - Αναστολή λειτουργίας για το 2ο ΕΠΑΛ - Αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων για τη στέγαση των μαθητών προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» - Κλειστά 4 τμήματα στο Δ.Σ. Βλαχογιαννίου

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2021 10:49

Στην κανονικότητα επιστρέφουν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, σε διά ζώσης διδακτική διαδικασία, με την προϋπόθεση να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).


Μετά από μια μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικές δομές ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις στον Δήμο Λαρισαίων, αυτές των σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα για λειτουργία από ειδικά κλιμάκια των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου.
Μεταξύ αυτών και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας (ΕΠΑΛ), που με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, η οποία ανακοινώθηκε χθες, αναστέλλεται η λειτουργία του, για σήμερα, λόγω μη εξεύρεσης λύσης για τη λειτουργία του στον χώρο που είχε οριστεί και συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακύρωση της αρχικής απόφασης του δημάρχου, να λειτουργήσει με βάρδιες το 2ο ΕΠΑΛ στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, προέκυψε για να αποφευχθεί σήμερα ο συγχρωτισμός 700 περίπου μαθητών των δύο σχολείων στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου Λάρισας, καθότι οι διευθύνσεις τους δεν κατέληξαν σε μια κοινή αποδεκτή λύση για τις βάρδιες.

 

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΒΑΡΔΙΕΣ
Όσον αφορά στα υπόλοιπα σχολικά κτίρια ή αίθουσές τους, που έχουν κριθεί ακατάλληλα, οι μαθητές κάνουν μάθημα με βάρδιες, ενώ για τα σχολεία που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι μαθητές τους μεταστεγάζονται σε άλλες μονάδες.
Συγκεκριμένα με βάρδιες λειτουργούν τα εξής σχολεία: το 12ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, τα συστεγαζόμενα 21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και 39ο Νηπιαγωγείο (για όσα τμήματα απαιτούνται και για τα δύο σχολεία), το 3ο Δημοτικό Λάρισας, για όσα τμήματα απαιτείται με τη χρήση και μίας αίθουσας του 55ου Νηπιαγωγείου, το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης θα λειτουργήσει με βάρδιες στο Γυμνάσιο-Λύκειο Φαλάνης, δύο τμήματα του 55ου Νηπιαγωγείου που συστεγάζονται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας μεταφέρονται στον Παιδικό Σταθμό της 110 Π.Μ.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Λύκεια και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη συστέγαση των 2ου ΕΠΑΛ και 3ου Γυμνασίου, ο αντιδημάρχος Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων κ. Θωμάς Δαούλας επισημαίνει τα εξής: «Ο δήμαρχος Λαρισαίων εξαντλεί τις αρμοδιότητές του με την απόφαση για τη χρήση των σχολικών κτιρίων μετά τα οδυνηρά αποτελέσματα των σεισμών για τον Δήμο μας.
Ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών μονάδων αφορά σε εσωτερική εκπαιδευτική διαδικασία η οποία καθορίζεται αυστηρά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στις οποίες το Υπουργείο, έχει ορίσει διοικητικά στελέχη για την εφαρμογή διατάξεων, λήψη αποφάσεων και ανάληψη ευθυνών, δηλαδή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων.
Ποιο σχολείο θα είναι σε μόνιμη πρωινή ή απογευματινή ζώνη, ή πώς θα είναι η εναλλασσόμενη φοίτηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό επιβάλλεται να αποφασιστεί, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι εκπαιδευτικές παράμετροι (αριθμός εκπαιδευτικών ανά σχολείο και σε πόσα άλλα σχολεία διδάσκουν, ωράρια διδασκόντων, διδαχθείσα ύλη, εξετάσεις μαθητών, μεταφερόμενοι μαθητές με μεταφορικά μέσα και στις δύο σχολικές μονάδες, πανελλήνιες εξετάσεις Γ’ Λυκείου κλπ…) και πρέπει να αξιολογηθεί μόνον από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, καθόσον οι Δήμοι δεν ασκούν διοικητικό έργο στην εκπαίδευση.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, στην κορύφωση της πανδημίας και κάτω από τις συνέπειες του σεισμού, στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, για το οποίο ουδεμία ευθύνη έχει ο Δήμος Λαρισαίων, πρέπει να προταχθεί η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών αξιοποιώντας όλες τις δυνατές μεθόδους λειτουργίας των σχολικών μονάδων από την πλευρά των αποκεντρωμένων διοικητικών υπηρεσιών της εκπαίδευσης αλλά και του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.
Οφείλω να δηλώσω ότι, από την έγγραφη και προφορική επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολείων και εκπροσώπους των γονέων των μαθητών, διαπιστώθηκε πως διατυπώθηκε συγκεκριμένη λειτουργική πρόταση προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά απορρίφθηκε…
Όποια εκπαιδευτική πρόταση αποτρέπει τη συγκέντρωση επτακοσίων και πλέον μαθητών στο 3ο Γυμνάσιο επιβάλλεται να εφαρμοστεί άμεσα για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πανδημία και τους σεισμούς, υφίσταται ακόμη για τη Λάρισα...
Στη φάση αυτή για τη δημοτική αρχή προέχει η ασφάλεια των μαθητών και έρχεται σε δεύτερη μοίρα για τέσσερις διδακτικές εβδομάδες, έως τη λήξη του διδακτικού έτους, η έτσι κι αλλιώς πολύπαθη ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης….
Θεωρώ δε ότι απόψεις φορέων που εκφράστηκαν δημόσια, είχαν ως στόχο να επισημάνουν την αναγκαιότητα αποτελεσματικής άσκησης διοίκησης από τους αρμόδιους και αφορούσαν τους συναδέλφους και τους μαθητές των σχολείων τα οποία δεν διοικεί ο Δήμος, εκτός κι αν ορισμένοι ζητάνε από τον Δήμο Λαρισαίων να ασκήσει διοίκηση στα σχολεία που βρίσκονται εντός των ορίων του, καθώς θεωρώ επίσης ότι δεν είναι της στιγμής οι μικροπολιτικές και στείρες αντιπαλότητες…».

 

«ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ» ΖΗΤΑ Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι «προσπαθεί να καθησυχάσει γονείς και εκπαιδευτικούς και υποβαθμίζει τον κίνδυνο σε σχολεία που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί ως μη λειτουργικά».
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει «Μια σειρά από σχολικές μονάδες του Δήμου έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 55ου Νηπιαγωγείου που έχει χαρακτηριστεί μετά τον σεισμό, κατηγορία Γ και σημαίνει ότι απαιτούνται 10 αίθουσες για τη λειτουργία του. Του 16ου και 32ου Δημοτικού, καθώς και του 21ου Δημοτικού που απαιτούνται 2 αίθουσες. Του 22ου Δημοτικού Σχολείου στο οποίο απαιτείται να τοποθετηθούν τουαλέτες, για την εύρυθμη λειτουργία του. Του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης όπου είναι ακατάλληλο κ.ά.
Η διοίκηση Καλογιάννη έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας από τη μια απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθώντας να αποποιηθεί τις δικές τις ευθύνες και από την άλλη προσπαθεί να καθησυχάσει γονείς και εκπαιδευτικούς αποδεχόμενη πλήρως τη λογική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει τον κίνδυνο σε σχολεία που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί ως μη λειτουργικά. Παράλληλα μαζί με τις δυνάμεις τις ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων προωθούν τα σχέδια των επιχειρηματικών κατασκευαστικών ομίλων για την κατασκευή νέων σχολείων με ΣΔΙΤ, που τάχα προβάλλονται ως πιο «λειτουργικά και συμφέροντα», προσαρμοζόμενοι στη λογική «κόστους – οφέλους» που αποτελεί το «ευαγγέλιό» τους».
Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας ζητά: «Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα. Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Αξιοποίηση των 40 κενών αιθουσών της Α’ βάθμιας και των κτριακών δημοτικών υποδομών, όπως λέσχες πολιτισμού, ΚΑΠΗ, άλλα δημοτικά ακίνητα.
Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών για την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών των σχολικών κτηρίων από τον σεισμό της 3ης Μάρτη. Να χρηματοδοτηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών μονάδων με ευθύνη του κράτους και όχι με ΣΔΙΤ. Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμένος αντισεισμικός έλεγχος με μελέτες και όχι μόνο με οπτικούς και πρόχειρους ελέγχους που υποβαθμίζουν το επίπεδο της στατικής επάρκειας των σχολείων και τον προσαρμόζουν στη λογική κόστους-οφέλους».

 

Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΑ SELF TESTS, PCR, RAPID TESTS
Όπως προαναφέραμε, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).
Τεστ πρέπει να κάνουν και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Το τεστ είναι ρινικό και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές.
Συστήνεται, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, το τεστ να γίνεται νωρίς το πρωί πριν μεταβούν στα σχολεία ή το προηγούμενο βράδυ.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΤ
Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται δωρεάν τεστ από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Από χθες έως και την Τετάρτη 12/5, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η επιβάρυνση στα φαρμακεία, διατίθενται δύο self tests σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, για να υποβληθούν στον έλεγχο της Πέμπτης 13/5, αλλά και της ερχόμενης Δευτέρας 17/5. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεάν διάθεση self-tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.
Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι υπόχρεοι και οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΟ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, αν το τεστ είναι θετικό, οι γονείς το δηλώνουν στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ
Με απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας, κ. Ν. Γάτσα, κλειστά θα παραμείνουν τα τμήματα των τάξεων Γ’- Δ’- Ε’- ΣΤ’ του Δημοτικού Σχολείου Βλαχογιαννίου μέχρι την Τετάρτη 12 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης των οικίσκων στον προαύλειο χώρο του σχολείου.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης (webex) για τις τάξεις αυτές, ενώ οι τάξεις της Α’ και B’ Δημοτικού θα παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους διά ζώσης.

 

Διανομή self tests από τα φαρμακεία

Από σήμερα έως την Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές - Από Πέμπτη οι εργαζόμενοι

Μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα θα διατίθενται από σήμερα Δευτέρα μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη δωρεάν δύο self tests ενημερώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας μετά από σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου.
Όπως αναφέρεται «για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και την εξυπηρέτηση σχετικά με τη διανομή των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, επισημαίνονται τα παρακάτω δεδομένα που στάλθηκαν από την ΗΔΙΚΑ μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η εφαρμογή έκλεισε προχθές στις 17.00 ως σήμερα Δευτέρα 10-5-2021 το πρωί στις 8.00.
Από σήμερα Δευτέρα 10-5-2021 ως και μεθαύριο Τετάρτη 12-5-2021 θα γίνεται διάθεση 2 τεστ ανά ΑΜΚΑ μόνο για τους δικαιούχους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από την Πέμπτη 13-5-2021 ως και την Τετάρτη 19-5-2021 θα γίνεται διάθεση 2 τεστ μόνο στους δικαιούχους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Το Σάββατο 15-5-2021 κλείνει η εφαρμογή στις 17.00 και θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα 17-5-2021 στις 8.00 το πρωί.

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στους οκτώ κλάδους που εμπίπτουν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (ΦΕΚ 1588 Β’/18.4.2021) (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας από 10/05/2021 έως 16/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους εργαζόμενους, που εμπίπτουν στo πεδίο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ, έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Επιπλέον, την εβδομάδα από 10/05/2021 έως 16/05/2021, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους, που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους.


ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ