Χρειάζεται πολιτική βούληση για κόμβο στον Πυργετό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2021 15:53

«Για την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πολιτική βούληση. Πρέπει όλοι οι φορείς, να πιέσουν το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο της

Σύμβασης Παραχώρησης, τοποθετώντας πλευρικά διόδια επιβάλλοντας το ανάλογο συμφωνηθέν αντίτιμο».
Αυτό υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης Δ. Τεμπών», πρώην δήμαρχος Κώστας Κολλάτος και υπενθυμίζει απόφαση του Δήμου το 2017 για τη μη εγκατάσταση των διοδίων στα Τέμπη, καθώς τότε «εκφράστηκε η άποψη ότι δεν νοείται σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χωρίς την ύπαρξη παράδρομου και εναλλακτικού δικτύου», αλλά και τους λόγους που δεν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μετωπικού Σταθμού Διοδίων Τεμπών.
Αναλυτικότερα η επιστολή του Κ. Κολλάτου για τον κόμβο του Πυργετού:
«Με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε» μετά από επερωτήσεις βουλευτών του Ν. Λάρισας, προς τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, σχετικά με την κατασκευή πλήρους κόμβου στον Πυργετό, τις απαντήσεις του Υπουργείου, την πρόταση του Δ. Τεμπών και τις αξιώσεις της εταιρείας, η δημοτική παράταξη «Συνεργασία για πορεία Ανάπτυξης» Δ. Τεμπών, επισημαίνει:
Κατ´ αρχάς ενημερώνουμε ότι στην κοινή σύσκεψη τον Ιανουάριο του 2017 των Δήμων Τεμπών, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όλων των βουλευτών του Ν. Λάρισας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας και των φορέων, εκφράστηκε ομόφωνα η ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των διοδίων στα Τέμπη. Εκφράστηκε δηλαδή η άποψη ότι δεν νοείται σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χωρίς την ύπαρξη παράδρομου και εναλλακτικού δικτύου. Και στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου εναλλακτική διαδρομή και παράδρομος είναι η Κοιλάδα των Τεμπών.
Η παραχωρησιούχος Ανώνυμη εταιρεία επιδιώκει την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Μετωπικού Σταθμού Διοδίων Τεμπών για αυτονόητους οικονομικούς λόγους. Με τη μελέτη περιβάλλοντος προτείνεται ως αναγκαία, η θυσία της προστατευόμενης περιοχής της Κοιλάδας των Τεμπών. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η ιδία η μελέτη εκθέτει το φυσικό περιβάλλον τα οικοσυστήματα, τη βλάστηση, τη χλωρίδα, την πανίδα, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κ.ά. Η περιβαλλοντική μελέτη πέρα από την περιγραφή των προβλεπομένων έργων, δεν αιτιολογεί με συγκεκριμένα κριτήρια τις επιπτώσεις στο φυσικό, ατμοσφαιρικό, ακουστικό περιβάλλον των προστατευόμενων περιοχών. Για τους παραπάνω λόγους και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ΔΕΝ ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μετωπικού Σταθμού Διοδίων Τεμπών.
Σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πολιτική βούληση. Πρέπει όλοι οι φορείς, η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β’ βαθμού, οι βουλευτές του Ν Λάρισας να πιέσουν το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο της Σύμβασης Παραχώρησης, τοποθετώντας πλευρικά διόδια επιβάλλοντας το ανάλογο συμφωνηθέν αντίτιμο. Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνιούνται οι ισχυρισμοί του Παραχωρησιούχου για απώλεια εσόδων, αφού λόγω της θέσης τού κόμβου και στα όρια του μήκους χρέωσης του προηγούμενου και επόμενου Μετωπικού Σταθμού η τιμή του διοδίου τέλους είναι μηδενική. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι υπάρχει περιβαλλοντική δανειοδότηση για ολοκληρωμένο κόμβο, ενώ έχουν δρομολογηθεί από τον Απρίλιο του 2016 (ΦΕΚ83 ΑΑΠ/2016), οι διαδικασίες συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργείου η δημοπράτηση κατασκευής αμφίπλευρου κόμβου ως νέου έργου, αφού πρώτα η κοινοπραξία Μ/C παραδώσει τη μελέτη του έργου.
Αυτή κατά την ταπεινή μας άποψη, πρέπει να είναι η μεθόδευση όλων των φορέων, ώστε να επιτευχθεί η κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό, όπου αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων, των επαγγελματιών, των Δήμων Τεμπών, Αγιάς, καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass