Νέα έρευνα για τον τραυματισμό 13χρονου από αστυνομικούς

ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ ΝΕΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2021 21:00

Νέα τροπή προσλαμβάνει η υπόθεση του 13χρονου Λαρισαίου μαθητή που τραυματίσθηκε

σε έλεγχο αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών, μετά την απόφαση να διεξαχθεί νέα εισαγγελική έρευνα, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας Αικατερίνη Μάτση «δεν ενέκρινε» την αρχειοθέτηση της υπόθεσης παραγγέλνοντας μάλιστα νέα, συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση.  Έρευνα η οποία -λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης- θα διενεργηθεί από εισαγγελικό λειτουργό με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, να διατάσει χθες τη διενέργειά της σύμφωνα και με τα όσα παρήγγειλε η αντεισαγγελέας Εφετών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της νέας εισαγγελικής έρευνας και προκειμένου «να συμπληρωθεί το αποδεικτικό υλικό» αναμένεται να ληφθούν και άλλες καταθέσεις μαρτύρων, οπότε με την υποβολή της νέας δικογραφίας θα γίνει τελικά γνωστό εάν η υπόθεση αρχειοθετηθεί οριστικά ή θα ασκηθεί ποινική δίωξη.
Όπως είναι γνωστό ο 13χρονος μαθητής Γυμνασίου κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι, μετά από έλεγχο αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών σε παρέα πέντε ανήλικων μαθητών που βρισκόταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου Λάρισας στις 20.30 το βράδυ της 30ής Μαρτίου 2021.
Οι μαθητές αιφνιδιάσθηκαν και μη γνωρίζοντας πως ελέγχονται όντως από αστυνομικούς (σ.σ. καθώς φορούσαν πολιτική περιβολή) θεώρησαν ότι πέφτουν θύματα ληστείας, δηλώνοντας μάλιστα στους γονείς τους πως φοβήθηκαν. Σύμφωνα με καταθέσεις, ο 13χρονος προέτρεψε τη φίλη του να φύγει και ο ίδιος έτρεξε στη συνέχεια για να διαφύγει, αλλά στην προσπάθεια αστυνομικού να τον ακινητοποιήσει, έπεσε με αποτέλεσμα να σπάσει το δεξί του χέρι. Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου κλήθηκαν και οι γονείς του και εκεί ανέφερε τον τραυματισμό του.
Την υπόθεση κατήγγειλε γονέας μίας άλλης μαθήτριας - μέλους της παρέας των παιδιών που ελέγχθηκαν από αστυνομικούς, καταγγέλλοντας το συμβάν ως «περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και ωμής βίας κατά ανήλικων παιδιών». Την καταγγελία ανέδειξε συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών για να ακολουθήσουν και άλλες καταγγελίες από φορείς, παρατάξεις, συλλογικότητες και κόμματα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη, να δηλώνει (σ.σ. σε αντίθεση με τα όσα κατέθεσαν οι γονείς του τραυματία μαθητή) ότι «τα νεαρά άτομα ενόψει του αστυνομικού έλεγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών δυστυχώς παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος».
Το θέμα απασχόλησε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, ενώ προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις, με αφορμή το γενικότερο κλίμα εκείνης της περιόδου έπειτα από υπαρκτά φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι γονείς ωστόσο του τραυματισθέντα 13χρονου μαθητή με τις καταθέσεις τους, έδωσαν διαφορετική διάσταση στον τραυματισμό του παιδιού τους από την καταγγελία περί αστυνομικής βίας. Σύμφωνα με τους γονείς του 13χρονου «το ατύχημα προκλήθηκε» από «λανθασμένους χειρισμούς» των αστυνομικών, στους οποίους ωστόσο «δεν αποδίδουν δόλο», δηλώνοντας τέλος πως δεν θα ήθελαν «να τιμωρηθεί κάποιος».
Οι καταθέσεις αυτές λειτούργησαν καθοριστικά για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, όπως και η ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία «δεν διαπιστώνονται κακώσεις ή ευρήματα που θα ηδύναντο να στοιχειοθετήσουν πρόσφατο επεισόδιο βιαιοπραγίας», όπως «δεν διαπιστώνονται» επίσης «τραύματα δυνάμενα να χαρακτηρισθούν ως τραύματα αμύνης».
Να σημειωθεί πως οι γονείς εξετάσθηκαν στο πλαίσιο ανεξάρτητης -από την αστυνομική- έρευνας που διέταξε ο κ. Τζαμαλής ανήμερα της δημοσίευσης της καταγγελίας και στο ίδιο πλαίσιο παραγγέλθηκε μάλιστα και ιατροδικαστική εξέταση του 13χρονου.
Οι δύο αυτές διαστάσεις, των καταθέσεων των γονέων και της ιατροδικαστικής έκθεσης, λειτούργησαν καθοριστικά όπως φαίνεται για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικού αδικήματος». Διάσταση που ανατρέπεται μετά την πρόσφατη απόφαση της Αντεισαγγελέως Εφετών κ. Μάτση, να μην εγκρίνει την αρχειοθέτηση και να παραγγείλει συμπληρωματική έρευνα ζητώντας περαιτέρω καταθέσεις μαρτύρων. Να σημειωθεί ότι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας διενεργούσαν ελέγχους στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου για διακίνηση ναρκωτικών μετά μάλιστα και τη σύλληψη δύο ανηλίκων, στις 28 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και ο έλεγχος το βράδυ της 30ής Μαρτίου στην παρέα των πέντε μαθητών, στους οποίους να αποσαφηνισθεί δεν βρέθηκαν ναρκωτικά, αφού η παρέα των ανήλικων μαθητών είχε βγει βόλτα στο πάρκο. Να σημειωθεί τέλος ότι η ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει προκαταρκτική διοικητική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass