Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2021 21:03

Διαδικτυακές ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης για την άνοια

διοργανώνει διαδικτυακές ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα άνω των 55 ετών. Οι ομάδες απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες με φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή ήπιες διαταραχές μνήμης που θέλουν να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τη νοητική τους λειτουργία μέσα από ασκήσεις και νοητικά παιχνίδια για τη μνήμη, την προσοχή, τον λόγο, τη σκέψη και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Οι ομάδες θα λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 2421-031.227, κα Πόπη Κουφογιάννη, ψυχολόγος Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου.

 

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει
την αποτελεσματικότητα
των εμβολίων έναντι Covid-19H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19. Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει από νωρίς την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δύο ιταλικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ανησυχία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αληθινή. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών. Και οι δύο μελέτες αφορούν σε mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer) που έγινε σε υγειονομικούς υπαλλήλους, χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, στην Ιταλία. Η χρονολογική απόσταση των δύο δόσεων ήταν 21 ημέρες. Η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε 248 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κατέδειξε ότι υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI) σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο (BMI <25 vs>25 kg/m2, p<0.0001). Η δεύτερη μελέτη συμπεριέλαβε 86 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε μία με 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Δεν ανέδειξε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση ανάλογα με το BMI, κατέδειξε όμως ότι τα άτομα με κεντρική παχυσαρκία (περίμετρο μέσης > 88 εκατ. για γυναίκες και >102 εκατ. για άντρες) παρουσίασαν ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Επιπρόσθετα, φάνηκε από τη μελέτη αυτήν ότι το κάπνισμα και η υπέρταση συσχετίστηκαν με χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων, εύρημα που αναφέρεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία. Οι παρατηρήσεις αυτές, αν και αρχικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εφόσον αποδειχθούν και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών υγείας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των πιθανών επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών. Ως τότε, μπορούμε να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.


Συνεργασία για Καρδιακή Ανεπάρκεια και Αρτηριακή Υπέρταση

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποιούν την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ώρα 18.30 διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια και Αρτηριακή Πίεση» και με αφορμή την Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια καθώς και την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Η Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια έχει καθιερωθεί πανευρωπαϊκά να τιμάται τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, για την πρόληψή της, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της. Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελεί μια νόσο που αν και είναι συχνότερη σε μεγάλες ηλικίες, απαντάται συχνά και σε άτομα κοινωνικά και οικονομικά ενεργά. Θεωρείται μία εκ των κυριότερων αιτιών για συχνές και παρατεταμένες νοσηλείες, ενώ μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Αντίστοιχα, η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσής της και της παρακολούθησής της, αλλά και για τους τρόπους πρόληψης. Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε πόσο πολύτιμη είναι η υγεία μας και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η ενημέρωση. Προς την κατεύθυνση αυτήν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη συνδιοργάνωση Διαδικτυακής Ενημερωτικής Εκδήλωσης και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις ομιλίες και στη συνέχεια να παρέμβουν και να υποβάλουν στους ομιλητές τα ερωτήματά τους, με κύριο ζητούμενο μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση κοινού και επιστήμης.
Το link για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι https://freivirtualevents.gr/eke-scientists-answer/


Ειδικά κέντρα για θεραπείες σε νοσοκομεία

Με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζονται: Το Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ως κέντρο διαδερμικής εμφύτευσης Ειδικών Βιολογικών Αορτικών Βαλβίδων, με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος τον ιατρό Δημήτριο Τζιακά καθηγητή Καρδιολογίας Δ.Π.Θ., διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Το Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ ως κέντρο διαδερμικής εμφύτευσης Ειδικών Βιολογικών Αορτικών Βαλβίδων, με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος τον ιατρό Δημήτριο Αλεξόπουλο, καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ. Το ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ως κέντρο κατάλληλο για τη διενέργεια μεθόδου Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής και Ενδοπεριτοναϊκής Υπερθερμικής Χημειοθεραπείας (HIPEC), με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος τον ΠΧΟ Ι. ΚΥΡΙΑΖΑΝΟ (ΠΝ), γενικό χειρουργό, διευθυντή Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

 

 

XRISTODOYLOY1

Ο καθηγητής Ν. Χριστοδούλου στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας

Ο ψυχίατρος, καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λάρισας Νικόλαος Χριστοδούλου ορίστηκε να συμμετέχει στη Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία. Έργο της Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας ορίστηκε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία, στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Σημειώνεται ότι η θητεία της Επιτροπής, λήγει με την ολοκλήρωση του έργου της.

 

 

KAMPANIA1

Από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας η τελευταία τηλεοπτική και διαδικτυακή καμπάνια ευαισθητοποίησης των χρόνιων ασθενών για τον εμβολιασμό Covid-19. Το σποτ θα προβληθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης και των 55 συλλόγων της σε όλη τη χώρα. Το αφήγημα φέρει στο επίκεντρο έναν άνδρα μέσης ηλικίας που ζει με μία χρόνια ασθένεια, ο οποίος βρίσκεται στο δωμάτιο ενός εμβολιαστικού κέντρου. Μόλις η νοσηλεύτρια διενεργεί το εμβόλιο Covid-19, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα αλληγορικό περιβάλλον όπου ο χρόνος τρέχει και εμφανίζονται στο βάθος η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπά του. Με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και την ανοσία της κοινότητας, ο ήρωάς μας μπορεί και πάλι να τους αγγίξει, να τους αγκαλιάσει, μπορεί και πάλι να νιώθει ασφαλής για την υγεία του, χάρη στον εμβολιασμό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass