Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία για το μέγεθος της ζημιάς στα δέντρα

ΑΥΤΟΨΙΑ ΔΑΟΚ - ΕΛΓΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2021 21:03

Δυσάρεστα μηνύματα προέκυψαν από την αυτοψία που πραγματοποίησε μεικτό κλιμάκιο

της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας και του τοπικού ΕΛΓΑ σε κτήματα της επαρχίας Τυρνάβου, τα οποία επλήγησαν από συνεχόμενους παγετούς, καθώς διαπιστώθηκε απώλεια παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες, η οποία ανέρχεται έως και 100%. Ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της αχλαδιάς διαπιστώθηκε πρόβλημα βακτηρίου (erwinia amylovora), το οποίο οφείλεται στους συνεχόμενους παγετούς με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια παραγωγής, αλλά και του φυτικού κεφαλαίου. Αυτό που φοβόταν οι παραγωγοί έγινε πραγματικότητα, καθώς εκτός από το καρπίδιο επλήγη και το δέντρο, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την παραγωγή των επόμενων χρόνων. Γι’ αυτό και οι αχλαδοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου ζητούν τα βιομηχανικά αχλάδια να ενταχθούν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ
Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές παρείχε στους παραγωγούς ο προϊστάμενος της Φυτοπροστασίας κ. Σταυρίδης, έχοντας και την εμπειρία της προσβολής δευτερογενούς αιτίας από το 2001.
Επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν βλαστοί και κλαδιά και οι παραγωγοί θα χρειαστεί να τα κόψουν, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην απολύμανση γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων, καθώς ο ιός αυτός είναι ύπουλος και εξελίσσεται ραγδαία. «Κάτι σαν τον κορονοϊό», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος, των ελαστικών των μηχανημάτων, ακόμη και στις μπότες που φορούν οι παραγωγοί. Το φαινόμενο θα παρακολουθείται και το επόμενο διάστημα, ενώ ο Δήμος Τυρνάβου θα συντάξει σχετικό έγγραφο για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών αχλαδιού από το ΥΠΑΑΤ, αφού υπολογίζεται ότι από τα 30.000 συνολικά στρέμματα στην επαρχία, τα 10.000 έχουν ήδη καταστραφεί και έπεται συνέχεια. Συνεπώς καλύπτεται το ποσοστό 30% που απαιτείται για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωσή τους, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Το σχετικό αίτημα θα στηρίξει και προωθήσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στην αυτοψία συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας ΔΑΟΚ Λάρισας Δημήτριος Σταυρίδης, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Μιχαήλ Λιόντο, τον επόπτη Βασίλειο Σπανό και τον υπάλληλο Κων/νο Τσιάπα. Τον Δήμο Τυρνάβου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Γιαννόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Σακούτσιος. Παρέστησαν επίσης οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών της επαρχίας Τυρνάβου ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΔΕΝΔΡΩΝ - Ο.Π. ΓΑϊΑ ΦΡΟΥΪΤ, ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΑΜΠΕΛΩΝΑ, ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ.
Γ. Ρούστας

 

Μειωμένη καρποδεσία των ελιών στους Γόννους
ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΕΜΠΩΝ

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών σημειώνεται πως «έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στη Δημοτική Ενότητα Γόννων, για τη μειωμένη καρποδεσία της ελιάς, που αγγίζει τα όρια της ακαρπίας, την οποία παραγωγοί αποδίδουν στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω παγετού. Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών καλεί σε εγρήγορση τον ΕΛΓΑ, ώστε έγκαιρα και σύντομα να στείλει ελεγκτές για την πιστοποίηση του προβλήματος, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Να ληφθεί υπόψη ότι η καλλιέργεια της ελιάς, για την περιοχή των Γόννων, είναι εν πολλοίς, η αποκλειστική καλλιέργεια και επομένως η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών θα μείνει φέτος χωρίς εισόδημα. Ένα ακόμα γεγονός έρχεται να προστεθεί στην καθολική καταστροφή των δενδρωδών καλλιεργειών, που υπέστη ο Δήμος Τεμπών, λόγω παγετού, σε όλη του την έκταση, που κάνει αναγκαία όσο ποτέ την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται η παραγωγή και το κεφάλαιο, στο 100%, για κάθε κίνδυνο και νόσο, ώστε να μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους και να συντηρούν τις οικογένειές τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του θέματος και θα είναι στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν πληγεί, σε όλη την έκταση του Δήμου, στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων» καταλήγει η επικεφαλής της παράταξης, Μαρία Κωστή.