Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεμίζει ο ταμιευτήρας του φράγματος Λιβαδίου

ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 2.500 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2021 15:09

Σύμφωνα με μέτρηση παροχής νερού, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Μάη 2021,

στον «Χείμαρρο Λάκκα», στην ανάντη πλευρά της γέφυρας, (κατασκευασμένης από οπλισμένο σκυρόδεμα), «Μαρούλι», διαπιστώθηκε ότι το τεχνητό φράγμα Λιβαδίου Ελασσόνας, τροφοδοτείται, αυτήν την εποχή, με περίπου 2.500 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, (για την ακρίβεια 2.474,24 κυβικά μέτρα ημερησίως).
Η μέτρηση της παροχής του νερού έγινε από τον Θωμά Παπαλάσκαρη, MSc. Πολιτικό/Υδρολόγο Μηχανικό.
Πρόκειται για ένα χωμάτινο φράγμα, με αργιλικό πυρήνα, ύψους 45 μέτρων και μήκους 245 μέτρων. Η λεκάνη του φράγματος, με έκταση 133 στρέμματα, τροφοδοτείται από τον τοπικό χείμαρρο «Λάκκα» και έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 1.512.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή εάν θεωρήσουμε ότι ο ταμιευτήρας του φράγματος άδειαζε για κάποιον λόγο, (π.χ. ενδεχόμενα έργα συντήρησης του φράγματος), και η «βασική ροή» του χειμάρρου «Λάκκα», ήταν (όπως αυτή που παρατηρήθηκε το Σάββατο 15 Μάη 2021), η μοναδική πηγή τροφοδοσίας του ταμιευτήρα, (σε συνδυασμό με εξαιρετικά παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας), θα απαιτούνταν περίπου 611 ημέρες (ένας χρόνος και οκτώ μήνες για να γεμίσει και πάλι). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημαντικότητα της απαίτησης, (αναγκαιότητα), της άρτιας κατασκευής των φραγμάτων από τεχνικής άποψης.
Η παραπάνω μέτρηση παροχής νερού αποτελεί την αρχή μίας σειράς μετρήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν, όσο συχνότερα είναι δυνατόν, καθώς (ήδη η πρώτη) εκτελέσθηκε και πρόκειται (οι επόμενες) να εκτελεσθούν, αποκλειστικά με ίδια οικονομικά και άλλα μέσα, χωρίς καμία είτε ηθική είτε υλική είτε κάθε είδους άλλη υποστήριξη, χρησιμοποιώντας ελεύθερο χρόνο, (απογεύματα, Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες).
Το σύνολο των μετρήσεων, ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει για την μελέτη της ανύψωσης του υπερχειλιστή του φράγματος με σκοπό τη μελλοντική αύξηση της ωφέλιμης χωρητικότητας του «Ταμιευτήρα Τεχνικού Φράγματος Λιβαδίου Ελασσόνας Λάρισας».


Θωμάς Παπαλάσκαρης, MSc. Πολιτικού-Υδρολόγου Μηχανικού, «Στελέχους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας Α.Ε.», («Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.»).