Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τους σεισμούς

*ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ *ΛΕΚΚΑΣ: ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ *ΛΕΤΣΙΟΣ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ...

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2021 21:30

Του Κώστα Γκιάστα
Μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για τη διαχείριση σεισμικών φαινομένων την ώρα του σχολείου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο για τους εκπαιδευτικούς της Λάρισας και των περιοχών που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, με αφορμή τους

σεισμούς που ξεκίνησαν από τις 3 Μαρτίου και συνεχίζουν να δονούν ακόμη και σήμερα την ευρύτερη περιοχή.
Αυτό προέκυψε από την προχθεσινή ημερίδα που πραγματοποίησαν διαδικτυακά τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζακύνθου και Κισσάβου-Ελασσόνας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμο Ζακύνθου με θέμα: «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του σεισμικού φαινομένου: Στοχεύοντας στην προστασία του μαθητή και του πολίτη».
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος ΚΠΕ Ελασσόνας Ανδρέας Γκανάτσιος αυτό θα γίνει σε συνεργασία όλων των παραπάνω φορέων και αναμένεται να επεκταθεί και στον υπόλοιπο κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, τόσο ο γνωστός καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας που στάθηκε στο θαύμα του σχολείου του Δαμασίου «βοήθησε η Παναγία και όλοι οι Άγιοι» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του, όσο και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Γρηγόρης Λέτσιος, ο οποίος πρόσθεσε πως στην περίπτωση του σχολείου: «Έβαλε το χέρι του ο Θεός...».
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενίσχυση του γνωστικού πεδίου και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για θέματα που άπτονται του φαινομένου «Σεισμός» και των επιπτώσεών του, η ανάδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητά του και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών (Πολιτεία, πολίτης, εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, κ.λπ.).
Το φαινόμενο του σεισμού άλλωστε απασχολεί διαχρονικά την ελληνική περιφέρεια και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η εκπαίδευση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των πολιτών γενικότερα για τους μηχανισμούς γένεσής του, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες απαιτείται να προβαίνουν για την αποτελεσματική θωράκισή τους.
ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ευθύμης Λέκκας εξήγησε αρχικά πως ως χώρα είμαστε πολύ χαμηλά σε ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες από τους σεισμούς σε σχέση με άλλα σημεία του πλανήτη. «Οι υποδομές είναι ανθεκτικές» σχολίασε.
Αναφέρθηκε στο μνημόνιο διαχείρισης σεισμικού κινδύνου σε σχολική μονάδα εν μέσω πανδημίας, κάτι που τόνισε ότι είναι πρωτοποριακό.
Είπε ότι δώδεκα από τους πιο μεγάλους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην ιστορία του ανθρώπου είναι στα όρια λιθοσφαιρικών πλακών. Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι στη ραφή των πλακών δεν είναι κακό. Αντίθετα τόνισε πως είναι πολύ θετικό στοιχείο.
Μιλώντας για τον σεισμό στην περιοχή της Λάρισας στάθηκε στο σχολείο του Δαμασίου λέγοντας: «Στο Δαμάσι το σχολείο τελευταία στιγμή έμεινε όρθιο και πραγματικά μας βοήθησε η Παναγία και όλοι οι Άγιοι. Μπήκα μέσα και απορούσα πώς έμεινε όρθιο. Οι εκπαιδευτικοί κράτησαν την ψυχραιμία τους. Είναι φοβερή περίπτωση που μας χτυπάει το καμπανάκι για να κάνουμε δράση» και συνέχισε ότι «Απορούσαμε πώς μπόρεσαν τα παιδιά να βγούνε από εκεί μέσα. Πρέπει να γίνουν δράσεις που θα κάνουν το σχολικό περιβάλλον πολύ πιο ασφαλές.
Είπε πως πρέπει να ενισχυθούν τα σχολεία που πρέπει. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελασσόνας πληροφόρησε το κοινό πως μίλησε με τον Δήμαρχο και του μετέφερε ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν όλα τα σχολεία παρ’ όλο που έπαθαν ζημιές. Είναι σχολεία μεγάλα για λίγα παιδιά. Προτιμότερο είναι να γίνει ένα καινούργιο σύγχρονο κτίριο για τα λίγα αυτά παιδιά, διευκρίνισε. Χαρακτήρισε την περιοχή της Θεσσαλίας ως ενεργά τεκτονική περιοχή, όμως διευκρίνισε ότι «τα μέσα που έχουμε είναι πολύ εξελιγμένα. Μπορούμε να δούμε ανά πάσα στιγμή τι έχει γίνει» και πρόσθεσε πως: «Κινηθήκαμε στον σεισμό του Τυρνάβου πολύ γρήγορα. Ήταν επιτυχημένη διαχείριση παρά τα όποια παράπονα».
Τοποθέτηση στην ημερίδα είχαμε και από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, κ. Γρηγόρη Λέτσιου, ο οποίος έφερε στη μνήμη του όλα όσα εφιαλτικά έζησε το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου.
«Έρχονται στο μυαλό μου όλα αυτά που ζήσαμε. Μας σημάδεψε και θα μας ακολουθεί για όλη μας τη ζωή. Ήταν χαρούμενη ημέρα για εμάς, γιατί την προηγούμενη είχαμε κερδίσει το πρώτο βραβείο για τα 200 χρόνια μέσα από ένα λογότυπο που σχεδιάσαμε.
Στις 12.17 τα πάντα άλλαξαν. Το κτίριο χόρευε και συγχρόνως γκρεμιζόταν» είπε και συνέχισε:
«Με το που το συνειδητοποίησα έτρεξα προς τον επάνω όροφο χωρίς να θυμάμαι πώς την έκανα τη διαδρομή. Ανεβαίνοντας τη σκάλα ενώ το κτίριο γκρεμιζόταν, σταμάτησα γιατί τα πάντα ήταν σκοτεινά. Οι τοίχοι έπεφταν. Σταμάτησα και δεν έβλεπα τίποτα από τη σκόνη. Άκουγα κλάματα και φωνές παιδιών. Μπήκα στην τάξη της έκτης και πέφτω στο πρώτο θρανίο και βλέπω εκεί έναν μαθητή. Το κάθε παιδί είχε το δικό του θρανίο εκείνη την περίοδο λόγω των μέτρων του κορονοϊού και μπόρεσε να προστατευτεί επαρκώς». Για το τι είχε προηγηθεί τόνισε: «Φροντίδα μας όλο αυτό το διάστημα ήταν η εκπαίδευση των μαθητών για τέτοιου είδους περιστάσεις. Τρεις φορές τον χρόνο κάναμε ασκήσεις. Σαν να είχα προαίσθημα. Οι μαθητές ήταν εκπαιδευμένοι. Λίγο νωρίτερα έλεγε ένας μαθητής στη δασκάλα της Ε’ Τάξης πως «κουνάει». Η εκπαιδευτικός πρότεινε να γίνει άσκηση και λίγα λεπτά μετά έγινε ο σεισμός. Δεν το πίστευαν».
Για το πώς αντέδρασε ο κόσμος έξω από το σχολείο είπε: «Βλέποντας ο κόσμος ένα σύννεφο σκόνης όλοι νόμιζαν πως το σχολείο έπεσε. Τρέχοντας με άγχος και κλάματα έφτασαν στον χώρο του σχολείου και όταν είδαν τα παιδιά τους ηρέμησαν.
Σε μας πήγαν όλα κατ’ ευχήν. Και ο ίδιος ο Θεός έβαλε το χέρι του...» κατέληξε.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης και στάθηκε στο κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της εκπαίδευσης.
Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισε ο προϊστάμενος του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Βασίλης Κωτούλας, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Διονύσης Κουρομπίνας και η συντονίστρια αειφορίας του ΠΕΚΕΣ κ. Σοφία Τριανταφύλλου.
Στα όσα συνέβησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές αναφέρθηκε σε παρουσίαση που ετοίμασε μαζί με τον αναπληρωτή υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελασσόνας κ. Κωνσταντίνο Σπανό, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ κ. Ανδρέας Γκανάτσιος.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass