«Ενέργεια για όφελος του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;»

ΛΑ.ΣΥ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2021 15:40

Την αντίθεσή της στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση του Δήμου Τυρνάβου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή σχετική συζήτηση που έγινε -διαδικτυακά- στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 28 Μαΐου.


Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Τους τελευταίους μήνες υπάρχει οργασμός αιτήσεων προς την Περιφέρεια για την έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορούν την εγκατάσταση κυρίως φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε κάθε γωνία της Θεσσαλίας και μεταξύ αυτών και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε χορτολιβαδική έκταση 1.800 στρεμμάτων, στο Δαμάσι.
Με τη δημιουργία του πάρκου, πέρα από τις σοβαρές οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γύρω περιοχή, μειώνονται σημαντικά και τα λιβάδια, που βοσκούν τα ζώα τους κτηνοτρόφοι από το Δαμάσι και τον Τύρναβο, καθώς και οι επιλέξιμες εκτάσεις με βάση τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που είναι στο δίλημμα αν κρατήσουν τα κοπάδια τους ή αν τα πουλήσουν επειδή δεν βγαίνουν οικονομικά από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, τις ζημιές από την πανδημία του κορονοϊού και του σεισμού.
Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα εισηγήθηκε αρνητικά στις ΜΠΕ αφού την τελική έγκριση τη δίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα Υπουργεία, κάνοντας ελιγμό για να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στις επιχειρηματικές επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» προωθείται από την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και τη δήθεν εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τον λαό.
Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, την υπονομεύουν σκορπώντας παντού φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ακόμη και σε περιοχές Natura. Μάλιστα οι επενδύσεις αυτές γίνονται πιο εύκολες και κερδοφόρες με τον περιβαλλοντικό νόμο της Κυβέρνησης ΝΔ, καθώς και από δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν στους οικονομικούς κολοσσούς της ενέργειας.
Με τον ίδιο τρόπο και με κίνητρο το κέρδος, υπονομεύουν και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που προσφέρουν εισόδημα σε λαϊκά νοικοκυριά, όπως η κτηνοτροφία, μελισσοκομία, κ.λπ.
Το άλλο που επικαλούνται, περί φτηνού ρεύματος, είναι μια διαχρονική απάτη από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. Τα βλέπουμε καθημερινά με τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια λαϊκών οικογενειών, που αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω φτώχειας και ακρίβειας από τα τέλη των ΑΠΕ και της τσουχτερής τιμής του ρεύματος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου είναι αντίθετη με την απελευθέρωση και την παράδοση στους ιδιώτες της παραγωγής και διανομής της ενέργειας από όλες τις πηγές της. Είναι απέναντι από τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν τους ενοχλεί η ιδιωτική κερδοφορία στην ενέργεια. Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου είναι αντίθετη με τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass