Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ:

Οι ομορφιές του σε καρτ ποστάλ

Μια ιδέα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σε φωτογραφίες του Νίκου Γουργιώτη

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2021 15:10

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Σε καρτ ποστάλ πλέον το Μεταξοχώρι. Σε δημιουργία του Αγιώτη φωτογράφου και συνεργάτη της «Ε» Νίκου Γουργιώτη και με την παραίνεση των ανθρώπων της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ενότητα Αγιάς, που λειτουργούν το δημοτικό αναψυκτήριο στο γραφικό αυτό χωριό του Κισσάβου, είναι πραγματικότητα εδώ και λίγες ημέρες μια σειρά καρτ ποστάλ, δεκαοχτώ, αν μη τι άλλο εντυπωσιακών, λήψεων τοπίων και μνημείων του τόπου αυτού.


Ο τρούλος του Αγίου Νικολάου, το Παρθεναγωγείο του 19ου αιώνα, το Υδραγωγείο του 18ου, το ξύλινο γεφύρι στο μονοπάτι για την Ανατολή, οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Πάντων μέσα στη φύση, το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και ο σχισμένος στα δύο βράχος δίπλα του, το αρχοντικό Μπότση – Βατζιά, είναι μερικά από τα σημεία που αποτυπώνονται με καλλιτεχνικό τρόπο σε ειδικό για την περίπτωση χαρτί.
«Είναι κάτι που από καιρό θέλαμε να κάνουμε» μας είπαν οι άνθρωποι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Πολύς κόσμος επισκέπτεται το χωριό μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είτε είναι φθινόπωρο, είτε χειμώνας, είτε άνοιξη, ή καλοκαίρι όπως τώρα. Όλοι μένουν ενθουσιασμένοι απ’ το περιβάλλον, τα παλιά σπίτια, τις εκκλησίες. Εντυπωσιάζονται από το μέρος όλο, και σαν έρχεται η ώρα να φύγουν αναζητούν κάτι που θα τους το θυμίζει αργότερα, ψάχνουν για μια κάρτα που θα κρατήσουν για πάντα στο άλμπουμ ή στο συρτάρι τους. Άλλοι πάλι, ντόπιοι, ή όσοι έλκουν την καταγωγή τους από ‘δω και τώρα ζουν κάπου μακριά, θέλουν κι αυτοί πολλές φορές να βρουν μια κάρτα από τον τόπο τους ώστε να την ταχυδρομήσουν, σε έναν γνωστό, σε έναν φίλο, σε έναν συγγενή, δείχνοντάς τους τις ομορφιές του Μεταξοχωρίου».
«Ίσως οι νέοι να το θεωρούν παλιομοδίτικο» τους είπαμε. «Ίσως» μας απάντησαν, «Ίσως όμως όχι όλοι. Και σήμερα υπάρχουν οι ρομαντικοί, οι ονειροπόλοι, ή αν θέλετε κι αυτοί που ξέρουν να εκτιμούν το ωραίο, το παραδοσιακό. Στέλνοντας μια καρτ ποστάλ κάπου, μεταφέρεις εκεί, μαζί με την εικόνα, και συναίσθημα. Εκφράζεις στον αποδέκτη κάτι που δεν μπορείς να πεις, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ευθέως. Η διαδικασία αποστολής μιας κάρτας κρύβει μια γοητευτική μαγεία, την οποία αξίζει όλοι να ανακαλύψουν ή οι παλαιότεροι να ξαναθυμηθούν. Επιπλέον, ο παραλήπτης της κάρτας θα εκτιμήσει ιδιαιτέρως τον χρόνο που αφιερώσατε για να του στείλετε κάτι τόσο προσωπικό».
«Θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση, της δημιουργίας αυτών των καρτ ποστάλ, θα βοηθήσει το ήδη ξακουστό αυτό χωριό;» ρωτήσαμε. «Πιστεύουμε πως ναι» είπαν χωρίς χρονοτριβή και εύστοχα το δικαιολόγησαν ως εξής: «Μια γιαγιά έλεγε ότι, όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι, το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις πού μπορεί να φτάσει. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το κάλλος του Μεταξοχωρίου, μέσω μιας καρτ ποστάλ τέτοιας ποιότητας που εμείς με τον κ. Γουργιώτη καταφέραμε να κάνουμε, θέλουμε να το μοιραστούμε με όσο περισσότερους μπορούμε και φιλοδοξούμε να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται».

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα