Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ:

Μηδενική η ανοχή μας στην εργασιακή βία

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2021 16:20

Συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Συρεγγέλα, πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου προκειμένου να συζητήσουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και ειδικότερα τις διατάξεις που αφορούν στις γυναίκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό χώρο. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.


Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας η Κυβέρνηση θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και ταυτόχρονα κυρώνει τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η ανοχή μας στην εργασιακή βία είναι μηδενική. Η βία και η παρενόχληση είναι δυστυχώς αλήθεια, ότι επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες. Είναι ένα φαινόμενο που προσβάλλει βάναυσα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η αξιοπρέπεια και η ισότητα των φύλων. Ο αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων είναι καθημερινός και είναι ένας αγώνας ανδρών και γυναικών μαζί εναντίον των κακοποιητών. Η ασφάλεια, η υγεία η παραγωγικότητα αφορούν τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους και μόνο από κοινού θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η βία και η τοξικότητα στον εργασιακό χώρο.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται και καινοτόμες διατάξεις για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, 14 ημέρες άδεια πατρότητας με αποδοχές, προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου, περιορισμός αντικινήτρων για πρόσληψη γυναικών, προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό, γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων -τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση- για γονείς και φροντιστές.
«Είναι ένα «μοντέρνο» νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει την εργατική νομοθεσία της χώρας μας προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, αλλά και στις ανάγκες της οικογενειακής ζωής. Διασφαλίζουμε ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες και ισότιμη μεταχείριση για τα δύο φύλα», σημείωσε η κα Μπίζιου, η οποία ευχαρίστησε την κα Συρεγγέλα για τη συνεργασία.

Σχετικά Άρθρα