«Ναι» στη Μεσοχώρα, «όχι» στην εκτροπή του Αχελώου

Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΡΓΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021 15:43

Του Γ. Ρούστα
Φωτ.: Αλ. Παπαγεωργίου
«Κάθε συζήτηση για τον Αχελώο είναι άσκοπη και επιζήμια και προφανώς εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, γιατί μπορεί να κρύβει τις ευθύνες της για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δρομολόγηση έργων, τα οποία μπορούν να λύσουν το υδατικό

πρόβλημα της Θεσσαλίας και προβλέπονται στο διαχειριστικό σχέδιο του 2017».
Αυτά υποστήριξε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Μetropol» στη Λάρισα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.
Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα του Αχελώου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση «αφού δεν έχει προχωρήσει κανένα σημαντικό έργο πράσινης ανάπτυξης, ενώ αντιθέτως προωθεί επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, ακόμη και σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας. Υπάρχει στασιμότητα με τους δασικούς χάρτες, με τις Ενεργειακές Κοινότητες, υποστελέχωση Υπηρεσιών, κ.ά.» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«ΤΟ ΣΤΕ ΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΓΟΡΔΙΟ
ΔΕΣΜΟ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ»
Αναλυτικότερα ο κ. Φάμελλος υπεραμύνθηκε της περιβαλλοντικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας «το διαχειριστικό σχέδιο του 2017 για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, που δεν συμπεριελάμβανε τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τη θεσσαλική πεδιάδα, δεσμεύοντας περίπου 1 δισ. ευρώ για μικρά και μεσαία φράγματα, τα οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει υλοποιήσει». Αναρωτήθηκε γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε η Απόφαση ΣτΕ 2228/2020 (Τμήμα Ε’) του ΣτΕ, η οποία απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών. «Πρόκειται για την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι Αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας και των αντίστοιχων ΣΜΠΕ. Το ΣτΕ μπήκε στην ουσία της υπόθεσης (και στο περιεχόμενο του ΣΔΛΑΠ) και ανέτρεψε όλα τα επιχειρήματα των προσφυγών» δήλωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: Από τη στιγμή που η απόφαση του ΣτΕ απέρριψε τους λόγους της αίτησης ακυρώσεως, ο γόρδιος δεσμός έχει λυθεί και δεν χρειάζεται καμία επαναφορά στη συζήτηση επί του θέματος, εφόσον κρίθηκε ότι ορθώς έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και ο σχεδιασμός ήταν σωστός κακώς προσέφυγε η Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ο πρώην Υπουργός, ερωτηθείς από την «Ε» ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του φράγματος της Μεσοχώρας, το οποίο είναι υδροηλεκτρικό και δεν σχετίζεται με τον Αχελώο. «Πρέπει να προχωρήσει ξανά η νέα αδειοδότηση, καθώς δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα στις θεσμικές πράξεις που προηγήθηκαν, εφόσον συμπεριληφθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές εξασφαλίσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋποθέσεις. Πρέπει να βγει η νέα ΑΕΠΟ».
«ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για μια σειρά θέματα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το νέο ΕΣΕΚ είναι παραλογισμός αφού δεσμεύει γη υψηλής παραγωγικότητας για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών, όταν υπάρχουν εκτάσεις που δεν είναι καλλιεργήσιμες για να τοποθετηθούν οι ΑΠΕ. Ακόμη επιχειρεί να ξηλώσει τις ενεργειακές κοινότητες. Υπάρχει σοβαρό θέμα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, στους δασικούς χάρτες η εξάμηνη παράταση που δόθηκε είναι πλασματική, καθώς οι πολίτες θα έχουν μόνο δύο μήνες στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν ενστάσεις σε άγνωστο προς το παρόν αντικείμενο. Υπάρχουν τεράστιες ασάφειες ως προς τις χρήσεις γης, στις περιοχές NATURA. Εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες άδειες χρήσης νερού, ενώ τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα πρέπει να στοχεύουν στις μη αμφισβητούμενες ενισχύσεις.
ΕΠΑΦΕΣ
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα, συναντήθηκε με τον διοικητή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Παππά, με τον οποίο συζήτησε για τους δασικούς χάρτες και την αναγκαιότητά τους για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου, όπως επίσης και με τους δημάρχους Λαρισαίων και Αγιάς, κ. Απόστολο Καλογιάννη και Αντώνη Γκουντάρα. Τέλος, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους αγροτών που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass