Κανάλι επικοινωνίας της υπ. Παιδείας με τους πολίτες

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ «ΠΕΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΟΥ!» ΟΠΟΥ Η Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021 21:01

Της Νατάσας Πολυγένη
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η ψηφιακή πλατφόρμα «Πες την ιδέα σου!» της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέων, μέσω της οποίας καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς-κηδεμόνες και πολίτες που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις απόψεις

και τις προτάσεις τους για την εκπαιδευτική πολιτική σε όλες τις βαθμίδες.
Ήδη η επισκεψιμότητα στον σύνδεσμο dialogos.metiniki.gr. είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι, όπως έχει δηλώσει η Υπουργός, μέσω αυτού του εργαλείου να αναπτυχθεί άμεσος διάλογος με τους πολίτες και να συνδιαμορφωθούν παρεμβάσεις και πολιτικές, μέσω της υποβολής προτάσεων και της αξιολόγησης ιδεών. Οι θεματικές στις οποίες καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους αφορούν το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο, τη Διά Βίου Μάθηση, την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, κάθε πτυχή της εκπαίδευσης.
Ήδη έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο αρκετές αλλαγές από τον Σεπτέμβριο που δείχνουν μια αλλαγή φιλοσοφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, με στόχο ένα σχολείο πολλαπλών γνώσεων, δεξιοτήτων και προοπτικών για όλους. Εντάσσονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας, με θεματικές όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, προστασία του περιβάλλοντος, οδική ασφάλεια, σεβασμός στη διαφορετικότητα. Εντάσσονται δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Παράλληλα, αναμορφώνονται τα προγράμματα σπουδών, αρκετά εκ των οποίων έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ εισάγεται και το πολλαπλό βιβλίο ώστε οι νέοι να μαθαίνουν να συνθέτουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Στόχος του σχολείου και η μετάδοση γνώσεων και η καλλιέργεια πολύτιμων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η επίλυση προβλημάτων.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι λένε γονείς, αλλά και οι μαθητές.
«Πρώτη φορά ακούω για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Από περιέργεια και μόνο θα μπω, αλλά δεν ξέρω τι νόημα έχει να πούμε τις προτάσεις και ιδέες μας στην Υπουργό. Θεωρητικά έχει ανθρώπους δίπλα της, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα που μπορούν να την καθοδηγήσουν. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί όμως λένε ότι δεν τους ακούει, ότι δεν κάνει διάλογο, όπως τώρα στην περίπτωση της πανδημίας που δεν άκουσε το αίτημά τους για μείωση του αριθμού των τμημάτων.
Όλοι έχουμε ιδέες το θέμα είναι αν μπορούν να εφαρμοστούν και αν προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα. Όλα στα χαρτιά φαίνονται ωραία, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη» λέει η Μαρία, μητέρα μαθήτριας στο Δημοτικό. Δίπλα της η Ιωάννα συμφωνεί και προσθέτει: «Δεν έχουμε σχολεία για να κάνουν μάθημα τα παιδιά μας, αλλά ιδέες για νέες θεματικές υπάρχουν πολλές. Σε ποιες τάξεις θα γίνουν όλα αυτά. Στα υπερπληθή τμήματα και στα παμπάλαια κτίρια; Ένας σεισμός ήταν αρκετός για να δούμε την πραγματικότητα. Το κτιριακό θα λυθεί όμως μόνο με επισκευές. Πόσα χρόνια έχει να χτιστεί σχολείο; Μήπως η Υπουργός θα έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί; Κάθε Υπουργός θέλει να βάλει τη σφραγίδα του και καλά κάνει, αλλά συνήθως αυτό γίνεται στις πλάτες μας. Η πρότασή μου και πραγματικά θα το γράψω είναι να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης και να σταματήσουν οι διαρκείς αλλαγές που μόνο μας αποπροσανατολίζουν».
Η Στέλλα, εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, βλέπει με καλό μάτι τις αλλαγές, αλλά όπως λέει «κρατάει μικρό καλάθι». «Εμείς οι αναπληρωτές βιώνουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Σίγουρα είναι θετικό που το Υπουργείο Παιδείας κάνει άνοιγμα προς την κοινωνία. Είναι σημαντικό να καταγράφονται ιδέες και προτάσεις, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να νιώθουν οι άνθρωποι τι ακούγονται.
Σίγουρα είναι μια ευκαιρία, έστω και με αυτόν τον τρόπο να πούμε όσα σκεφτόμαστε, να περιγράψουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να μπούνε όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και να καταθέσουν τη δική τους πρόταση, καθώς όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον. Ποιος ξέρεις ίσως να εκπλαγούμε ευχάριστα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass