«Ημέρα ευθύνης η 10η Ιουνίου...»

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛ κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΚΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ *ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021 14:55

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις φωνές τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, ενάντια στο νέα εργασιακό νομοσχέδιο, απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο χώρο του ΕΚΛ.


Πλαισιωμένος από τον γενικό γραμματέα του ΕΚΛ κ. Πάρη Λιόλιο, αλλά και εκπροσώπους από το Σωματείο Επισιτισμού και Τουρισμού νομού Λάρισας, τόνισε ότι η Πέμπτη 10η Ιουνίου είναι ημέρα ευθύνης για όλους τους εργαζόμενους. Ο καθένας, είπε, θα πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει τι όρους θέλει να διαμορφώσει στη ζωή του. «Θέλει να δουλεύει για να μπορεί να ζει ή θέλει απλά να ζει για να δουλεύει; Πραγματικά αυτό θα κριθεί εκείνη την ημέρα με την απεργία που κάνουμε ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση. Σχεδιάζει να μας εξασφαλίσει από 13 ώρες την ημέρα και μέχρι 78 εβδομαδιαίως. Με αύξηση των υπερωριών, με απελευθέρωση των απολύσεων. Με κατάργηση επί της ουσίας της Κυριακάτικης αργίας. Τίποτα το σύγχρονο, τίποτα το μοντέρνο και το προοδευτικό δεν έχουμε. Είναι πραγματικά επιστροφή στον Μεσαίωνα. Το μόνο που λείπει είναι οι μπάλες στα πόδια με τις αλυσίδες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας είπε ότι «Με όλα αυτά, προσπαθούν να προλάβουν καταστάσεις και θέλουν εκ προοιμίου να χτυπήσουν τη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος να οργανώνεται, να παλεύει συλλογικά, μέσα από τα συνδικάτα. Γι’ αυτό μπαίνουν και νέα εμπόδια στο δικαίωμα για απεργία. Απέναντι σ’ αυτά δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε οργανώνουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές: «Ούτε λεπτό εφησυχασμός, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή». Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι.
Να ακυρώσουμε στην πράξη την άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης-πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για να απονευρώσουν κάθε αντίδραση, κάθε αγωνιστική διάθεση απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνηση και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μήνες τώρα που η κυβέρνηση προετοίμαζε το έδαφος εκείνοι δεν έβλεπαν τον λόγο να κάνουν κάτι καθότι «δεν γνώριζαν τις προθέσεις της», «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου» κ.α. Το τελευταίο διάστημα παρότι ο υπουργός το έχει παρουσιάσει δεκάδες φορές στα διάφορα ΜΜΕ, η ίδια σκόπιμα μετέφερε τη συνεδρίαση της Διοίκησης από μέρα σε μέρα, κωλυσιεργώντας κι αποφεύγοντας να πάρει απόφαση να οργανωθεί η οποιαδήποτε αντίδραση. Αφού κατέληξε πως βλέπει «πάρα πολλά θετικά», «ότι παίρνει αλλαγές και βελτιώσεις» κάτω από την πίεση της δράσης εκατοντάδων συνδικάτων, συνδικαλιστικών φορέων σε όλη την Ελλάδα, όλους αυτούς τους μήνες πρότεινε απεργία στις 10 Ιούνη διεκδικώντας να βελτιωθούν οι... «ανατροπές του αιώνα»! Αυτός είναι ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ως δεκανίκι της κυβέρνησης!
Απέναντι σε όλα αυτά παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Ακυρώνουμε τους σχεδιασμούς τους, κλιμακώνουμε την πάλη μας. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για μαζική, αποφασιστική απεργιακή απάντηση! Καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις στον συνδικαλιστικό κίνημα να ριχτούν στην μάχη. Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα!
Είναι ώρα ο καθένας μας, η καθεμιά μας να σκεφτεί και να πάρει θέση. Το σκύψιμο του κεφαλιού, η μείωση των απαιτήσεων και η σιωπηρή παράδοση των δικαιωμάτων δεν οδήγησε πουθενά. Κανένας συμβιβασμός δεν γλίτωσε κανέναν εργαζόμενο από τα χειρότερα . Όποιος είπε φτάνει που δουλεύω, η κατάληξη είναι να ζω μονάχα για να δουλεύω.
Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη! Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει ξανά η εργατική τάξη και ο λαός την κρίση τους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα Σωματεία, να μην επιτρέψουν αυτή τη νέα συνέχεια της επίθεσης σε βάρος μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

ΑΔΕΔΥ: Ερχονται ανατροπές και στο Δημόσιο

Σε ανακοίνωσή του το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή τους εργαζόμενους στην 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου, σημειώνοντας σε δελτίο Τύπου της μεταξύ άλλων:
«Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.
Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.
Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, όπως και η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και δεκάδες άλλα σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα.
Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.
Συμμετέχουμε όλες και όλοι στη γενική απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021 καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 10:00 π.μ.».

 

Απεργούν οι δημοτικοί υπάλληλοι
ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Απεργούν οι δημοτικοί υπάλληλοι, Δήμων της Π.Ε. Λάρισας, αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου, αντιδρώντας στο νέο εργατικό νομοσχέδιο.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, οργανώνει εκείνη τη μέρα απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Κεντρική πλατεία Λάρισας και απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής καταγγέλλει: «Στις 10 Ιούνη να νεκρώσουν όλοι οι Δήμοι, κάθε χώρος δουλειάς. Αγωνιζόμαστε - Διεκδικούμε: Να μην τολμήσει η Κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση.
Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass