Γιόρτασε το ιστορικό μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος

Μεγάλη προσέλευση προσκυνητών στον οικισμό Καλυβίων Αναλήψεως Συκέας Ελασσόνας

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2021 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους Μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος, βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας, ότι σύ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου».


Δεκάδες προσκυνητές και επισκέπτες συμμετείχαν και φέτος στις πανηγυρικές διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στον οικισμό Καλυβίων Αναλήψεως, λίγο έξω από τη Συκέα Ελασσόνας.
Κυρίαρχο στοιχείο η πιστή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των προληπτικών προστατευτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19.
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, στον προαύλειο χώρο της Μονής τελέσθηκε αρχικά η τελευταία Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης και ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Θεοφύλακτος Μπαλιάκος (της Ι. Μητρόπολης Φωκίδος), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης - πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο διάκονος π. Ιάκωβος Γκασντερίδης, ενώ συμπροσευχήθηκαν και οι μοναχές της γυναικείας αδελφότητας του μοναστηριού (υπό την ηγουμένη Παντάνασσα).
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων έκανε λόγο για «τη μεγαλειώδη εορτή της Εκκλησίας μας, όπου εορτάζουμε την εις Ουρανό Ανάληψη του Κυρίου μας, τότε που ανέρχεται από τη γη και μία νεφέλη τον οδηγεί στον Ουρανό», «καταθέτοντας» και τα μηνύματα της μεγάλης εορτής:
«Ο Χριστός με τη 40ήμερη παρουσία του στη γη ήθελε να διαλύσει την υποψία ότι ο ίδιος είναι ...φάντασμα. Ήθελε να στηρίξει τους μαθητές του και Αποστόλους στην πίστη. Θέλησε με τον τρόπο του να τους καταστήσει μάρτυρες της Αναστάσεως.
Ο Χριστός σήμερα παίρνει μαζί του και την ανθρώπινη φύση και την υψώνει σε δυσθεώρητα ύψη. Η εορτή της Αναλήψεως μας αποδεικνύει ότι ο Χριστός πήρε το ανθρώπινο σώμα και το έκανε σώμα λαμπρότατο. Εξύψωσε τον άνθρωπο. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι κάτι που το πετάμε σαν ένα σκουπίδι. Είναι θεόπλαστο! Μέσα σε αυτό το σώμα είναι η ψυχή. Το σώμα μας είναι το κατοικητήριο της ψυχής. Να προσέχουμε και να φροντίζουμε την ψυχή και το σώμα μας.
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται στην κατάληξη του ανθρωπίνου σώματος και στην Ανάσταση των νεκρών σωμάτων. Ας δίνει σε όλους η πανευφρόσυνος εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος κουράγιο, δύναμη, υπομονή στον καθημερινό αγώνα και στους πειρασμούς της ζωής».
Δεν πέρασε απαρατήρητη η τάξη που επικρατούσε στο προσκύνημα της Θαυματουργής Εικόνας, με τους προσκυνητές (...όλων των ηλικιών) χωρίς συνωστισμό να ασπάζονται την Εικόνα.
Το πρωί της Πέμπτης, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, παρουσία δεκάδων προσκυνητών.
Πάντως, παρά τα όποια σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η πανδημία τους τελευταίους μήνες και στις μετακινήσεις, δεν πέρασε απαρατήρητη η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και στον φετινό εορτασμό στο ιστορικό μοναστήρι της επαρχίας Ελασσόνας, κάτι που δείχνει τη φήμη και το εύρος που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη θρησκευτική πανήγυρη εδώ και πολλά χρόνια.
Στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Καλυβίων Αναλήψεως έδωσαν το «παρών»:
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου - Σκρέτα, Κίμων Τσούρης, Γιάννης Δραγατσίκης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ευαγγέλου, οι πρ. αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας Μαρία Μαμάρα και Δημήτρης Παπαδημόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάια Αργύρη - Μουτζίκου, Κατερίνα Σερετίδου - Ζηρδέλη, Ανέστης Σερετίδης, Νίκος Τσουκαρέλας, Νίκος Λιάρος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκέας Δημήτρης Φωτίου, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος και φορείς της περιοχής.

Του Γιάννη Μουκίδη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass