Αναμενόμενα, χωρίς παγίδες και για καλά διαβασμένους

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΕΠΕΣΑΝ» ΧΘΕΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2021 21:15

Χαμογελαστοί βγήκαν και χθες από τα εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας). Τα θέματα που «έπεσαν» σε γενικές γραμμές και στα τρία μαθήματα ήταν βατά, χωρίς παγίδες, με καλή διατύπωση, κλιμακούμενης δυσκολία όπου ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να γράψει καλά.


Ειδικότερα, όσον αφορά τα Μαθηματικά, όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Λάρισας και φροντιστής Σωτήρης Τερζόπουλος: «Τα θέματα φέτος έχουν καλή διατύπωση και καλή κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία.
Χρειάζονται καλές γνώσεις άλγεβρας από προηγούμενα χρόνια και είναι στο πνεύμα του σχολικού βιβλίου.
Το θέμα Α της θεωρίας δεν έκρυβε ιδιαίτερα προβλήματα και θεωρείται αναμενόμενο.
Το θέμα Β είναι βατό με κάποια πιο απαιτητικά σημεία στο Β3.
Το θέμα Γ και το θέμα Δ είναι για καλούς και διαβασμένους μαθητές με καλή διαβάθμιση στα επιμέρους ερωτήματα.
Για να επιτευχθεί το άριστα θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι λεπτομέρειες και οι αρκετές πράξεις στο Γ4, στο Δ3 και στο Δ4. Τα θέματα είχαν ανάλογη δυσκολία με τα περσινά. Καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές και καλή συνέχεια στα επόμενα μαθήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που σχολιάζει για τα θέματα ότι: «Εξετάζεται το σύνολο σχεδόν της ύλης. Αρκετά ερωτήματα σχετίζονται με το σχολικό βιβλίο. Η επιτυχής αντιμετώπιση των θεμάτων απαιτεί πολύ καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων τάξεων. Τα θέματα παρουσιάζουν ορθή κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία με αποτέλεσμα να αναμένεται ομαλή κατανομή της βαθμολογίας και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες».
Για τα Αρχαία Ελληνικά η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος σημειώνει: «Τα θέματα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και χαρακτηρίζονται βατά. Στο διδαγμένο κείμενο οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν την 6η διδακτική ενότητα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα. Οι ερωτήσεις κατανόησης προϋποθέτουν καλή γνώση των σχολίων του σχολικού εγχειριδίου και ουσιαστική προσέγγιση του κειμένου. Οι λεξιλογικές ασκήσεις και η άσκηση της εισαγωγής δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, ενώ η παρατήρηση που αφορά το παράλληλο κείμενο και τη σύγκρισή του με το κείμενο αναφοράς προϋποθέτει αφαιρετική και κριτική ικανότητα, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα προσκόμματα. Το αδίδακτο κείμενο του Ξενοφώντα είναι αρκετά προσεγγίσιμο νοηματικά, με εύληπτη παρατήρηση κατανόησης. Οι ασκήσεις Γραμματικής και Συντακτικού μπορούν να απαντηθούν από καλά προετοιμασμένους μαθητές».
Στη Βιολογία τα θέματα όπως επισημαίνει η ΟΕΦΕ ήταν μέτριας δυσκολία και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Ειδικότερα χαρακτήρισε τα Θέματα Α και Β αναμενόμενα θέματα, μειωμένης δυσκολίας, το Θέμα Γ μέτριας δυσκολίας, ωστόσο οι μαθητές έπρεπε να προσέξουν τις λεπτομέρειες και το Θέμα Δ αναμενόμενο, χωρίς κάποιες ιδιαίτερες παγίδες.
Οι Πανελλαδικές συνεχίζονται σήμερα με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται στην Άλγεβρα.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass