Η 1η Στρατιά το μοναδικό χερσαίο Στρατηγείο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ Ε.Δ. * ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ Η «MILEX-21» ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΕΘΑ ΑΛΚ. ΣΤΕΦΑΝΗ, ΤΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ ΚΩΝ. ΦΛΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΡΒΕ ΜΠΛΕΖΟΝ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2021 21:07

Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος της 1ης Στρατιάς στη νέα διοικητική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η 1η Στρατιά στον νέο σχεδιασμό αναμένεται να αποτελέσει το μοναδικό χερσαίο στρατηγείο του Στρατού Ξηράς στο οποίο, πέραν των Γ’ και Δ’ Σωμάτων Στρατού θα υπαχθεί η ΑΣΔΕΝ, με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς να αποτελεί έτσι τον επιχειρησιακό διοικητή όλων των χερσαίων δυνάμεων πανελλαδικά.
Ο νέος ρόλος της 1ης Στρατιάς – που αποτελεί παράλληλα και την έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) - στα «πρότυπα» του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας αναβαθμίζει τους δύο μείζονες σχηματισμούς της Λάρισας στη νέα διοικητική πυραμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε συνδυασμό με τη θέση της Θεσσαλίας στη νέα ελληνικοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία, η οποία θέλει την αξιοποίηση από τις ΗΠΑ εγκαταστάσεων στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η αξιοποίηση του λιμένος Βόλου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος που βρέθηκε χθες στη Λάρισα για την άσκηση «MILEX-21», επισκέφθηκε την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο της λειτουργίας του Σχηματισμού υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ επισκέφθηκε το Αρματαγωγό «Ρόδος» το οποίο ελλιμενίζεται στον Λιμένα του Βόλου και τα τμήματα ετοιμότητας της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, όπου σε ομιλία του επισήμανε «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παρουσία του πλοίου στην περιοχή ως προς την άμεση δυνατότητα ανάληψης αποστολής από τμήματα του Σχηματισμού». Ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, η οποία επίσης αναβαθμίζεται επιχειρησιακά, με τα μισθωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα επιχειρούν – διακλαδικά - υπό το ΑΤΑ.
Στο μεταξύ χθες ολοκληρώθηκε στο ΕΣΕΕ στην 1η Στρατιά η άσκηση «MILEX-21» που αποτελεί τη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική άσκηση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας των κρατών – μελών της.
Η άσκηση έγινε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκ. Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, του γενικού διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλλου αντιναύαρχου Ερβέ Μπλεζόν, του εκπροσώπου του ΓΕΣ αντιστράτηγου Ιωάν. Παπαναγνώστου του Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου Θεμ. Μπουρολιά, του διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα, του Έλληνα αντιπρόσωπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιναύαρχου Ιωάν. Παυλόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού καθώς και πλήθους στρατιωτικών αντιπροσώπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.»
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο κ. Δεμέστιχας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Μπλεζόν και ο κ. Φλώρος. Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε «εξαιρετική την ευκαιρία της εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων», καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στις παρατεταμένες συγκρούσεις και αναδυόμενες απειλές», τονίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε και να περιφρουρήσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και την ελευθερία της να δρα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, και αυτό είναι προς το συμφέρον των κρατών-μελών και της ευημερίας των λαών τους».
 Ως «διδαχή ετοιμότητας και αποτελεσματικής αντίδρασης» χαρακτήρισε την διαχείριση της Πανδημίας COVID-19 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, λέγοντας «ότι η κατάλληλη και συχνή εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς κι ο έγκαιρος και σωστός σχεδιασμός συνεισφέρουν στην επιτυχία μίας επιχείρησης».
 Κλείνοντας, συνεχάρη το προσωπικό του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS) για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης, το προσωπικό των κρατών-μελών που συμμετείχαν σε αυτή, καθώς και την 1ης Στρατιά/EU-OHQ ως «ιθύνων νου» και οικοδεσπότη της MILEX-21.
«ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με τον κ. Στεφανή στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων να σημειώνει πως «στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, υψηλής αλληλεξάρτησης και εύθραυστων ισορροπιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαίτερη ατζέντα προκλήσεων και υβριδικών απειλών, που γίνονται συνεχώς πιο πιεστικές και απρόβλεπτες, όπως πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, μετανάστευση, θρησκευτικό φονταμενταλισμό, διεθνή τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική παγκοσμιοποίηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δρώσα παγκοσμίου εμβελείας, καλείται να ακολουθήσει μια στρατηγικότερη πορεία δράσης, αυξάνοντας τελικά την ικανότητά της να επιχειρεί αυτόνομα, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αξιών της, την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της και την εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της.
Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, αναπτύσσονται διαρκώς νέες πρωτοβουλίες, με κοινή συνιστώσα την ανάγκη ενεργοποίησης των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή συνδρομής στους καθ’ ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς και την κάλυψη των όποιων κενών διαπιστώνονται σε επίπεδα ασφάλειας και άμυνας.
Η Ελλάδα, ως η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που μετέχει ενεργά ως μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας και ως δρώσα με αναμφίβολη γεωστρατηγική υπεροχή, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει συνέργειες και πολιτικές που προωθούν την άμυνα και την ασφάλεια, καθιστώντας τη χώρα αδιαμφισβήτητο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης» κατέληξε ο ΥφΕΘΑ.
Υπενθυμίζεται τέλος πως το σενάριο της «MILEX-21» αφορούσε «στη διαχείριση κρίσης σε υποθετική χώρα η οποία πλήττεται από εσωτερικά προβλήματα (δράση τρομοκρατών – παράνομη μετανάστευση – λαθρεμπόριο).
Το ΕΣΕΕΕ ορίσθηκε ως το Στρατηγείο της ΕΕ το οποίο ανέλαβε τη σχεδίαση και διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης, στο στρατηγικό επίπεδο, ενώ το ΕΣΔΕΕ αναπτύχθηκε και ανέλαβε τη σχεδίαση και διεξαγωγή στο επιχειρησιακό επίπεδο».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass