Δικαιώθηκαν δανειολήπτες αγρότες για τα πανωτόκια της πρώην ΑΤΕ

ΑΓΓ. ΓΙΟΥΡΕΛΗΣ: Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ * ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2021 20:30

Άρχισε να αποδίδει καρπούς η απόφαση-σταθμός (υπ' αριθμ. 348/2020) του Αρείου Πάγου, για χιλιάδες αγρότες-δανειολήπτες, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τις απαιτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που αξιώνει η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.


Βάσει αυτής της απόφασης εκδόθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, οι οποίες είναι τελεσίδικες και αμετάκλητες και δικαιώνουν τους αγρότες στον δικαστικό τους αγώνα, αναγνωρίζοντας την εσφαλμένη υπαγωγή από την Τράπεζα στον νόμο περί πανωτοκίων 3259/2004, αναδιαμορφώνοντας την οφειλή με βάση περιορισμό του νόμου.
Ο Λαρισαίος δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω Άγγελος Γιουρέλης, ο οποίος χειρίστηκε υποθέσεις αυτού του είδους, με βάση και την απόφαση του Αρείου Πάγου, υποστηρίζει ότι «οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εξαιρετική επιστημονική σημασία, καθώς εκρίθη πως για να εξευρεθεί το ποσό που πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3259/2004 πρέπει να υπολογισθούν όλα τα δάνεια που διαμόρφωσαν το υπόλοιπο του λογαριασμού, ακόμη και αυτά που είχαν εξοφληθεί πριν τη ρύθμιση-υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού Νόμου. Επίσης οι αγρότες δικαιούνται να ζητήσουν την ανατροπή της σύμβασης και τον περιορισμό της απαίτησής τους, ακόμη και αν είχαν αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την οφειλή τους στο παρελθόν, σύμφωνα με το άρθρο 174 του Αστικού Κώδικα».

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Σχετικά με τους δικαιωθέντες δανειολήπτες, η πρώτη υπόθεση αφορά αγρότη από τη Μαγνησία, ο οποίος το 2008 ζήτησε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου (με αγωγή που είχε καταθέσει ο δικηγόρος Λάρισας Βασ. Κόκκαλης) να αναγνωριστεί πως με ορθή υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3259/2004 δεν όφειλε στην ΑΤΕ, ενώ η τελευταία θεωρούσε πως η οφειλή του ανερχόταν σε περίπου 136.000 ευρώ. Η αγωγή έγινε δεκτή, πλην όμως η ΑΤΕ άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Λάρισας.Το Εφετείο με την απόφασή του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την έφεση της ΑΤΕ.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τρεις δανειολήπτες, οι οποίοι ως νόμιμοι κληρονόμοι αναγκάστηκαν, κάτω βέβαια από καθεστώς αφόρητης ψυχολογικής πίεσης (δέσμευση των επιδοτήσεων, καταγγελίες των επιμέρους δανειακών συμβάσεων, απειλή έναρξης καταδιωκτικών μέτρων), να αναγνωρίσουν και να αναδεχθούν το ληξιπρόθεσμο ύψος των οφειλών και ταυτόχρονα το άληκτο ύψος των συμβάσεων. Στη συνέχεια ζήτησαν από το πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας (2014) να αναγνωριστεί και να κηρυχθεί η ακυρότητα της σύμβασης ρύθμισης οφειλών κατ' εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004. Η αγωγή έγινε δεκτή, πλην όμως η ΑΤΕ άσκησε το 2017 έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας. Το Εφετείο με την απόφασή του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την έφεση της ΑΤΕ και όλους τους αντίθετους ισχυρισμούς.

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κόκκαλης, ο οποίος και ως δικηγόρος έχει ασχοληθεί με τον νόμο περί πανωτοκίων (Ν. 3259/2004), τον χαρακτηρίζει «δίκαιο και πρωτοποριακό, που δίνει λύσεις στην υπερχρέωση των αγροτών-κτηνοτρόφων από την πρώην ΑΤΕ. Έχουν εκδοθεί εκατοντάδες αποφάσεις που δικαίωσαν αγρότες οι οποίοι είδαν την οφειλή τους να αναπροσαρμόζεται. Πριν λίγους μήνες ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση-σταθμό για τη δυνατότητα του αγρότη-οφειλέτη να αμφισβητήσει τα χρέη του προς την πρώην ΑΤΕ και νυν PQH».
Ο Λαρισαίος πολιτικός για να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες στα δικαστήρια, δηλώνει πως «πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση, την οποία είχε προωθήσει ο ίδιος (την άνοιξη του 2018), είχε εγκριθεί από την ΤτΕ και προέβλεπε τη δυνατότητα στον αγρότη-κτηνοτρόφο να θέσει εκ νέου θέμα πανωτοκίων στην PQH και εφ’ όσον το αποδεικνύει να δικαιωθεί εξωδικαστικά. Επίσης το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων προέβλεπε διαγραφή όλων των τόκων (λογιστικών και εξωλογιστικών) και διαγραφή έως 60% στο κεφάλαιο (κατά περίπτωση βεβαίως). Είχα την τιμή να εισηγηθώ αυτές τις ρυθμίσεις, οι οποίες -είναι σημαντικό- ενεκρίθησαν από την ΤτΕ. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαβός σε σχετική ερώτησή μου στη Βουλή αν και παραδέχθηκε ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήταν πολύ ευνοϊκές για τον αγροτικό κόσμο και δεσμεύτηκε για την ανανέωσή τους, εν τούτοις μέχρι σήμερα ...ουδέν νεότερο υπήρξε».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass