«Εξεταστική» τον Ιούλιο για διοικητές νοσοκομείων

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ 16 ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 13 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2021 21:00

Από το μικροσκόπιο, αρχικά της 5ης ΥΠΕ και ακολούθως του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται

να περάσουν τις επόμενες εβδομάδες οι 16 διοικητές και υποδιοικητές των 13 νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησής τους, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.
Η προετοιμασία της διαδικασίας αξιολόγησης βρίσκεται στην τελική ευθεία με το επίκεντρο της αξιολόγησης να βρίσκεται όπως είναι φυσικό στη διαχείριση της πανδημίας, πέραν των άλλων οικονομικών και υγειονομικών παραμέτρων και δεικτών. Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη να αξιολογείται θετικά και να εξασφαλίζει την ανανέωση της θητείας του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η διαδικασία της αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθεί πλήρως στις τρεις ενημερωτικές - εκπαιδευτικές συναντήσεις των Διοικήσεων των νοσοκομείων όλης της χώρας που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη για τους διοικητές της 3ης ΥΠΕ και συνεχίζονται την Πέμπτη 24 Ιουνίου για τους διοικητές της 1ης, 2ης και 7ης ΥΠΕ. Η συνάντηση των διοικητών της 5ης και της 6ης ΥΠΕ έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 2 Ιουλίου στα Γιάννενα.
Εκτός της αξιολόγησης και του τρόπου με τον οποίο οι διοικητές θα κληθούν να υποβάλουν τα ζητούμενα στοιχεία στις συναντήσεις, θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν θέματα των αρμοδιοτήτων των διοικητών και των συνεργασιών τους με άλλους φορείς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επενδύει για τη στήριξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως άλλωστε επισήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.  
Στις συναντήσεις αναμένεται να δοθεί τόσο το στίγμα του Υπουργείου Υγείας για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και οδηγίες προς τους διοικητές για την ιεράρχηση των αναγκών τους σε υποδομές και την αξιολόγηση των υπαρχουσών προτάσεων, που δεν έχουν ενταχθεί σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Αναφορικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης των διοικητών σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 30 δείκτες, ποσοτικοί και ποιοτικοί, που εντάσσονται σε 4 ενότητες, μεταξύ αυτών και η διαχείριση της Covid-19, ενσωματώνονται στην ειδική πλατφόρμα προκειμένου, σε πρώτο επίπεδο, να προκύψει ένα σκορ το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πεδία που έχει ορίσει το Υπουργείο.
Οι 4 ενότητες της αξιολόγησης είναι:
1. Οικονομική Διαχείριση, στην οποία περιλαμβάνονται δείκτες όπως η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, προμήθειες, αλλά και συνολικά διαχειριστικές δαπάνες και κόστη.
2. Λειτουργική επάρκεια και λειτουργικοί δείκτες. Μεταξύ των δεικτών στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι και εκείνη που σχετίζονται και με την εξυπηρέτηση ασθενών, όπως αναμονές για χειρουργεία ή στα ΤΕΠ.
3. Ποιότητα και ασφάλεια ασθενών. Στη συγκεκριμένη ενότητα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσπάθεια ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
4. Covid-19, που περιλαμβάνει ειδικούς δείκτες διαχείρισης ασθενών, τόσο σε κλινικές όσο και στις ΜΕΘ (όπως ποσοστά ίασης, διαθεσιμότητα κλινών και ποσοστά θνησιμότητας).
Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα, ώστε διοικητές και υποδιοικητές να μπορούν να συμπληρώνουν τα ειδικά πεδία, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και παραθέτοντας συγκεκριμένα ποσοστά, κόστη και αριθμούς, όπου αυτό απαιτείται.
Οι πληροφορίες «μιλούν» για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του Ιουλίου και αφού προηγουμένως οι διοικητές των ΥΠΕ εκφράσουν τις απόψεις τους για τις επιδόσεις των διοικητών και υποδιοικητών των περιφερειών τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, τις τελευταίες εβδομάδες από το Υπουργείο Υγείας ζητούνται συνεχώς στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες, τη διακίνηση ασθενών, την πληρότητα των νοσοκομείων, τη θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και φυσικά καθετί που αφορά τον κορονοϊό, στοιχεία που αξιολογούνται συνεχώς από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο.  
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass