Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξη της Επιτροπής Διεκδίκησης για τα υδατικά ζητήματα της Θεσσαλίας

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΔΥΘΕ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2021 15:03

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημερωτική καμπάνια της Επιτροπής Διεκδίκησης για την επίλυση

των Υδατικών θεμάτων της Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.), σε όλους τους αρμόδιους φορείς σε κεντρικό και πανθεσσαλικό επίπεδο για το κρίσιμο ζήτημα της υδατικής και οικολογικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας. Οι επαφές της ΕΔΥΘΕ θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και το επόμενο διάστημα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σχετική συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στη Βουλή.
Τα συμπεράσματα των πρώτων επαφών της Επιτροπής προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Προβληματισμό από τη μία, καθώς διαπιστώθηκε ελλιπής ενημέρωση των φορέων σε ένα καυτό ζήτημα, όπως είναι το υδατικό ισοζύγιο του θεσσαλικού κάμπου, αισιοδοξία από την άλλη, καθώς όλοι οι φορείς εξέφρασαν την πρόθεση να στηρίξουν τη δράση της Επιτροπής στη συνέχεια.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Διεκδίκησης για την επίλυση των Υδατικών θεμάτων της Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ. ) δημιουργήθηκε ως γνωστόν τον περασμένο Απρίλιο. Οι φορείς, που συνέβαλαν στη συγκρότησή της και τα πρόσωπα (επιστήμονες, κ.α.), που στηρίζουν το έργο της, προσπάθησαν στο σύντομο χρονικό διάστημα που ακολούθησε να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, του παραγωγικού τομέα και των επιστημονικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας το καυτό υδατικό-οικολογικό-αναπτυξιακό ζήτημα της Θεσσαλίας, προτείνοντας ταυτόχρονα τις λύσεις, που έχουν ήδη επεξεργαστεί και τη διέξοδο από την απελπιστική κατάσταση που βιώνουμε.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ενημέρωση των αρμοδίων φορέων αλλά και ευρύτερα των διαφόρων οργανώσεων και της κοινής γνώμης είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπής και σε ορισμένες περιπτώσεις, σχετικώς ανύπαρκτη! Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο της Ε.Δ.Υ.ΘΕ., ταυτόχρονα, όμως, πολλαπλασιάζει και τις ευθύνες αυτών, που τη συγκροτούν και τη στηρίζουν, δεδομένου ότι τα περιθώρια της δράσης της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. αποδεικνύονται πολύ μεγαλύτερα από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.
Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα από τις πρώτες επαφές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όλοι όσοι συνομίλησαν με τους εκπροσώπους της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον μετά την αναλυτική ενημέρωση που τους έγινε και δεσμεύτηκαν να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας.ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ
Από την έως τώρα δραστηριοποίηση της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. ξεχωρίζει η συζήτηση με το επιτελικό όργανο της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού κ. Αθανάσιο Κοντογεώργη. Επίσης, την Τρίτη 29 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά.
Η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. συναντήθηκε, επίσης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για τον χαρακτήρα και τους στόχους της Επιτροπής, προσφέρθηκε να στηρίξει και να συνδράμει τη δράση της και να δώσει τη δυνατότητα παρουσίασης των θέσεών της στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενδιαφέρον για ενημέρωση εκδηλώθηκε, επίσης, από Επιμελητήρια και παραγωγικούς φορείς. Ήδη υπήρξε επαφή με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο Θεσσαλικών Βιομηχανιών, το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καρδίτσας και τη Διοικούσα Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα, όπου ενημέρωσε τους βουλευτές κ. Κρ. Αρσένη και Φωτ. Μπακαδήμα, καθώς και τον συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σμυρλή. Επίσης η Επιτροπή, συμμετείχε με εκπροσώπους της στη συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την Ερημοποίηση, ενώ ήδη έχει προσκληθεί για ειδική συζήτηση σχετικά με το Υδατικό – Οικολογικό πρόβλημα της Θεσσαλίας από την ίδια επιτροπή της Βουλής.
Στο μεταξύ έχει οργανωθεί ένα πρόγραμμα επαφών με Θεσσαλούς εκπροσώπους της Α’/θμιας Αυτοδιοίκησης και πολλούς άλλους φορείς. Επιπλέον στα σχέδια της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. βρίσκεται η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για το νερό σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, επιστημονικών ημερίδων, ενημερώσεων και εισηγήσεων, ενώ η προσπάθειά της για συναντήσεις και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες θα συνεχιστεί.