Τμηματικό πολεοδομικό σχέδιο στη Φαλάνη

ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 1.879 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ -«ΠΕΡΝΑ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2021 21:14
Στο σχέδιο απεικονίζεται η προς πολεοδόμηση έκταση (εντάσσεται μέσα σε με κίτρινο περίγραμμα) που περιλαμβάνει τον υφιστάμενο οικισμό Στο σχέδιο απεικονίζεται η προς πολεοδόμηση έκταση (εντάσσεται μέσα σε με κίτρινο περίγραμμα) που περιλαμβάνει τον υφιστάμενο οικισμό

Της Λένας Κισσάβου
Τμηματικά στον υφιστάμενο οικισμό θα συνταχθεί σχέδιο πόλης στην κοινότητα Φαλάνης, προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα ανάπτυξης της περιοχής της. Η πρόταση κατατέθηκε στον Δήμο Λαρισαίων από το Συμβούλιο της Κοινότητας Φαλάνης, μετά

από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των κατοίκων της, με αρμόδια στελέχη του Δήμου, καθώς και του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη.
Βρήκε την αμέριστη στήριξη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαρισαίων, όπου κατατέθηκε προς έγκριση και σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, απ’ όπου απαιτείται το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην υλοποίηση.
Το θέμα, εισηγείται στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ντίνος Διαμάντος, ο οποίος σημειώνει τα εξής: «Ο οικισμός της Φαλάνης αποτελεί έδρα της ομώνυμης Δημοτικής Κοινότητας Φαλάνης της Δημοτικής Ενότητας Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων. Ήδη από το έτος 1981, όταν αποτελούσε ξεχωριστό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Κοινότητα Φαλάνης, εμφάνισε πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, ήτοι 2.368 κατοίκους.
Ως οικισμός άνω των 2.000 κατοίκων, στο πλαίσιο της διαδικασίας Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ), συντάχθηκε, με Διευθύνουσα Υπηρεσία την τότε Νομαρχία Λάρισας, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Σ’ αυτό αποτυπώθηκε το όριο του οικισμού προ του ‘23 και περιοχές επεκτάσεων. Η συνολική επιφάνεια προς πολεοδόμηση ανήλθε σε 2.120 στρέμματα. Σε εφαρμογή των προβλεπομένων από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ξεκίνησε στη συνέχεια η διαδικασία σύνταξης Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης και Αναθεώρησης, η οποία συντάχθηκε μόνο μέχρι το Στάδιο Β1’. Κύριο πρόβλημα σύνταξης της μελέτης, αποτέλεσε η έλλειψη κτηματογραφικού διαγράμματος διά επίγειας κτηματογραφικής αποτύπωσης, η οποία οδήγησε σε σύνταξη ρυμοτομικού διαγράμματος με αυξημένες ρυμοτομούμενες εκτάσεις και ρυμοτομούμενα κτίσματα.Με σκοπό την εκκίνηση νέας διαδικασίας σύνταξης σχεδίου πόλης στον οικισμό Φαλάνης, ο πρώην Δήμος Γιάννουλης είχε ξεκινήσει το έτος 2008 την σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία αναφέρονταν στο σύνολο του τότε Δήμου Γιάννουλης, νυν Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης του Δήμου Λαρισαίων.
Το Σχέδιο εγκρίθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ ΑΑΠ/225/2013).
Με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η προς πολεοδόμηση έκταση ανήλθε σε 2.660 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.488 στρέμματα αποτελούν προτεινόμενη περιοχή επέκτασης.
Συνολικά ο οικισμός διαχωρίστηκε σε δύο Πολεοδομικές ενότητες, σε καθεμιά από τις οποίες περιλαμβάνεται και περιοχή επέκτασης.
Επίσης καθορίστηκαν χρήσεις γης, καθώς και γενικές κατευθύνσεις όρων δόμησης οι οποίοι θα συγκεκριμενοποιηθούν με τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης.
Ο Μέσος Συντελεστής Δόμησης (ΜΣΔ) για την περιοχή του υφιστάμενου οικισμού καθορίστηκε σε 0,8 και στην περιοχή επέκτασης 0,6.
Την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα πρέπει να ακολουθήσει η σύνταξη του Σχεδίου Πόλεως του οικισμού.
Η πολεοδομική μελέτη εκπονείται βάσει οριζοντιογραφικού και υψομετρικού τοπογραφικού, και κτηματογραφικού διαγράμματος.
Μέχρι σήμερα παρατηρείται υπερβολική καθυστέρηση στη σύνταξη των απαιτούμενων κτηματογραφικών διαγραμμάτων για το σύνολο των εκτάσεων των Πολεοδομικών Ενοτήτων λόγω και της έλλειψης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.
Ήδη με την τελευταία απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2011, ο πληθυσμός του οικισμού ανήλθε σε 3.987 κατοίκους, και σήμερα το 2021 δέκα χρόνια μετά την τελευταία απογραφή εκτιμάται ότι ο πληθυσμός είναι ακόμα υψηλότερος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οικισμός συνεχώς να υποβαθμίζεται λόγω αύξησης της δόμησης και του πληθυσμού, χωρίς όμως να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, και χωρίς να μπορούν να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα δίκτυα κοινής ωφέλειας λόγω έλλειψης εγκεκριμένης ρυμοτομίας».
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΑΛΑΝΗΣ
Το Συμβούλιο της Κοινότητας Φαλάνης «λόγω υπερβολικής καθυστέρησης στη σύνταξη των απαιτούμενων κτηματογραφικών διαγραμμάτων για το σύνολο των εκτάσεων των Πολεοδομικών Ενοτήτων, πρότεινε την προώθηση της σύνταξης και έγκρισης Πολεοδομικής Μελέτης σε τμήμα των πολεοδομικών ενοτήτων, ώστε να μπορέσει το δυνατό συντομότερα να εγκριθείσχέδιο πόλεως για τον υφιστάμενο οικισμό, καθώς και σε μέρος της προτεινόμενης επέκτασης για να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά έκτασης για δόμησης».
Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ
ΠΡΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η συνολική προς πολεοδόμηση έκταση ανέρχεται σε 1.879 στρέμματα.
Συγκεκριμένα «η προτεινόμενη προς πολεοδόμηση έκταση περιλαμβάνει το σύνολο της έκτασης του προϋφιστάμενου οικισμού εμβαδού 1.172 στρεμμάτων, καθώς και έκταση 707 της περιοχής επέκτασης, ήτοι η μισή από την προτεινόμενη επέκταση με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Αυτή η έκταση καθορίστηκε με βάση τα κριτήρια: να πολεοδομηθεί το σύνολο του προϋφιστάμενου οικισμού, να ενωθεί ο κυρίως οικισμός με το προϋφιστάμενο οριοθετημένο τμήμα του (θύλακας) που βρίσκεται νότια αυτού και σήμερα δεν ενώνονται μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των ήδη δομημένων εκτάσεων που βρίσκονται νοτιότερα αυτού και να επεκταθεί ο οικισμός μέχρι την πρώτη υφιστάμενη οδό που βρίσκεται εξωτερικά του ορίου του, ενσωματώνοντας το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου, και αφήνοντας εκτός το Κοιμητήριο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass