Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποσό 6,8 εκατ. ευρώ για την «απελευθέρωση» του Αρχαίου Θεάτρου

ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 12 ΑΚΙΝΗΤΩΝ -ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ...ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2021 21:01
«Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες  εξωδικαστικών συμβιβασμών με ιδιοκτήτες ακινήτων» δηλώνει στην «Ε»  ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος «Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες εξωδικαστικών συμβιβασμών με ιδιοκτήτες ακινήτων» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος

Της Λένας Κισσάβου

Ιστορική στιγμή για τη Λάρισα αποτελεί η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας εξώδικου συμβιβασμού,

μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και ιδιοκτήτριας ενός εκ των δεσμευμένων για απαλλοτρίωση ακινήτων, απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Μετά από τρεις δεκαετίες και επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής που ξεκίνησαν το 2017 για να ανοίξει ο δρόμος της απαλλοτρίωσης με εξώδικους συμβιβασμούς των ιδιοκτητών 13 ακινήτων στο οικοδομικό τετράγωνο 867 Γ, που περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Ύδρας, γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα το όραμα «απελευθέρωσης» του χώρου μπροστά από το μνημείο. Βάσει της παραπάνω συμφωνίας, το πρώτο ακίνητο που μπαίνει στη λίστα των κατεδαφίσεων βρίσκεται επί της οδού Απόλλωνος, ανήκει σε ένα άτομο, και αφορά διώροφο κτίσμα 118 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 61 τετραγωνικών μέτρων.
Η αποζημίωση ορίστηκε στα 260.000 ευρώ, βάσει της αντικειμενικής του αξίας και η ιδιοκτήτρια μπορεί να τη λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, με την πρώτη και σημαντικότερη όλων, να αποτελεί η έγκριση που έδωσε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων.
Τα χρήματα για τις αποζημιώσεις είναι δεσμευμένα από το 2015 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να αποδοθούν στις απαλλοτριώσεις του οικοδομικού τετραγώνου 867 Γ, από το «Πράσινο Ταμείο» και ανέρχονται σε 6.787.700 ευρώ.
Από αυτά, μόλις ξεκίνησε η αφαίρεση...
«Θα ακολουθήσουν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι και άλλες συμφωνίες εξωδικαστικών συμβιβασμών με ιδιοκτήτες ακινήτων» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος, που εισηγήθηκε ως κατεπείγον το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ερωτηθείς σχετικά, ανάφερε πως μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι επαφές με όλους τους συνιδιοκτήτες των 13 ακινήτων, και τόνισε ότι «υπάρχει θετικό κλίμα από την πλειοψηφία τους για να προχωρήσουν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς». Δήλωσε δε, ότι η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται πλέον στην επικοινωνία με τον μεγάλο αριθμό των συνιδιοκτητών, κάποιοι εκ των οποίων δεν κατοικούν στη Λάρισα, αλλά ούτε και στην Ελλάδα!
Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο ένα ακίνητο ανήκει σε τέσσερις ιδιοκτήτες. Σε ένα μάλιστα από αυτά, υπάρχουν έξι ιδιοκτήτες. Πιθανόν να μην είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η πρώτη συμφωνία εξώδικου συμβιβασμού ολοκληρώθηκε σε ακίνητο με έναν ιδιοκτήτη.
Σημαντικό στοιχείο, που οδηγεί τους ιδιοκτήτες στην απόφαση του συμβιβασμού, αποτελεί το γεγονός ότι τα ακίνητα θα αποζημιωθούν στις αντικειμενικές τους αξίες, με άμεση καταβολή των χρημάτων, αλλά και το ότι εξαιρούνται οι υπόχρεοι από την καταβολή αποζημιώσεων, δηλαδή δεν πληρώνουν αποζημίωση οι υπόχρεοι γείτονες. Ο κ. Διαμάντος, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η δημοτική αρχή από το 2017, και συγκεκριμένα από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη και τον προκάτοχό του αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Δημ. Μαβίδη, ώστε να προχωρήσει η λύση των εξωδικαστικών συμβιβασμών, για την απελευθέρωση του οικοδομικού τετραγώνου απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο.
Το σημερινό αποτέλεσμα, που ανοίγει τον δρόμο των απαλλοτριώσεων στην πράξη, είχε προαναγγείλει σε Δημοτικό Συμβούλιο, πέρυσι, ο δήμαρχος Λαρισαίων, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Σε ορατό χρόνο θα μπορέσουμε να δούμε απελευθερωμένο το Α’ Αρχαίο Θέατρο».
Είχε τονίσει μάλιστα πως: «Υπήρξαν κατά καιρούς ενστάσεις, με ομηρία των ιδιοκτητών που δεν οδήγησαν πουθενά. Η δημοτική αρχή με το ξεκίνημα της θητείας της έβαλε ως καθαρό στόχο προς την πόλη και προς όλους ότι αυτή η απαλλοτρίωση πρέπει να γίνει. Δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Κάθε συμφωνία που θα γίνεται με τους ιδιοκτήτες θα προχωρά άμεσα και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες, η διαδικασία αποζημίωσής της στο Πράσινο Ταμείο.
Εφόσον οι ιδιοκτήτες συμφωνήσουν στην εξωδικαστική συμφωνία θα βγουν εκτός των αποζημιώσεων οι υπόχρεοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται στον περίγυρο αυτού του οικοδομικού τετραγώνου. Μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού επιδιώκουμε και έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τους περιοίκους, εκτός δικής τους υποχρέωσης πληρωμής αποζημίωσης, όποιου αντιτίμου ορίζει η πράξη ορισμού της απαλλοτρίωσης».