Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς TV οι «ξενιτεμένοι» χωριών της Ελασσόνας

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ * ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2021 21:11

Του Κώστα Γκιάστα
Το θέμα που αφορά στην αδυναμία λήψης τηλεοπτικού σήματος για πολλά χωριά της Ελασσόνας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Πρόσφατα ο Δήμος έλαβε απόφαση για χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού πρόσβασης τηλεοπτικού σήματος αλλά μόνο για εκείνους που θεωρούνται

μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών. Δηλαδή για όσους δηλώνουν το σπίτι στο χωριό ως πρώτη κατοικία. Το ζήτημα που ανακύπτει ωστόσο είναι πως τα χωριά της Ελασσόνας έχουν μεγάλο αριθμό «ξενιτεμένων» που επανέκαμψαν. Χιλιάδες άνθρωποι που έφυγαν προ πολλών δεκαετιών για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, μετά από πολλούς κόπους επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη και έχτισαν ένα σπίτι για να ξεκαλοκαιριάζουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καρυά Ολύμπου απ΄ όπου η «Ε» δέχθηκε το τηλεφώνημα, μ’ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων να μην έχει τη δυνατότητα να βλέπει τηλεόραση παρά μόνο μέσω των κρατικών καναλιών. Για τα ηλικιωμένα άτομα, σε συντριπτικό ποσοστό η τηλεόραση είναι πολύ καλή παρέα, κάτι που ίσως οι νεότερες γενιές να μην το αντιλαμβάνονται. Ήδη, μάλιστα συγγενικό πρόσωπο των ηλικιωμένων έχει προγραμματίσει ραντεβού με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής Ελλασσόνας για να θέσει το θέμα προς διερεύνηση. Θέμα ωστόσο που γνωρίζει η δημοτική αρχή.
«Το πρόβλημα της τηλεόρασης λόγω του ανύπαρκτου σήματος, μας ταλαιπωρεί χρόνια» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυάς κ. Νίκος Κατσίβελος. «Τώρα όμως με αυτήν τη συμφωνία που έγινε με τον πάροχο θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό». Κάθε σπίτι δηλαδή θα έχει δικαίωμα σε μια τηλεόραση να βλέπει όλα τα κανάλια.
Για το θέμα των υπόλοιπων κατοίκων -των επαναπατρισθέντων δηλαδή- ο κ. Κατσίβελος ανέφερε πως: «Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα το εξετάσει ο Δήμος καθώς ο αριθμός τους είναι μεγάλος».
Η Καρυά Ολύμπου, σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελο είναι ένα χωριό με 300 μόνιμους κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς ωστόσο μήνες οι κάτοικοι ξεπερνούν τους 1000, κάτι που αποδεικνύει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης.
Η αρχική προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους ήταν η 15η Ιουνίου όμως προ ημερών ο Δήμος Ελασσόνας έκανε γνωστό πως παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού πρόσβασης τηλεοπτικού σήματος. Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15 Ιουλίου για να αποκτήσουν δωρεάν για 8 χρόνια τον εξοπλισμό από τον πάροχο της επιλογής τους.
Για τη διευκόλυνση των ηλικιωμένων, υπάλληλοι του Δήμου Ελασσόνας θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να συγκεντρώσουν επί τόπου τα δικαιολογητικά για κάθε νοικοκυριό και να καταθέσουν την αίτηση στα ΚΕΠ του Δήμου. Οι περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών (λευκές περιοχές) στον Δήμο Ελασσόνας είναι: Κρανέα, Λουτρό, Άκρη (Αντιχασίων), Κουτσούφλιανη (Βερδικούσιας), Αγιονέρι, Αετοράχη, Βαλανίδα (Ελασσόνας), Καρυά, Συκαμινέα (Καρυάς), Λιβάδι, Δολίχη (Λιβαδίου), Ιερά Μονή Σπαρμού, Βρυσοπούλες (Ολύμπου), Γιαννωτά και Λυκούδι (Σαρανταπόρου).
Για την επίσκεψη των υπαλλήλων του Δήμου θα ενημερωθούν οι κάτοικοι με τοπικές ανακοινώσεις.
Τα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρωθούν για την υποβολή της αίτησης είναι:
* ΑΦΜ
* Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος
* Φωτοτυπία ταυτότητας
* Έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
* Αριθμός κινητού ή σταθερού τηλεφώνου
* Εξουσιοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση μέσω της σχετικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ του Δήμου.

Gallery άρθρου