Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Αρχαίο Θέατρο

ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ -ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2021 21:01

Η ενεργοποίηση της προκήρυξης Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα «Σχεδιασμός

του περιβάλλοντος χώρου του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα», προβλέπεται να απασχολήσει σήμερα την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης, προτείνεται η έναρξη του διαγωνισμού στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, με προθεσμία υποβολής συμμετοχών έως 28 Φεβρουαρίου 2022.
Επίσης προβλέπεται, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού να αξιολογήσει τις συμμετοχές στις 16 με 18 Μαρτίου 2022 και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 22 Μαρτίου 2022. Στην πρόσκληση ο Δήμος Λαρισαίων θα προσκαλέσει αρχιτέκτονες, ή ομάδες πολλαπλών ειδικοτήτων οι οποίες αποτελούνται από τουλάχιστον έναν αρχιτέκτονα μαζί με άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες τοπίου, αρχιτέκτονες αστικού σχεδιασμού κ.λπ. από όλον τον κόσμο να συμμετάσχουν στον Διεθνή Ανοικτό Διαγωνισμό Ιδεών για τον Σχεδιασμό του Περιβάλλοντος Χώρου του Αρχαίου Θεάτρου Α’ στη Λάρισα.
Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO και τις συστάσεις της UIA για την καλύτερη εφαρμογή τους. Διοργανωτής και χρηματοδότης του διαγωνισμού είναι ο Δήμος Λαρισαίων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι το εξής: «Η πρόθεση του διοργανωτή να δώσει το θέατρο στο κοινό και να μετατρέψει αυτό το μεγάλης αξίας αρχαίο μνημείο σε ενεργό μέρος της σύγχρονης ζωής της Λάρισας, απαιτεί την επανεξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του με στόχο τόσο τη βέλτιστη ανάδειξή του, όσο και την καλύτερη δυνατή ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό και τη σύνδεσή του με τα άλλα σημαντικά τοπόσημα και τις χρήσεις γης. Η πρόκληση του διαγωνισμού είναι η μετατροπή ενός μη ενεργού μείζονος αξίας αρχαίου μνημείου σε ενεργό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ζωής της πόλης, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες και συσχετισμούς.
Ταυτόχρονα, μέσω του επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού των ανοικτών δημόσιων χώρων που περιβάλλουν το Αρχαίο Θέατρο Α’, του σχεδιασμού εκείνων που ενδεχομένως να προκύψουν με τις απαλλοτριώσεις, καθώς και τη χωροθέτηση των βασικών λειτουργικών αναγκών του θεάτρου, ο διαγωνιζόμενος καλείται να επιτύχει την ανάδειξη ενός νέου ενεργού τοπόσημου πολιτισμού, ικανό όχι μόνο να φέρει διεθνή προβολή και αναγνωσιμότητα, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Επιπλέον, η θέση του μνημείου στην καρδιά του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με τη μελλοντική λειτουργία του κάνει την περίπτωση μοναδική».
Η περιοχή του διαγωνισμού καταλαμβάνει περίπου 420.000 τ.μ. και χωρίζεται σε δύο περιοχές:
1) ο περιβάλλων χώρος σε άμεση γειτνίαση με το Αρχαίο Θέατρο και
2) ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος επιρροής του Θεάτρου.
Η κριτική επιτροπή είναι ανεξάρτητη και θα την απαρτίζουν τα εξής μέλη: Deniz Incedayi από την Τουρκία, Rainer Mahlamäki από τη Φινλανδία, Renato Rizzi από την Ιταλία, Αριστείδης Σαπουνάκης από την Ελλάδα, Christian Sumi από την Ελβετία (είναι διεθνής εκπρόσωπος της UIA) και αναπληρωματικός ο Jacek Lenart από την Πολωνία.
Βραβεία και Χρηματικό Έπαθλο
Στους νικητές του διαγωνισμού, που θα επιλεχτούν από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, θα μοιραστεί το ποσό των 63.000 ευρώ ως εξής:1ο βραβείο 30.000 ευρώ
2ο βραβείο 15.000 ευρώ
3ο βραβείο 10.000 ευρώ
4ο βραβείο 5.000 ευρώ
5ο βραβείο 3.000 ευρώ.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass