Εισαγγελική παρέμβαση για τους ψεκασμούς στα παράλια

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΤΑΜ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΕτΔ»

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2021 15:04

Την παρέμβαση του διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου,

προκάλεσε δημοσίευμα της «ΕτΔ» για τους ψεκασμούς στους οποίους προχωρούν αγρότες σε κτήματά τους στην παραλιακή ζώνη του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των αξιόποινων πράξεων, πρόκλησης ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά και του εντοπισμού των υπαιτίων, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα εξεταστεί - μεταξύ άλλων- αν προκλήθηκαν προβλήματα στους κατοίκους από τους επίμαχους ψεκασμούς.
Όπως σημειωνόταν στο δημοσίευμα, παραθεριστές στα παράλια του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας του Δήμου Αγιάς διαμαρτυρήθηκαν -μεταξύ άλλων και στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς- για τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν αγρότες σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες βρίσκονται ωστόσο κοντά σε κατοικίες.
Παραθεριστές στη διαμαρτυρία τους τόνιζαν ότι οι αγρότες «ψεκάζουν ουσιαστικά μέσα στα σπίτια μας» για να διαφυλάξουν την παραγωγή τους από ασθένειες, προσθέτοντας ότι «ψεκάζουν δίπλα στις αυλές όπου παίζουν μικρά παιδιά, ό,τι ώρα, όποια μέρα, ακόμη και με άνεμο, με το φάρμακο να διασκορπίζεται όλο και πιο μακριά, δίχως πρωτίστως να ενημερώνουν κανέναν που γειτονεύει με τα κτήματά τους, όπως ρητά ορίζει η νομοθεσία». «Ήρθαμε στην εξοχή για να πάρουμε καθαρό αέρα κι αντί αυτού εισπνέουμε ουσίες που κανείς μας δεν ξέρει πόσο επιβλαβείς είναι» τονίζουν, καλώντας κάθε αρμόδια αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, να αυξηθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αποδεδειγμένα παρανομούν, μήπως και συνετιστούν.
Οι παραγωγοί από την άλλη, αντιτείνουν πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πλέον μόνο κερασοκαλλιέργειες, όπου οι τελευταίοι ψεκασμοί γίνονται στις αρχές Ιουνίου με ακίνδυνα φάρμακα για τον άνθρωπο και πως μέσα στη θερινή περίοδο απαιτείται μόνον ένας ψεκασμός.
Προσθέτουν επίσης πως όσοι διαμαρτύρονται έχουν τα σπίτια τους, νομιμοποιημένα μεν, εκτός σχεδίου πόλεως δε, οπότε τους υπενθυμίζουν πως «ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στον αγρότη να ψεκάσει σε εκτός σχεδίου πόλη, οικισμό ή ζώνη, ακόμη και στα δέκα μέτρα από τη γειτνιάζουσα κατοικία με σκευάσματα φιλικά προς τον άνθρωπο και στη χειρότερη όταν πρόκειται για σκευάσματα ισχυρά που φέρουν επάνω το γνωστό σήμα της νεκροκεφαλής -που δεν χρησιμοποιούνται καν στην περίπτωσή μας- έως πενήντα μέτρα μακριά».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass