«Συστράτευση» για επιτάχυνση των εμβολιασμών στη Θεσσαλία

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ 4ου ΚΥΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2021 21:00

Μήνυμα συνεργασίας όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων αυτοδιοικητικών παραγόντων, αρχών, φορέων, συλλόγων αλλά και ιδιωτών της Θεσσαλίας, με στόχο να πειστούν οι αρνητές αλλά και όσοι απλά φοβούνται ή καθυστερούν, για τα θετικά του εμβολίου κατά του Covid-19 απέστειλαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή ενημερωτική υβριδική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το θέμα ήταν η αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών και όλοι τόνισαν τη σημαντικότητα του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες.
Αρχικά, ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα. Είπε πως σήμερα με το εμβόλιο φαίνονται καλύτερα τα πράγματα καθώς «μπαίνει σε μια καλύτερη φάση η χώρα και σαν Περιφέρεια θεωρούμε πως δεν γίνεται να κλείσει ξανά η κοινωνία και η οικονομία.
Η κοινή λογική λέει πως πρέπει να προφυλαχθούμε για εμάς τους ίδιους. Για την οικογένειά μας και την εργασία μας. Σήμερα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα πως νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο. Όλοι οι φορείς νοιάζονται για τον άνθρωπο και τον αγαπούν.
Πρώτος εκ των παρευρεθέντων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι οι φορείς που είμαστε εδώ είμαστε γεμάτοι αγωνία για το πώς θα μπορέσουμε να παλέψουμε την καινούργια έξαρση της πανδημίας και παράλληλα να αυξήσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών. Ο διάλογος δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν.
Είμαστε πεπεισμένοι πως τόσο μεγάλα θέματα δεν μπορούν να λυθούν μεμονωμένα από κάποιον φορέα. Χρειάζεται συνεργασία.
…Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αστραπιαία μεταφορά, αλλά δεν αποτυπώνεται αυτή η έξαρση στη βαρύτητα της νόσου.
… Συμβουλή για όσο μπορούν, να μην συγχρωτίζονται και να φορούν τη μάσκα».
Επίσης μίλησε για τα οφέλη του εμβολιασμού προτείνοντας και ομάδες εμβολιασμού για τα χωριά, κάτι που γίνεται αυτήν την περίοδο στην περιοχή του Ηρακλείου.
Εν συνεχεία ο π. Ιγνάτιος μετάφερε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.
Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης κ. Κώστας Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επιστήμη κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες, αλλά δυστυχώς ο αριθμός δεν είναι ικανός να αποτρέψει το κύμα της 4ης πανδημίας είναι προ των πυλών. Χρειάζεται να βρούμε τρόπο για να προσεγγίσουμε αυτούς τους πολίτες. Να πάμε σε κάθε δήμο, συνοικία και χωριό. Εκεί που έχουμε χαμηλά ποσοστά. Να φτάσουμε ακόμη και στους εργασιακούς χώρους».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε (μέσω διαδικτύου) πως «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως στα αστικά κέντρα πάμε καλά. Στις περιαστικές περιοχές πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Τώρα με τη νέα μετάλλαξη θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους πως είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε. Τις μεμονωμένες φωνές να τις περιορίσουμε».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης είπε (μέσω διαδικτύου): «Όσον αφορά το πανεπιστήμιο υπάρχει ένα πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Πρέπει να ανοίξει. Οι τοπικές κοινωνίες υπέφεραν και έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα από το κλείσιμο της ακαδημαϊκής κοινότητας σε Θεσσαλία και Λαμία».
Διαδικτυακά τοποθετήθηκε και ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζιώκας που τόνισε ότι «η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τις ζωές μας. Με υποβοηθητικό έργο η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή. Συνολικά έγιναν 671.435 έλεγχοι, 7.237 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 194 ήταν καταστήματα».
Μοναδική βουλευτής, έστω και διαδικτυακά, ήταν στην εκδήλωση η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Λίτσα Λιακούλη. «Είμαι σ’ αυτήν την εκδήλωση γιατί τη θεωρώ σημαντική. Θεώρησα πως θα ήταν όλοι οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου σήμερα. Κάθε παιχνίδι για τον εμβολιασμό δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι άθλιος λαϊκισμός.
… Αφού απέτυχε το πολιτικό σύστημα να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστoύν, πήγαμε σε χαρτζιλίκια και επιβολή, όμως σε κάθε περίπτωση το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να το πείσουμε. Χρειάζεται καμπάνια που θα προκύψει μέσα από συνεργασία όλων μας».
Ήδη σχεδιάζεται κατάλογος γιατρών για να κάνουν εμβόλια κατ’ οίκον, ενώ ετοιμάζονται και σποτ, απάντησε ο κ. Αγοραστός που τη χαρακτήρισε ως συνεδρίαση ζωής.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε διαδικτυακά μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε μια αύξηση κυρίως στην Καρδίτσα και σε νέους. Το ευχάριστο είναι πως έχουμε μια μικρή μόνο αύξηση στις νοσηλείες. Αν το συγκρίνουμε με το προηγούμενο κύμα είναι λίγες.
…Η σκέψη είναι να μην πάνε νεαρά άτομα με κρούσματα σε περιοχές με ανεμβολίαστους. Οι κινητές μονάδες είναι κάτι που θα δουλέψει. Το αυξημένο testing και ο εμβολιασμός είναι ό,τι πιο σημαντικό αυτήν την περίοδο. Θα γίνει ένα σχέδιο για εμβολιασμό φοιτητών από τέλη του Αυγούστου και ίσως θα ήταν καλά με τις κινητές μονάδες.
…Η εκκλησία αν χρειάζεται τη βοήθειά μας θα την έχει».
Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης είπε πως «η άποψή μου είναι από την αρχή της πανδημίας, επειδή δεν είμαστε ειδικοί σ’ αυτό πως σε αρκετές περιπτώσεις κυνηγούμε την ουρά μας και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό καθώς δεν προλαβαίνουμε τα πάντα. Ζήτησα προσωπικά οι επιχειρηματίες να κατέβουν να μιλήσουν με έναν προς έναν τους εργαζόμενούς τους για να τους πείσουνε. …Ευχή μου είναι να μην ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε στο τρίτο κύμα».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Θανάσης Νασιακόπουλος από την πλευρά του είπε μεταξύ άλλων πως «τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αδιανόητο να μην γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι του μη εμβολιασμού. Πιστεύω πως και σε κάποια επαγγέλματα θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».
Εκ μέρους της 5ης ΥΠΕ ο κ. Τσιαούσης είπε: «Για το θέμα της πειθούς έχουμε σημαντικό ρόλο να τους πείσουμε για τα θετικά του εμβολίου».
Ο περιφερειακός διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Γ. Δοδοντσάκης υπογράμμισε: «Η εκπαιδευτική κοινότητα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει αντιλαμβάνεται πολύ πιο εύκολα δυσκολίες και πείθεται ανάλογα με τις καταστάσεις. Απέδειξε πως είναι πολύ ώριμη για το θέμα των εμβολιασμών. Έχουμε εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς της τάξης του 75%. Εκτιμώ πως στην ολότητά τους θα είναι εμβολιασμένοι και η περίοδος του Σεπτεμβρίου θα μας βρει εξοπλισμένους».
Ο διοικητής του ΠΓΝΛ κ. Δημ. Κατσικονούρης είπε ότι «το τελευταίο 15ημέρο έχουμε μια αύξηση 2-3-4 εισαγωγών σε καθημερινή βάση. Το παρήγορο είναι πως πρόκειται για νέους ανθρώπους. Από τους 32, οι 26 είναι κάτω των 60 ετών. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ξεκινήσαμε 200 εμβολιασμούς την ημέρα και αυτήν τη στιγμή κάνουμε περίπου 500. Έχουμε κάνει 46.700 εμβολιασμούς. Χρειάζεται μια καμπάνια που να πείθει. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο κ. Γιάννης Ντόκος διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου είπε πως «θα έπρεπε να τρέξουμε περισσότερο. Να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τις υγειονομικές υπηρεσίες».
Ο διοικητής των νοσοκομείων Τρικάλων - Καρδίτσας κ. Κώστας Γρηγορίου είπε πως για τα Τρίκαλα το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάει καλά με 550 καθημερινούς εμβολιασμούς. Δεν μίλησε όμως για καλά ποσοστά στους αριθμούς της Καρδίτσας.
Ο κ. Απόστολος Κομνός ως διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ και διευθυντής της ΜΕΘ υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια αύξηση νοσηλειών που αφορά νέα άτομα και γι’ αυτό δεν έχουμε τις αντίστοιχες εισαγωγές. Πρέπει να ξέρουμε όλοι πως όταν ο ασθενής φτάσει στη μονάδα, φάρμακο για τον Covid δεν υπάρχει. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να νοσηλεύσουμε ασθενείς στις μονάδες της ΜΕΘ. Ένα είναι το φάρμακο και είναι το εμβόλιο. Σήμερα έχουμε 4,5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα μετά από 6μισι μήνες. Το τελευταίο διάστημα αντί να εφησυχάσουμε θα πρέπει να ανησυχούμε. Δεν έχουμε χρόνο και χρειαζόμαστε συμμάχους. Δεν γίνεται ο τύπος να ασχολείται με τους αντιεμβολιαστές αλλά με τους εμβολιασμένους. Δεν είναι όλοι αντιεμβολιαστές αυτοί που δεν κάνουν, αλλά πρόκειται και για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν».
Ο διοικητής του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου κ. Αντωνίου είπε πως λειτουργεί συνέχεια και με καλούς ρυθμούς το εμβολιαστικό κέντρο και πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 42.500 εμβολιασμοί.
Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ο κ. Βασίλης Παληγιάννης τόνισε πως έχουν γίνει μέχρι στιγμής 110.000 έλεγχοι και επιβληθήκαν πρόστιμα περί τις 150.000 ευρώ μιλώντας περισσότερο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η κ. Γεωργία Νταμάγκα ως πρόεδρος των Παιδιάτρων Θεσσαλίας υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη νεολαία και τη νιότη. Μπορούμε όμως να την εμβολιάσουμε. Ήδη δεχόμαστε ερωτήματα από γονείς για το αν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά ή όχι» πρότεινε «στα παιδιά 15-17 να γίνεται παρουσία του παιδιάτρου και στα παιδιά 12-15 να γίνεται στους ιδιώτες παιδιάτρους».
Ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου κ. Τσούγκος τόνισε πως το τμήμα μπορεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο στη συνολική προσπάθεια και κυρίως με αναλυτικές ενημερώσεις για τον κόσμο. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία διαφημιστικών σποτ με την οποία συμφώνησε ο κ. Αγοραστός.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος είπε ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν είναι αρνητές.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος ανέφερε πως η οικονομία μας είναι αυτήν που δεν έχει ιαθεί. «Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό. Να μην σκέφτονται οι πολιτικοί την επόμενη ημέρα της πολιτικής τους καριέρας, αλλά την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».
Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης πρόσθεσε πως «δέχομαι πολλά ερωτήματα για τα εμβόλια τα οποία πρέπει να απαντηθούν μόνο από την Ιατρική Κοινότητα.
Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία, καθώς «όλοι πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρα μήνυμα υπέρ των εμβολίων».
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Ζαούτσος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί θα είναι σωτηρία για την πόλη. Πρότεινε μάλιστα και συζητήσεις στις οποίες πρέπει να λαμβάνουν μέρος και αντιεμβολιαστές για να τους απαντούν οι ειδικοί.  Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Βλαχάκης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πινακάς, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκίογλου, η συντονίστρια του ΕΟΔΥ κ. Πινακά, η διευθύντρια του ΟΑΕΔ κ. Τσιούρβα, ο διευθυντής του ΣΕΠΕ Κεντρικής Ελλάδας κ. Μίχος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κων. Κούμας κ. Παπαποστόλου, ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας κ. Καφφές, ο πρόεδρος των Μαραθωνοδρόμων κ. Γούλας, η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού κ. Καρανίκα.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass