Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμβολο Πολιτικής Αρετής ο Καποδίστριας

Tονίστηκε σε εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Επανάστασης στη Βελίκα

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2021 21:20

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε σε όλους όσοι επέλεξαν να βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου στο Θέατρο Θάλασσας στη Βελίκα, η εκδήλωση - αφιέρωμα στη μνήμη και το έργο του πρώτου κυβερνήτη και ιδρυτή του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια.


Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τηρουμένων αυστηρώς των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, από τον Δήμο Αγιάς, σε συνεργασία με την τοπική Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης», με την ευκαιρία του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν οι βασικοί, όσο και καθοριστικοί, σταθμοί της ζωής του Καποδίστρια, από τη στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στις υπηρεσίες του Έθνους ως τη δολοφονία του, μέσα από την παρουσίαση του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου του συγγραφέα, φιλολόγου και μέλους της Ομάδας «Δημήτρης Αγραφιώτης», κ. Οδυσσέα Β. Τσιντζιράκου, με τίτλο «Ιωάννης Α. Καποδίστριας: δεν ζη ο άνθρωπος, ζη το έργον του».
Τον ρόλο της παρουσίασης και της κριτικής του βιβλίου είχε το μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας κ. Ιωάννης Μανίκας. Χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετικά καλαίσθητο, με πολύ προσεγμένη συγγραφική και τυπογραφική επιμέλεια, με πλούσια εικονογράφηση, αναφέρθηκε περιληπτικά στα μέρη από τα οποία αποτελείται.  «Είναι γεγονός» τόνισε ο κ. Μανίκας «ότι έχουν γραφεί αρκετά βιβλία που αναφέρονται στον Ιωάννη Καποδίστρια και θα συνεχίσουν οι ιστορικοί και οι μελετητές να ερευνούν και να δημοσιεύουν στοιχεία για τη μοναδική αυτήν πολιτική προσωπικότητα με τη διπλωματική διορατικότητα, την αίσθηση του δικαίου, την εσωτερική καλλιέργεια, την ανιδιοτέλεια, που τον έκαναν να παραμερίσει εντελώς τα προσωπικά του συναισθήματα και να φτάσει ως τη θυσία για τη σωτηρία της πατρίδας του. Ο κάθε συγγραφέας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο, τις γνώσεις και τις ικανότητές του, παρά την άρνηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αγγλίας μετά από 190 χρόνια ν’ ανοίξει τον φάκελο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, να προσθέσει κάτι καινούργιο, κάτι το διαφορετικό, να ανακοινώσει κάποιο ανέκδοτο κείμενο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όμως αυτό που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση σε τούτη την επετειακή έκδοση, ξέχωρα από την τίμηση της μνήμης και την παρουσίαση της ζωής και του έργου του πρώτου κυβερνήτη και ιδρυτή του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, είναι η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν αναφερθεί σε βάρος του, ως διπλωμάτη και πολιτικού, η ευαισθητοποίηση της εθνικής μας μνήμης και της Ελληνικής μας συνείδησης και η φανέρωση των ιστορικών αληθειών, ώστε να μάθουν οι αναγνώστες ξεκάθαρα τα πραγματικά γεγονότα, με βάση τα οποία η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος μέσα από το χάος, χάρη στην προσφορά του Καποδίστρια».

ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
«Ακόμα, αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το βιβλίο» είπε ο κ. Μανίκας «που πιθανόν αρκετοί δεν το τόλμησαν, είναι οι ξεκάθαρες θέσεις του συγγραφέα που εκφράζονται άλλοτε ως παράπονο, άλλοτε ως αγανάκτηση ή οργή, για τους πολέμιους του Ιωάννη Καποδίστρια, ντόπιους ή ξένους, όπου η Ελληνική ιστορία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα όλων των βαθμίδων τούς κατατάσσουν μεταξύ των ηρώων αγωνιστών και τους προβάλουν ως παραδείγματα πατριωτισμού, φάρους της λευτεριάς, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, αυτούς τους δουλικούς υπηρέτες των ξένων συμφερόντων, που διεκδικούσαν να διοικούν αυτοί την Ελλάδα, που υποθήκευσαν τα εθνικά κτήματα, πήραν αξιώματα, που δολοφόνησαν τον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο, τον Καποδίστρια, έκαναν περιουσίες αμύθητες, στιγμάτισαν τις τύχες της πατρίδας μας, αυτούς τους αμοραλιστές, τους καιροσκόπους, τους πατριδοκάπηλους».
«Μέσα από αυτήν την εργασία του, ο συγγραφέας δίνει αρκετά μηνύματα ιδιαίτερα στους νέους για να αφοσιωθούν στη μελέτη και στην έρευνα, αλλά στην απόκτηση της πραγματικής και αληθινής γνώσης» επισήμανε ο κ. Μανίκας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την προσωπική του απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Πολιτεία γιόρτασε φέτος τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 λέγοντας: «Περιμέναμε από τις εορταστικές επιτροπές των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, που ορίστηκαν από το κράτος, μία ευκαιρία για ένα ξεκαθάρισμα της Ιστορίας, μία αναφορά, ένα υπονοούμενο. Δυστυχώς και πάλι τα ίδια. Τα συμφέροντα φαίνεται ότι και σήμερα επικρατούν ακόμη. Η απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας συνεχίζεται. Μάλλον μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα σιγκούνια και τα πανηγύρια. Πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η εθνική τύφλωση».

ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΕΤΗΣ
Για τον Ιωάννη Καποδίστρια μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Οδυσσέας Τσιντζιράκος. Ο κ. Τσιντζιράκος, παρουσιάζοντας τα βασικά και σπουδαιότερα σημεία της διαδρομής του Καποδίστρια στην προσπάθειά του να στήσει μέσα από καμένη γη ένα πραγματικά ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, επιχειρηματολόγησε πάνω στην άποψη που κυριαρχεί και στο βιβλίο του ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πρότυπο, ορισμού της διπλωματίας και σύμβολο της πολιτικής αρετής, συστατικά στοιχεία που διακατείχαν έντονα την προσωπικότητά του, ποτισμένα από τον αγνό πατριωτισμό, την ηθική, την τιμιότητα και την ανθρωπιά του.
Επικεντρώθηκε στον αγώνα του να φτιάξει ένα κράτος που δεν υπήρχε, να δημιουργήσει τακτικό στρατό, να οργανώσει την οικονομία, το εμπόριο, τη δημόσια διοίκηση, τα δικαστήρια, την εκπαίδευση, την εκκλησία, να εντείνει τις διπλωματικές του ενέργειες για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, και την οριοθέτηση των συνόρων του Ελληνικού κράτους και παράλληλα να δημιουργήσει ένα κλίμα ενότητας και πατριωτισμού ενάντια στον ανελέητο, συνεχή και διογκούμενο πόλεμο των ντόπιων και ξένων πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι δεν δίστασαν στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 να τον δολοφονήσουν.
Ο κ. Τσιντζιράκος στην ομιλία του, ανατρέχοντας σε ιστορικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα, έδωσε εμπεριστατωμένα στο κοινό, κάτι που δίνει και στον αναγνώστη του βιβλίου του, το μέγεθος της προσωπικότητας και του έργου του Καποδίστρια, ενώ με αιχμηρό και ξεκάθαρο τρόπο ονομάτισε αυτούς που άγρια και με απίστευτο μίσος τον πολέμησαν, τόσο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή όσο δυστυχώς και στο εσωτερικό της χώρας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος εκθείασε τον Οδυσσέα Τσιντζιράκο, τόσο φυσικά για το πλούσιο ως σήμερα συγγραφικό του έργο όσο όμως και για το ότι ποτέ, όπως τόνισε, δεν εκμεταλλεύτηκε οικονομικά κανένα από τα βιβλία του. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το βιβλίο για τον Καποδίστρια εκδόθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μελιβοίας Δέμας», μία εταιρεία λαϊκής βάσης, όπως τη χαρακτήρισε, ανοιχτή σε καθέναν που επιθυμεί να στηρίξει το έργο της και η οποία έχει ως σκοπό να καταγράψει και να κρατήσει ζωντανή την ιστορία του τόπου, να κάνει περιβαλλοντικές κυρίως, αλλά κι άλλες δράσεις, πλην βέβαια και της λειτουργίας της ως εκδοτικός οίκος εγγεγραμμένος στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο κ. Γκουντάρας σημείωσε ότι τα έξοδα της έκδοσης καλύφθηκαν αποκλειστικά από χορηγούς, τους οποίους κι ευχαρίστησε ονομαστικά τον καθέναν.
Την εκδήλωση συντόνισε άριστα η εκπαιδευτικός κ. Όλγα Καραθάνου, η οποία παρουσίασε και μια όχι τόσο γνωστή πτυχή της ζωής του Καποδίστρια, την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτά του με τη Ρωξάντρα Στούρτζα.
Το «παρών» στην όμορφη αυτή βραδιά έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νικόλαος Ντάγκας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Ιωάννης Αγγελάκας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μπελιάς και Δημήτρης Κορδίλας.

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα