Νέο κρούσμα νοθευμένης Φέτας στο εξωτερικό!

ΛΙΒΑΝΟΣ: «ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΚΑΛΟ» - ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΚ - ΠΟΓΕΔΥ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2021 15:00

Νέα υπόθεση κρούσματος νοθευμένης Φέτας, απασχολεί την επικαιρότητα και έρχεται

από το εξωτερικό. Αυτήν τη φορά από ελεγκτικούς μηχανισμούς της Σουηδίας, που εντόπισαν παραποιημένο προϊόν άλλης μεγάλης ελληνικής τυροκομικής επιχείρησης που πωλείται ως φέτα, στο οποίο όμως δεν εντοπίστηκε ίχνος αιγοπρόβειου γάλακτος. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών θεσσαλική επιχείρηση ενεπλάκη με διαπιστωμένη παρατυπία στη Φέτα ΠΟΠ από τις γερμανικές αρχές.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο μικροσκόπιο των σουηδικών Αρχών μπήκαν δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, που παράγουν φέτα ΠΟΠ για λογαριασμό των αλυσίδων, Αxfood και City Gross, μετά την καταγγελία για νοθευμένη φέτα από την «Όμηρος», στη Γερμανία τον Μάρτιο. Ύστερα από τους σχετικούς ελέγχους στα προϊόντα και των δύο γαλακτοβιομηχανιών, που ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία της σουηδικής εταιρείας εισαγωγής και διανομής μεσογειακών προϊόντων, Di Luca, διαπιστώθηκε ότι στο προϊόν μιας ηπειρώτικης βιομηχανίας δεν ανιχνεύθηκαν πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, ενώ το δεύτερο προϊόν, γαλακτοβιομηχανίας από τη Θεσσαλία, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να φέρει την ονομασία φέτα. Τώρα η εν λόγω εταιρεία, η οποία είναι μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και έχει εμπλακεί και στο παρελθόν -πάνω από μία φορά- σε υποθέσεις παρατυπίας και η οποία φημολογείται ότι έχει την έδρα της στη Θεσσαλία, έστελνε φέτα στη Σουηδία μέσω... Κύπρου, με το όνομα «BABA Farm», καθώς είχε συστήσει εταιρεία, με σκοπό να επωφελείται από τη χαμηλή φορολογία.

ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΚΑΛΟ
«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος στη νέα παραπομπή στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ, υπόθεση που αφορά σε διαπιστωμένες παρατυπίες στη ΦΕΤΑ ΠΟΠ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ οι έλεγχοι στα τρόφιμα και ειδικά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν προτεραιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και αυτό φάνηκε τόσο στους ελέγχους στην αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα που ήταν δεκαπλάσιοι από άλλες χρονιές, όσο και από τους ελέγχους σε εμβληματικά για τη χώρα μας προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα με βάση τα πορίσματα ελέγχου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ επιχείρηση για αποδιδόμενες σε αυτή παραβάσεις των διατάξεων για τη «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» (μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση και πώληση ανώριμου προϊόντος).
Ο κ. Λιβανός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή ανοχή από το ΥΠΑΑΤ σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ προϊόντα και έχει δώσει σαφείς εντολές στους εποπτευόμενους φορείς που ελέγχουν μέσω των μηχανισμών τους την ποιότητα των τροφίμων στην αγορά, για συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λιβανός: «Αν εμείς οι ίδιοι δεν προφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, δεν θα το κάνει κανείς. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολύ αυστηροί, αλλά δίκαιοι. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, αυτό ας το καταλάβουν όλοι. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας, τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών που είναι άψογοι και φυσικά το κοινό στο οποίο καταλήγουν τα προϊόντα, δηλαδή όλους εμάς».

ΣΕΚ: ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΝΟΘΕΥΤΩΝ
«Αυτοί οι... Ελληναράδες και οι επιχειρήσεις τους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το αλόγιστο κέρδος, καταδικάζοντας ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο στην αμφισβήτηση, τους αιγοπροβατοτρόφους στην εξαθλίωση και έξοδο από το επάγγελμα και τη χώρα ως χώρα της λαμογιάς», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, προσθέτοντας ότι, μετά την πρόσφατη υπόθεση με την Όμηρος, «άνοιξε η όρεξη όλων των επίδοξων νοθευτών. Εμείς πιστεύουμε ότι, τέτοια συμβάντα πρέπει να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις εναντίον της χώρας, των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και των υγιών επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα γάλακτος».

ΓΙΑ «ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ» ΜΙΛΑ Η ΠΟΓΕΔΥ
Τα κενά στο ελεγκτικό πλαίσιο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Όμοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), με αφορμή το δεύτερο μέσα σε διάρκεια λίγων μηνών κρούσμα με νοθεία στη Φέτα, από εγχώρια τυροκομική επιχείρηση που εντοπίστηκε σε αγορά του εξωτερικού. Η ΠΟΓΕΔΥ, με ανακοίνωσή της ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, και να γίνουν άμεσα νόμος του κράτους, οι προτάσεις της τόσο για τη Διάρθρωση του Ελεγκτικού Μηχανισμού όσο και για την ποινικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος όσων παραβιάζουν τη Νομοθεσία ΠΟΠ. «Πριν ακόμη σβήσει ο καπνός από τη φέτα μαϊμού στη Γερμανία, έχουμε ακόμα μία παραβίαση των ΠΟΠ φέτας σε Σουηδία και Γερμανία και δεν ξέρουμε και τι άλλο θα εμφανιστεί. Σε μια εποχή που οι εξαγωγές της φέτας έχουν πάρει τον ανήφορο, ελάχιστοι «Δήθεν» επιχειρηματίες, θησαυρίζοντας εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των υγιών επιχειρηματιών, παίζουν στα ζάρια τη φέτα. Την ίδια στιγμή που Γαλλία και Δανία καταθέτουν αίτημα στην Ε.Ε. να κάνουν αυτοί φέτα από αγελαδινό γάλα εξαιτίας των ελληνικών πρακτικών και τερτιπιών. Επειδή το «δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» οι Γεωτεχνικοί που έχουν αναδείξει όλα τα προϊόντα ΠΟΠ της Ελλάδος Φυτικά και Ζωϊκά και τα έχουν κάνει Ναυαρχίδα της Ελληνικής Οικονομίας, δηλώνουν ότι η ανομία και η παρανομία λαμβάνει τέλος. Εάν δε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν γίνουν Νόμος του Κράτους οι προτάσεις τους, τόσο για τη Διάρθρωση του Ελεγκτικού Μηχανισμού όσο και για την ποινικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος όσων παραβιάζουν τη Νομοθεσία ΠΟΠ, η ΠΟΓΕΔΥ θα προβεί στις Πειθαρχικές-Ποινικές-Αγωνιστικές ενέργειες, όπως προβλέπεται από τους Νομοθετικούς και Συνδικαλιστικούς Νόμους. Καλούμε τον υπουργό Υπ.Α.Α.Τ. να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της εταιρείας (εμείς το γνωρίζουμε) και να επιβάλλει χθες τις απαραίτητες κυρώσεις. Καληνύχτα λαμόγια... Καλημέρα υγιής - ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.....», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass