Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλείψεις μέσων και προσωπικού καθυστερούν την έκδοση συντάξεων

Δηλώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Δημ. Αντωνακάκης *Τι λέει για την εμπλοκή ιδιωτών, τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις Χατζηδάκη σε υποκαταστήματα, το οικόπεδο - «φιλέτο» του πρώην ΙΚΑ στη Λάρισα

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2021 21:30

«Οι προσφυγές μας στη δικαιοσύνη κατά της Αποφάσεως του Υπ. Εργασίας που εμπλέκει ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων είναι μια ουσιαστική κίνηση και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, διότι η Δημόσια Ασφαλιστική Διοίκηση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ιδιώτες επαγγελματίες. Το κυβερνητικό αυτό μέτρο θα είναι η αρχή του ξηλώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης».


Αυτά δηλώνει με συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Δημήτρης Αντωνακάκης, ο οποίος υποστηρίζει ακόμη ότι «οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων οφείλονται κατά ένα μέρος στην έλλειψη προσωπικού. Για παράδειγμα στην Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ Β’ Λάρισας, ενώ υπάρχουν 60 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 25 μόνο υπάλληλοι».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αναφερόμενος στα προβλήματα του Ιδρύματος, εκτός της υποστελέχωσης, προσθέτει και την έλλειψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής: Φανταστείτε ότι ακόμη λειτουργούμε με υπολογιστές παλαιάς τεχνολογίας, δεν έχουμε αναλώσιμα υλικά, πολλές φορές οι υπάλληλοι δίνουν από την τσέπη τους για την αγορά τόνερ, προκειμένου να εκδώσουν τις διοικητικές πράξεις».
Ο κ. Αντωνακάκης, σχολιάζει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Υπουργού στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ θετικά, αφού «βλέπει ιδίοις όμμασι το μπάχαλο που επικρατεί». Τέλος, σχετικά με την προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων να διεκδικήσει το οικόπεδο «φιλέτο» του πρώην ΙΚΑ - νυν ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δηλώνει θετικός.
Η συζήτηση μαζί του, έχει ως εξής:

* Η Ομοσπονδία κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ κατά της Αποφάσεως του Υπ. Εργασίας που εμπλέκει ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων. Η κίνησή σας είναι συμβολική ή ουσιαστική; Αισιοδοξείτε για την απόφαση και πότε την περιμένετε;
- Η Ομοσπονδία μας ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ρούστα, κατέθεσε στις 13/7/2021 ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής εκτελέσεως κατά της Απόφασης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά της εφαρμογής του άρθρου 255 του Ν. 4798/2021, καθώς και άλλης συναφούς πράξεως της Διοικήσεως. Στις 21 Ιουλίου η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε επίσης αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αποφάσεως του Υπουργού. Οι αιτήσεις αυτές κατατέθηκαν σε συνέχεια και ενισχυτικά των αντίστοιχων προσφυγών των δύο Ομοσπονδιών του ΕΦΚΑ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΠΟΠΟΚΠ, προκειμένου από κοινού να διασφαλίσουμε τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση από κάθε κυβερνητική προσπάθεια ξεπουλήματος και ανάθεσης σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η κίνησή μας είναι ουσιαστική και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Μην ξεχνάμε ότι μια τέτοια απόφαση αντίκειται κατά το μέρος αυτών που άγουν σε υποκατάσταση της Ασφαλιστικής Διοικήσεως από ιδιώτες επαγγελματίες σε σειρά συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφαλίσεως και απαγορεύουν την υποκατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης στο έργο της από ιδιώτες. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, χαρακτήρισε ως «παρωχημένες συνδικαλιστικές λογικές» την προσφυγή κατά της Υπουργικής Αποφάσεως της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της ΠΟΠΟΚΠ. Αναρωτιόμαστε πότε έπαψε το πολίτευμα της χώρας μας να είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και το Σύνταγμα ο Υπέρτατος Νόμος της Πολιτείας; Ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσδιοριστούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Εμείς πιστεύουμε στην Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

* Πώς απαντάτε στην επιχειρηματολογία του υπουργού Χατζηδάκη ότι «το μέτρο είναι προσωρινό, έχει στόχο την επίσπευση του χρόνου απονομής συντάξεων και ήδη καταγράφονται ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης»;
- Το μέτρο αυτό δεν είναι προσωρινό, καθώς δεν αναφέρεται συγκεκριμένος χρόνος διάρκειας στον Ν. 4798/2021 (αρ. 255). Ο κύριος Υπουργός αντί να ενισχύσει τον e-ΕΦΚΑ με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προτιμά να φέρει αυτό το μέτρο που δεν σας κρύβω ότι είναι η αρχή του ξηλώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Όσον αφορά για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιτρέψτε μου να κρατάω μικρό καλάθι. Η αύξηση των συντάξεων οφείλεται στον συνδυασμό του συστήματος ΑΤΛΑΣ και στην απόκτηση ελάχιστων καινούργιων σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

* Οι ιδιώτες θα επιμορφωθούν από τον e-ΕΦΚΑ. Πώς θα χαρακτηρίζατε την αντίστοιχη επιμόρφωση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ;
- Διαχρονικά ζητάμε την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, η οποία κρίθηκε πιο έντονη και επιβεβλημένη με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, καθώς εντάχθηκαν οχτώ ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μέχρι και σήμερα λειτουργούν με τις κείμενες διατάξεις τους, καθόσον δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης. Όσον αφορά για την επιμόρφωση των ιδιωτών, δεν αποτελεί ούτε κατ’ ελάχιστο αρμοδιότητα του e-ΕΦΚΑ να επιμορφώνει και να πιστοποιεί ιδιώτες επαγγελματίες, πόσο μάλλον όταν δεν προκύπτει συνάφεια των καθηκόντων των υπηρετούντων υπαλλήλων με τα εν λόγω καθήκοντα επιμόρφωσης και πιστοποίησης.

* Οι καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού. Έχετε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης;
- Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων οφείλονται κατά ένα μέρος στην έλλειψη προσωπικού και αυτό γιατί, προκειμένου να εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση, πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία λόγω πολυνομίας που αφορούν στην ασφαλιστική ιστορία του αιτούντος: καταμέτρηση ενσήμων, έλεγχος ασφάλισης, έλεγχος απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου, υπαγωγή στην ασφάλιση, χρόνος διαδοχικής, κ.λπ. Αυτή η εκτεταμένη έρευνα γίνεται στα αρμόδια υποκαταστήματα και προϋποθέτουν υπαλλήλους. Μιλάμε για υπαλλήλους που έχουν περισσότερα από ένα αντικείμενο, δηλαδή παράλληλα καθήκοντα και συγχρόνως έχουν καθημερινή συναλλαγή με το κοινό. Την ίδια στιγμή τα περισσότερα υποκαταστήματα, αν όχι όλα, είναι υποστελεχωμένα. Ενδεικτικά, σας αναφέρω την Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ Β’ Λάρισας που ενώ έχει 60 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 25 μόνο υπάλληλοι. Μην αναφερθούμε στην Αττική... Κι όμως αυτοί οι υπάλληλοι εν μέσω πανδημίας έχουν εξυπηρετήσει διά ζώσης στα υποκαταστήματα πάνω από 600.000 συμπολίτες μας από τον 9ο/2020 μέχρι σήμερα. Η υποστελέχωση, λοιπόν, σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, φανταστείτε ακόμη λειτουργούμε με υπολογιστές παλαιάς τεχνολογίας και δεν έχουμε αναλώσιμα υλικά, πολλές φορές οι υπάλληλοι δίνουν από την τσέπη τους για την αγορά τόνερ, προκειμένου να εκδώσουν τις διοικητικές πράξεις. Αυτά οδηγούν καθαρά στην καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων. Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και περιμένουμε έστω και καθυστερημένα την έκδοση δύο προκηρύξεων που εκκρεμούν από τον ΑΣΕΠ και αφορούν στην πρόσληψη 186 υπάλληλων.

* Πώς κρίνετε τις πρόσφατες αιφνιδιαστικές επισκέψεις του υπουργού Χατζηδάκη στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ;
- Οι επισκέψεις του Υπουργού είναι για εμάς θετικές, καθώς ιδίοις όμμασι βλέπει το μπάχαλο του ΕΦΚΑ και καταρρίπτει το αφήγημα του παρελθόντος για τους δημοσίους υπαλλήλους δηλώνοντας ότι «ο ΕΦΚΑ είναι το πιο δύσκολο από τα δύσκολα, είναι η Κόπρος του Αυγείου». Παρατηρεί και ο ίδιος τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και τις συνθήκες που εργάζονται οι συνάδελφοι. Όλα αυτά απλώς τα αναγνωρίζει χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη ως καθ’ ύλην αρμόδιος για την κατάσταση που επικρατεί, εντούτοις τη μεταφέρει στους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι όμως ούτε διοικούν, ούτε νομοθετούν, είναι εκτελεστικά όργανα του κράτους.

* Τελικά η συγχώνευση διάφορων Ταμείων στον ΕΦΚΑ ποιους ωφέλησε και ποιους όχι;
- Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει συγχώνευση ταμείων, συστέγαση υπηρεσιών υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης.

* Με αφορμή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Λάρισας που δείχνει αποφασισμένη να μπει σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εργασίας και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διεκδικώντας το οικόπεδο «φιλέτο» του πρώην ΙΚΑ - νυν ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αξιοποιούνται και πώς τα ακίνητα του Ιδρύματος;
- Τα περιουσιακά στοιχεία του e- ΕΦΚΑ ανήκουν στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους. Δεν παραχωρούνται και δεν μεταβιβάζονται. Είμαστε θετικοί όμως ως προς την αξιοποίησή τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα