Ρεύμα για 40 μέρες για να σωθεί η παραγωγή

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ-ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2021 15:04
Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί και  οι κλοπές μηχανολογικού εξοπλισμού  σε βάρος του Οργανισμού Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί και οι κλοπές μηχανολογικού εξοπλισμού σε βάρος του Οργανισμού

Να συνδεθούμε με το ρεύμα για τις επόμενες 40 ημέρες για να μην καταστραφεί η παραγωγή,

με παράλληλη καταβολή μέρους της οφειλής σε αυτό το διάστημα. Μετά το διάστημα αυτό, ξεκινάει με ήδη εγκεκριμένη απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού, το έργο υπογειοποίησης των αγωγών, μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει υπογείωση αγωγών, αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτροκινητήρων, αλλαγή πινάκων και εγκατάσταση inverter. Έργο που με την αποπεράτωσή του, τον Μάρτιο του 2022 θα δώσει λύση στο πρόβλημα του κόστους και θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Αυτό προτείνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρης Τζιούφας, με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη διακοπή ηλεκτροδότησης στις πομόνες του Οργανισμού, λόγω ανεξόφλητων οφειλών του Οργανισμού.
Επιπλέον ο κ. Τζιούφας εξηγεί στην «Ε» τους λόγους για τους οποίους η οφειλή προς τη ΔΕΗ δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί και το χρέος αυξήθηκε.
Αυτοί είναι: α) Η παλαιότητα του υπέργειου δικτύου που ολοκληρώθηκε το 1978. Οι οξειδωμένοι σωλήνες φέρνουν τεράστιες απώλειες νερού που αγγίζουν το 70%, προκαλώντας αντίστοιχα σπατάλη στο ρεύμα. Για να αρδευτούν 7.000 στρέμματα για ένα έτος, καταναλώνουν ρεύμα αξίας 400.000 ευρώ με το οποίο θα μπορέσουν να αρδευτούν τα τριπλάσια στρέμματα. β) Τα μεγάλα σε ιπποδύναμη και παλαιά μοτέρ που είναι ενεργοβόρα και παρουσιάζουν συχνά βλάβες με μεγάλο κόστος επισκευών. Το κόστος για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων φτάνει στις 350 ευρώ, την ημέρα (jcb, εργάτες, μεταφορικά μέσα κ.λπ.). γ) Οι εκτεταμένες κλοπές ηλεκτρολογικού υλικού και τα παροχικά αυτών, δημιουργώντας κόστος αποκατάστασης που φτάνει στις 645.000 ευρώ.
Μόνο για το 2021, 30 γεωτρήσεις υπέστησαν κλοπές και για την αποκατάσταση πληρώθηκε το ποσό των 72.000 ευρώ, κλοπές που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, διευκολυνόμενες από τη διακοπή του ρεύματος.
Σε μια δύσκολη συγκυρία με κορονοϊό, παγωνιές, χαλάζι και σεισμό, ο ΤΟΕΒ προσπαθώντας να μειώσει το κόστος λειτουργίας του και για την αποφυγή ατυχημάτων, σε κομβικά σημεία προχώρησε σε υπογείωση 15 χιλιομέτρων με δικά του κεφάλαια».

ΜΑΣΤΙΓΑ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ
Στο μεταξύ και προχθές Κυριακή συνεχίστηκαν οι κλοπές στα αρδευτικά συστήματα του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες καταστροφές στο δίκτυο. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι δράστες στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν τα μέταλλα και κυρίως τον χαλκό κατέστρεψαν ό,τι τους εμπόδιζε, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου στις περιοχές Αμπελώνα, Γιάννουλης και Φαλάνης. Για τις δολιοφθορές και τις κλοπές ενημερώθηκε το Α.Τ. Τυρνάβου, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αυτές τις μέρες των ποτισμάτων να υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για σύναψη συμφωνίας με εταιρεία φύλαξης.


Ο Α.Σ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις στη ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση επαναλειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Αμπελώνα ζητά με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γιάννουλης, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς να κινητοποιηθούν.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΣ «οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα στην περιοχή μας, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταστροφές στις καλλιέργειες θα είναι μεγάλες, αν τα κτήματα συνεχίσουν να μένουν απότιστα. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες- αρδευτές του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και φυσικά της περιοχής μας είναι τραγική, με τη διακοπή της παροχής ρεύματος στα αντλιοστάσια του Οργανισμού, λόγω των ανεξόφλητων οφειλών. Προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε από αλλεπάλληλα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα (παγετοί, καύσωνες) και από τους σεισμούς. Ας μην αποτελέσει το μπλακ άουτ της ΔΕΗ το τελειωτικό χτύπημα για τη φετινή παραγωγή».

Ο ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Καλούμε τη δημοτική αρχή Τυρνάβου να δραστηριοποιηθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις στη ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων του Οργανισμού και να μην παρακολουθεί απλώς από μακριά τις καταστροφικές συνέπειες που υφίστανται αγρότες του τόπου μας. Αυτό αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Στέλιος Ροντούλης, προσθέτοντας τα εξής: «Εδώ και μέρες, παρακολουθώ με αγωνία την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αγρότες- αρδευτές του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, καθώς έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος στα αντλιοστάσια του Οργανισμού λόγω των γνωστών ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ. Με την οικονομική διάσταση του θέματος δεν θα ασχοληθώ, καθώς άλλοι έχουν την διαχειριστική ευθύνη, μένω όμως έκπληκτος από την αφωνία, στην οποία έχει περιέλθει η δημοτική αρχή του τόπου μας επί του συγκεκριμένου θέματος. Ενώ δεκάδες αγρότες του Δήμου μας κινδυνεύουν να υποστούν ένα συντριπτικό οικονομικό πλήγμα, σε μια πραγματικά ανυπόφορη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Τυρνάβου μένει απαθής και απλά παρακολουθεί αδιάφορα την καταστροφή που συντελείται στις περιουσίες αγροτών- συμπολιτών μας.
Όμως, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα στην περιοχή μας, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταστροφές στις καλλιέργειες θα καταστούν ανεπανόρθωτες, αν τα κτήματα συνεχίσουν να μένουν απότιστα, χωρίς βεβαίως να συνυπολογιστεί και η μάστιγα των κλοπών που έκαναν, τελευταία, την εμφάνισή τους στα αντλιοστάσια του Οργανισμού, ανεβάζοντας κατακόρυφα το συνολικό κόστος για τους χειμαζόμενους ήδη αρδευτές. Ενώπιον αυτών των καταστάσεων ο Δήμος Τυρνάβου δεν μπορεί να αδρανεί και να μένει άπραγος, αφού η ζημιά για την τοπική οικονομία θα είναι μεγάλη.
Το θέμα της παροχής ρεύματος στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου θα πρέπει να φτάσει στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, με αλλεπάλληλες παραστάσεις του Δήμου Τυρνάβου προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προς εκείνους τους πολιτικούς παράγοντες που μπορούν εκ της θέσεώς τους να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις στη ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων του Οργανισμού. Εξάλλου, η Πολιτεία δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός των συνεχόμενων πληγμάτων που ήδη έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας από αλλεπάλληλα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα (παγετοί, καύσωνες), αλλά ούτε και το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι σεισμόπληκτη και έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όλη αυτή η επιχειρηματολογία, βεβαίως, θα πρέπει να διατυπωθεί με τρόπο πειστικό προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ζει το πρόβλημα ως η πλησιέστερη μορφή εξουσίας δίπλα στον πολίτη. Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, αδρανεί, τότε και η Πολιτεία κωφεύει, καθώς δεν λαμβάνει από την υπεύθυνη τοπική εξουσία τα κατάλληλα διεγερτικά σήματα αφύπνισης και κινητοποίησης για την επίλυση των προβλημάτων. Τούτων δοθέντων, καλούμε τη δημοτική αρχή να δραστηριοποιηθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο και να μην παρακολουθεί απλώς από μακριά τις καταστροφικές συνέπειες που υφίστανται αγρότες του τόπου μας.
Η «Δράση Πολιτών», από την πλευρά της, είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή που τυχόν της ζητηθεί».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass