Λιγνιτικές μονάδες κρατούν όρθιο το δίκτυο της ΔΕΗ

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΡΕΚΟΡ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ * H «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ-ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2021 21:16

Του Γ. Ρούστα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε βάθος 40ετίας με τα 46άρια να κυριαρχούν, ρεκόρ και στην κατανάλωση ρεύματος την τελευταία 10ετία σημειώνεται στη χώρα μας, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα με τη συνεχή χρήση των

κλιματιστικών και των ανεμιστήρων.
Την ίδια ώρα «μάχη» για να προστατεύσουν τις αγροτικές καλλιέργειες, από τις πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες, δίνουν και οι αγρότες προχωρώντας σε συνεχή ποτίσματα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ΤΟΕΒ προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο νερό στους αρδευτές.
ΔΕΗ: ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΟΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ
Μπορεί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν τη βασική πηγή ηλεκτροδότησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά στην έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε, η Επιχείρηση προχωρά στην πλήρη αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, ενώ επίσης γίνεται εισαγωγή ρεύματος από τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και άλλες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Λάρισας Βασίλη Μητροδήμο «το δίκτυο της πόλης παρά την αυξημένη ζήτηση ρεύματος που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες αντέχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν συνετή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μεγάλη μάχη δίνεται στην αποκατάσταση των βλαβών που σημειώνονται στα αρδευτικά συστήματα, εκεί όπου λόγω έλλειψης προσωπικού, η αποκατάσταση της ζημιάς γίνεται σε διάστημα τριών έως έξι ημερών. Χρόνος μεγάλος και ίσως καταστροφικός για κάποιες καλλιέργειες λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στον κάμπο».
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής αναφέρει ότι «τα ποτίσματα συνεχίζονται κανονικά και στον νομό Λάρισας, αφού 1.900.000 κυβικά μέτρα νερού συνεχίζουν να έρχονται από τη λίμνη Πλαστήρα. Οι ανάγκες για νερό είναι κυρίως στο βαμβάκι και με τη συνετή διαχείριση του νερού ελπίζουμε να μην εμφανιστούν προβλήματα στην πορεία. Καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ροή του νερού από τη γειτονική Καρδίτσα έχει ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ελπίζουμε ότι παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν, κανένα χωράφι δεν θα μείνει απότιστο και φέτος».
Στο «κόκκινο» ωστόσο βρίσκονται οι καλλιέργειες που ποτίζονται από τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (με έδρα τον Αμπελώνα), αφού ως γνωστόν η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες στα αντλιοστάσια του Οργανισμού, λόγω οφειλών. Με ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο στην «Ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Τζιούφας κάλεσε τους 300 αρδευτές-μέλη του, να καταθέσουν στον λογαριασμό όψεως που διατηρεί ο ΤΟΕΒ στην τράπεζα Πειραιώς από 300 ευρώ τουλάχιστον ο καθένας (ανάλογα με τα στρέμματα), όπως και οι οφειλέτες αρδευτικών τελών προηγούμενων ετών να προχωρήσουν στην πλήρη εξόφλησή τους, ώστε να προχωρήσει η διοίκηση σε διακανονισμό και την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί η επικείμενη καταστροφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Δευτέρα υπήρξε κάποια ανταπόκριση από τους αρδευτές, οι οποίοι κατέβαλαν μέρος των οφειλόμενων, ενώ η διοίκηση θα περιμένει και τη σημερινή μέρα, πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ. Σίγουρα υπάρχει μία διστακτικότητα από κάποιους να συνεισφέρουν στην οικονομική εκστρατεία της διοίκησης του ΤΟΕΒ, καθώς το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν είναι σίγουρο, θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι μη ανταποκρινόμενοι στη συνολική προσπάθεια, τότε σιγουρεύουν την εξέλιξη κι αυτή θα είναι καταστροφική για τις καλλιέργειές τους.

 

Στο σκοτάδι Γιάννουλη, Νέα Σμύρνη
λόγω υπερφόρτωσης του δικτύουΔύσκολη η χθεσινή μέρα για τους κατοίκους της Γιάννουλης, της Νέας Σμύρνης κι άλλων περιοχών της Λάρισας, καθώς λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ από την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Από τις 5:30 το απόγευμα και μετά το δίκτυο σε αρκετές τοπικές γραμμές ηλεκτροδότησης δεν άντεξε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, καθιστώντας ανυπόφορη την κατάσταση για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Στη μάχη αποκατάστασης των βλαβών ρίχτηκαν τα λιγοστά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία και κατάφεραν σταδιακά μέχρι αργά το βράδυ να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Τα συνεργεία θα παραμείνουν και σήμερα σε επιφυλακή, καθώς αναμένονται ανάλογα προβλήματα.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass